Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Aralık 2021): Bütçe maratonunda sona doğru

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 4 derece. Ankara’da kar yağacak, sıcaklık 2 derece olacak. İzmir’de hava 7, Antalya’da 9, Diyarbakır’da 4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 66 kuruş, euro kuru ise 17 lira 75 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 278 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 907 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,44 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), kasım ayında kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin istatistikleri açıklayacak.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki dokuzuncu toplantısında politika faizi oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 15’ten yüzde 14’e indirdi.

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret zammı dün nihayet açıklandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin net 4 bin 253 TL’ye yükseldiğini açıkladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer fiyat ve enflasyonu kontrol ederlerse 4 bin 250 TL nefes aldırabilir. Bütün mesele enflasyonun kontrolünde yatıyor” dedi. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ise “Asgari ücret açlık sınırında olamaz, açlık sınırının altında hiç olamaz. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu. Kılıçdaroğlu daha sonra, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajla CHP’li belediyelerde asgari ücretin 4 bin 500 lira olacağını duyurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de partisinin ekonomi kurmayları ile birlikte Kilis’te açıklamada bulundu. Akşener, “Biz asgari ücretle ilgili olarak 4 bin lira ve işverene 550 lira destek  önermiştik. Demek ki muhalefete kulak vermek herkesin işine yararmış” dedi. 

Asgari ücretin yüzde 50 zamlanmasına ekonomistler de tepki gösterdi. Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Bu rakam dünde kaldı cancağızım, bugün daha yüksek rakam açıklanmalıydı” dedi. Karatepe’nin bugün saat 13.30’da Medyascope’ta “ParaPolitik” programı olacak. Karatepe bugün hem faiz kararını hem de asgari ücret zammını yorumlayacak, kaçırmamanızı tavsiye ederim.  

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dün yeni ekonomi modeli açıklaması geldi. Açıklamada, “Üretim odaklı ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli uygulanırken para ve maliye politikalarının eşgüdümü ile tüm araçlar etkin bir şekilde kullanılacaktır” denildi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarıyla ayrı ayrı görüşecek.

Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda “Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi” münasebetiyle devlet ve hükümet başkanları onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’un yöneteceği TBMM Genel Kurulu’nda 2022 yılı bütçesi üzerindeki son konuşmalar yapılacak ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi oylanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Gaziantep’te. Akşener, Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde esnafla bir araya gelecek, Gaziantep Ticaret Odası’nı ve Şahinbey ilçesinde esnafı ziyaret edecek.

Kısaca düne bakalım. 

Stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi.

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde 17 yaşındaki lise öğrencisi Gamze Açar’ın 31 Ekim’de iş görüşmesi için gittiği termal otelin beşinci katından düşerek hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davanın üçüncü duruşması dün (16 Aralık) görüldü. Duruşma öncesi Gamze Açar’ın adli tıp raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, Açar’ın kanında toksik ve uyuşturucu madde olmadığı tespiti yer aldı. Mahkeme heyeti, beş sanığın tutukluluk haline devamına hükmetti ve duruşmayı 3 Şubat 2022 tarihine erteledi.

İstanbul Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantısı dün düzenlendi. Elektronik bilete, taksi, dolmuş ve taksi dolmuşlara yüzde 36,13, servislere ise yüzde 27,12 zam teklif edildi. Teklif şerhli bir şekilde reddedildi. 

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile Budapeşte’de görüşecek. İki bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.

İngiltere’de koronavirüs varyantı Omicron hızla yayılıyor. Bir yandan ülkede virüs yayılırken diğer yandan İngilizler aşılarını oluyor. Bir tıp insanı, Omicron varyantının “inanılmaz derecede hızlı yayıldığını ancak takviye aşılar sayesinde etkisini hızla kaybettiğini” söyledi. Kraliçe 2. Elizabeth, geleneksel olarak her yıl Noel öncesi verdiği öğlen yemeğini, “Omicron varyantının hızla yayılmasına karşı bir önlem olarak” iptal ettiğini duyurdu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Eğer Rusya, Ukrayna’ya karşı harekete geçerse AB, çok büyük bir bedeli olacak yaptırımlar uygulayacaktır” dedi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın UEFA Uluslar Ligi’ndeki rakipleri belli oldu. Türkiye’nin bulunduğu C Ligi’nde Litvanya, Lüksemburg ve Faroe Adaları yer aldı.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisine sahne olacak Süper Lig’in 17. haftası, bugün (17 Aralık) oynanacak GZT Giresunspor-Altay karşılaşması ile başlayacak.

Fenerbahçe Beko, Euroleague 16. hafta maçında İspanya temsilcisi Baskonia’yı konuk etti. Sarı-lacivertli ekip karşılaşmayı 75-53 kazanarak üst üste dördüncü, toplam yedinci galibiyetini elde etti. Anadolu Efes ise deplasmanda İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv ile karşılaştı. Lacivert-beyazlılar mücadeleden 92-78 galip ayrılarak sekizinci galibiyetini elde etti.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 100 yeni vaka tespit edildi. 167 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 122 milyon 473 bin 100’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 16.00’da “Haftaya Bakış”, saat 17.00’de “Ankara Gündemi” programları olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.