Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Aralık 2021): Dolarda düşüş devam ediyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok il ve ilçede okullar tatil edildi. Okulların tatil edildiği iller şöyle: Bitlis, Ordu, Konya, Karabük, Ağrı, Muş, Kastamonu, Amasra, Diyarbakır, Zonguldak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da kar yağacak, sıcaklık -1 derece olacak. Ankara’da hava çok bulutlu, sıcaklık -6 derece olacak. İzmir’de hava 2, Antalya’da 8, Diyarbakır’da -2 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 12 lira 38 kuruş, euro kuru ise 14 lira 01 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.892 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 890 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,27 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı’na Murat Zaman atandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak, “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2021” haber bültenini yayımlayacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günkü (20 Aralık) kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk Lirası (TL) mevduatları için yeni bir düzenlemeye gidildiğini duyurmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu dövize endeksli TL mevduat düzenlemesinin ayrıntıları aktarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın paylaştığı açıklamada, “Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendirenlerin kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ devreye alındı” denildi. Açıklamaya göre, vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak. Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz hesapları ve katılım fonlarını TL’ye çevirenlere destek sağlanmasına karar verildiğini bildirdi. Buna göre, 20 Aralık 2021 tarihinde ABD Doları, euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, hesaplarını vadeli Türk Lirası mevduat ya da katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabilecek.

Bugün Medyascope’ta saat 13.30’da “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” programı olacak. Kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda asgari ücretten ve diğer tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan bölümünden gelir ve damga vergisi alınmamasını içeren kanun teklifi ele alınacak.

TBMM’de İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısına katılacak. 

AKP, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde üç günlük kampa giriyor. Toplantıya perşembe günü Erdoğan katılacak ve toplantı cuma günü sona erecek. Kampa 804 belediye başkanı katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP genel başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, belediye başkanlarıyla kampta bir araya gelecek. Kampta, 2023 seçimleri öncesi izlenecek yol haritası değerlendirilecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu daha sonra Elmadağ Belediyesi’nin toplu açılış törenine katılacak. 

DEVA Partisi’nin haftalık basın toplantısı düzenlenecek. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, basın toplantısı düzenleyecek. 

İsviçre’de yaşayan yeğeni Z.Ç.’ye (17) akraba ziyaret için geldiği Mardin-Kızıltepe’de tecavüz etmekle suçlanan Osman Çur’un (28) yargılanmasına devam edilecek. Bir önceki duruşmada tutuksuz yargılanan sanık yine gerekçe göstermeden duruşmaya katılmamıştı. Mütalaasını sunan savcılık, Çur’un “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan cezalandırılmasını ve tutuklu yargılanmasını talep etmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, Saadet Partisi’ne ziyarette bulunacak. 

Kısaca düne bakalım. 

Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payını kaldıran düzenlemeyi de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü (21 Aralık) grup toplantısında iktidara gelmeleri durumunda ekonomide atacakları yedi adımı açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından 20 Aralık’ta kur krizine karşı açıkladığı 10 maddelik tedbirlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Bir bakıyorsun dolar çıkıyor, bir bakıyorsun düşüyor. Dün Hazine’de olmayan bir para ile garanti verdiler. Gizli faizin dik âlâsını uyguladılar. Türkiye’yi daha büyük bir girdabın içine soktular” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu. Ekonominin gidişatına ilişkin konuşan Sancar, “Bir avuç servet sahibi için Hazine’yi boşaltacaklar ve Türkiye, Merkez Bankası kaynakları tükenmiş, Hazinesi boşalmış bir ülke haline getirilecek. Bunun sonu yoksulluktur, açlıktır” dedi.

Hakkında açılan davada verilen mahkumiyet kararı nedeniyle 2016 yılından beri tutuklu olan ve cezaevinde sağlık durumu kötüye giden eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Aysel Tuğluk, dün rapor için yeniden hastaneye kaldırıldı.

İstanbul-Kadıköy’de bir restoranda iki gece önce (20 Aralık) çıkan silahlı kavgada, Susurluk davası hükümlüsü, eski Özel Harekât polisi Ziya Bandırmalıoğlu ve eski polis Şahin Aslan öldürüldü. Üç kişinin de yaralandığı olayla ilgili yedi kişi gözaltına alındı.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezüela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-Venezüela ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel konular ele alındı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, koronovirüs kaynaklı Omicron varyantına karşı yeni tedbirler açıkladı. Buna göre halka 500 milyon koronavirüs test kiti dağıtılacak, ülke genelinde hastanelerde bin askeri sağlık personeli görevlendirilecek. 

Kosova, Danimarka’ya 300 hapishane hücresi kiraladı. Bu karar ile İskandinav ülkesinde hapishanelerin doluluk oranlarının düşürülmesi amaçlanıyor. Danimarka, bu hücreler için Kosova’ya beş yıl boyunca, yıllık 15 milyon euro ödeyecek. Sözleşme ilk etapta beş yıl geçerli olacak. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 18. hafta, dün (21 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile başladı. Lider Trabzonspor, Cebrail Karayel’in golü ile yenik duruma düştüğü Altay’ı Andreas Cornelius’un attığı goller ile 2-1 mağlup etti. Öte yandan Galatasaray, Adana Demirspor deplasmanına konuk oldu. Karşılaşmaya, Galatasaray’dan Adana Demirspor’a kiralanan Yunus Akgün damgasını vurdu. Genç yıldız adayı, attığı iki harika gol ile takımını galibiyete taşıdı. Adana Demirspor’a 2-0 yenilen Galatasaray’ın galibiyet hasreti ise yedi maça çıkmış oldu. Günün diğer maçlarında Fraport-TAV Antalyaspor, Kasımpaşa ile 1-1 berabere kalırken, Medipol Başakşehir ise GZT Giresunspor’u 3-1 mağlup etti. 

Süper Lig’de 18. hafta, bugün (22 Aralık) oynanacak Demir Grup Sivasspor-Çaykur Rizespor, Atakaş Hatayspor-İttifak Holding Konyaspor, Gaziantep FK-Aytemiz Alanyaspor ve VavaCars Fatih Karagümrük-Fenerbahçe karşılaşmaları ile devam edecek. 

Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, İngiltere’nin saygın yayın organı The Guardian tarafından yılın en iyi 100 futbolcusunun seçildiği jüride oy kullananlar arasındaydı. Fransa Ligue 1 takımlarından Lille’de forma giyen Burak Yılmaz ise “Yılın En İyi 100 Futbolcusu” arasında yer almayı başardı.

İngiltere Premier Lig’de son bir haftada yapılan koronavirüs testlerinde 90 kişinin sonucunun pozitif çıktığı duyuruldu. Vakaların artmasına rağmen Premier Lig ile kulüpler arasındaki toplantıda maçlara devam kararı alındı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 859 yeni vaka tespit edildi. 187 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 125 milyon 847 bin 746’ya çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış”, saat 12.30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü” programları olacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.