Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Aralık 2021): HDP’den DEVA ve CHP’ye ziyaret

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava öğle saatlerinden itibaren yağışlı, sıcaklık 14 derece olacak. Ankara’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 8 derece olacak. İzmir’de hava 17, Antalya’da 11, Diyarbakır’da 9 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 65 kuruş, euro kuru ise 13 lira 19 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.897 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 676 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 78,80 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin uluslararası rezervler ve döviz likiditesini açıklayacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Müşterek Konsey Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler’de yapılacak. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün akşam A Haber’de konuştu. Yeni ekonomik modele ilişkin açıklamalarda bulunan Nebati, “Bireylerimiz 20 Aralık’ta dövizlerini bozdurmaya başladı. Sayın cumhurbaşkanımızın güvenilirliği ve itibarını da görmüş olduk. Kur ataklarını pazartesi günü bitirdik” dedi. 

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) 26 kişi ve sosyal medya hesabı hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu isimler arasında hukukçu Prof. Dr. İzzet Özgenç, eski Merkez Bankası Başkanı ve  İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, eski Merkez Bankası Başkanı Rüşdü Saracoğlu, ekonomistler Güldem Atabay, Mustafa Sönmez ve Selçuk Gezer, Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, gazeteciler Emin Çapa, Şeref Oğuz, Alican Uludağ ve Erk Acarer de var. BDDK, sabah beş isim hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı.

BDDK, 21 Aralık’ta sosyal medya hesapları üzerinden “kur hareketlerindeki olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını” duyurmuştu.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları bugün önce Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’ni, ardından da CHP’yi ziyaret edecek. 

Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski köyünde meydana gelen katliamın 10. yıldönümü. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü‘nde 28 Aralık 2011 gecesi Irak sınırından geçen köylüleri bombalamıştı. Grupta, bazıları çocuk 38 köylü ve en az 50 katır bulunuyordu. Bombardıman sonucu 18’i çocuk 34 kişi yaşamını yitirmişti.

Kısaca düne bakalım. 

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye başkanlarıyla Ankara’da bir araya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. İmamoğlu, “bazı belediye çalışanlarının terör örgütleriyle iltisaklı olduğuna yönelik iddialar” gerekçe gösterilerek başlatılan teftişle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirerek “Ben MİT miyim? Yargı kurumu muyum? Bunları tespit etmiş bakan. Yerinde oturuyor. Bunu basına söylüyor. İBB çalışanları orada çalışıyor. İçişleri Bakanı’nı derhal istifaya davet ediyorum” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın İBB’yle ilgili teftiş kararını Twitter’dan duyurmasını eleştiren İmamoğlu, şunları söyledi: “Açıkçası devletin Twitter’dan bir soruşturma izni başlatmasına ilk kez şahit oluyorum. Bu teftişi başlatma biçimi böyle olmaz. 15 gün sonra bir pazar akşamı tweet ile bu süreci başlatmak aklına geldi. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı pazar günü konuştu. İstanbul’la ilgili mesajlar verdi. Cumhurbaşkanının bu konuşmasından sayın bakan her zamanki gibi rol kapma çabasına girdi. 16 milyonluk bir şehrin belediye başkanı olarak, 86 bin çalışanı olan bir belediyenin başkanı olarak bu açıklamayı kınıyorum.”

İzmir’de Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin toplantısına katılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İçişleri Bakanlığı’nın İBB’ye yönelik özel teftiş başlatmasını eleştirdi. Akşener, “Bu millet sandıkta hür iradesiyle attıkları oyların sonuçlarına el uzatanları her daim cezalandırmıştır. Kendi kendinize sandıkta şamar yemenin taşlarını döşemeyin. Türkiye huzursuzluktan bıktı. Türkiye bu gerilimden bıktı. Bu millet ucuz kutuplaştırmalar üzerinden birbirine düşman edilme eylemlerinden bıktı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, dün (27 Aralık) Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, erken seçim taleplerini bu görüşmede dile getirdiklerini ve diğer siyasi partilerle yapacakları görüşmelerde de gündeme taşıyacaklarını belirtti. Gelecek Partisi’nin de erken seçimden yana olduğunu aktaran Davutoğlu, “Erken seçim yerine ‘hemen ve acil seçim’ demiştik. Bu konudaki ısrarlı vurgumuzu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Dünyanın en önde gelen doğa bilimcilerinden ABD’li bilim insanı Edward Osborne Wilson, 92 yaşında hayatını kaybetti. 

ABD Başkanı Joe Biden, daha önce Kongre’den geçen ve 2022 mali yılı savunma harcamalarını içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA) onayladı.

Polonya’da 2023 seçimleri öncesi medya özgürlüğünün kısıtlanmasına olanak tanıyacak yasa girişimi, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’dan döndü. Duda yasayı veto etti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’in ilk devresi, dün (27 Aralık) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. İttifak Holding Konyaspor, sahasında konuk ettiği Beşiktaş’ı 90. dakikada Ahmed Hassan’ın attığı gol ile 1-0 mağlup etti ve ligin ilk yarısını ikinci sırada noktaladı. Konya deplasmanından eli boş dönen Beşiktaş ise sezonun ilk yarısını lider Trabzonspor’un 16 puan arkasında tamamladı. 

Günün diğer maçında Yukatel Kayserispor ile Demir Grup Sivasspor kozlarını paylaştı. Sarı-kırmızılılar, rakibini Mario Gavranovic (2) ve Mame Thiam’ın attığı goller ile 3-0 mağlup etmeyi başardı. 

Ziraat Türkiye Kupası’nda 5. Tur heyecanı, bugün (28 Aralık) oynanacak karşılaşmalar ile başlayacak. Galatasaray, sahasında Denizlispor’u konuk ederken, Trabzonspor ise Boluspor’u ağırlayacak. 

Milli yüzücü Emre Sakçı, 50 metre kurbağalamada 12 yıldır kırılamayan dünya kısa kulvar rekorunun yeni sahibi oldu. Sakçı, elde ettiği 24.95’lik derecesiyle hem kendisine ait olan Avrupa rekorunu (25.29) geliştirdi hem de 12 yıldır geçilemeyen dünya rekorunu tarihin tozlu sayfalarına karıştırdı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 26 bin 99 yeni vaka tespit edildi, 157 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 129 milyon 393 bin 733’e çıktı.

Sağlık Bakanlığı, omicron varyantının görüldüğü illerin istatistiklerini paylaştı. Buna göre İstanbul’da 30, İzmir’de altı, Kütahya’da iki, Isparta’da iki, Şırnak’ta bir, Diyarbakır’da bir vaka görüldü. 

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Futbolda Haftanın Olayı”, saat 15.00’te Müge İplikçi’nin hazırlayıp sunduğu “Zeytin Dalı”, saat 17.00’de ise “Nuray Mert ile Soru-Cevap” programları yapılacak. Bu akşam saat 22.00’de Ayşe Çavdar ve Aysuda Kölemen’in hazırladığı “Şimdiki Zaman” ekranlarımızda olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.