Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Ocak 2022): Aleviler’den üç isme suç duyurusu

Katkıda bulunan: Volkan Kutluer

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Yoğun kar yağışı nedeniyle Kars, Van ve Konya’da eğitime bir gün ara verildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün hava bulutlu, sıcaklık 4 derece olacak. Ankara’da hava -1, İzmir’de 8, Antalya’da 13, Diyarbakır’da 7 derece olacak. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret edecek. 

Türkiye’nin Ermenistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan’ın özel temsilcisi Rubin Rubinyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunu ele almak üzere Moskova’da bir araya gelecek.

Alevi Vakıfları Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKP Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, gazeteci Murat Özer ve eski AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner hakkında suç duyurusunda bulunacak. Federasyonlar, Aleviler’e hakaret ettikleri iddiasıyla üç isimden şikayetçi olacak. AKP’li Kaynar, geçen pazartesi (10 Ocak) günü yapılan İBB Meclis toplantısında Bektaşiler ile ilgili, “Tahsislerle ilgili gelen talebin tamamını okumadı. Aynı Bektaşiler’in ayet okuması gibi yarısını okuyarak bu işi geçiştirmeye çalışıyorlar” demişti. 

BBC İstanbul bürosu çalışanları ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), toplu sözleşme pazarlık sürecinde anlaşma sağlanamadığı için bugün greve çıkıyor. 

Kısaca düne bakalım. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün Zonguldak’taydı. Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “karşılıklı tartışma” çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, “Saraydaki Şahıs’a açık çağrımdır: Gel o büyük kürsülerini bir kenara bırak, çıkalım halkın karşısına. Nerede ve ne zaman istersen, ‘prompter’ın da benden. Bekliyorum” dedi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Medyascope muhabiri Dilek Şen’in sorularını yanıtladı. Şık, “Bu dönemin suçlarına ortak olacak bir imtiyaz elde edenler ve sürdürenler sonuna kadar endişelensinler. Çünkü onlardan hesap sorulması gerekiyor” dedi. 

Üniversite öğrencisi Enes Kara’nın yaşamına son vermesinin yankıları sürüyor. AKP Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, yaşamına son veren üniversite öğrencisi Enes Kara ile ilgili, “Bunu cemaatlere mal etmek de doğru değil. Tek amaç, ‘Müslümanlar’a nasıl vururuz?’un hesabı. Dış güçlerin ülke içerisinde oyunları” dedi. Bu arada Enes Kara’nın paylaştığı videoya erişim engeli getirildi. 

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım’ın İstanbul-Esenyurt Polis Merkezi Amirliği’nde hayatını kaybetmesiyle ilgili biri tutuklu 12 polis hakkındaki davanın ilk duruşması dün yapıldı. Bakırköy Adliyesi’ndeki duruşmaya tutuklu polisin de aralarında olduğu sanıklar, Yıldırım ailesinin yakınları ve avukatlar katıldı. Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklara yönelik tutuklama talebinin bu aşamada reddine, tutuklu sanık İsmail Alperen S.’nin tutukluluğunun devamına karar verdi. Gelecek duruşma 28 Mart’ta saat 10.00’da yapılacak.

Ekonomi ile devam edelim: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 60 kuruş, euro kuru ise 15 lira 60 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 70 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 799 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 84,29 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021 Kasım ayına ilişkin özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu ile ocak ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2021 dönemine ilişkin konut satış istatistikleri ile Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini, Kasım 2021 dönemi ücretli çalışan verilerini paylaşacak.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Reuters’ın haberine göre, Pegasus Havayolları ile Moldova merkezli FlyOne şirketinin İstanbul-Erivan seferleri şubat ayında başlayacak. Haberde Pegasus’un Erivan’a ilk seferinin 2 Şubat’ta, dönüş seferinin de 3 Şubat’ta düzenleneceği belirtildi. Pegasus’un sözcüsü, haftada üç kez karşılıklı sefer olacağını da sözlerine ekledi.

Almanya’da Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde dün görülen davada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın güvenlik servislerindeki eski istihbarat yetkilisi Enver R., cinayet, tecavüz ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapse mahkûm edildi. Şam’da albay rütbesine sahip Enver R.’nin yönetimi altındaki cezaevinde Nisan 2011 ile Eylül 2012 dönemleri arasında en az dört bin kişinin şiddet gördüğü ve işkenceye maruz kaldığı belirtilmişti. Dava, Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş sırasında devlet eliyle işkence uygulandığının ilk kez bir mahkeme tarafından belgelenmesi açısından önemli. Esad hükümeti ise mahkûmlara işkence iddialarını reddediyor.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in yardım çağrısı üzerine ülkeye gelen Rusya öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) bağlı askerler Kazakistan’dan çekilmeye başladı. Yetkililer KGAÖ birliklerinin tamamen çekilmesinin 10 gün süreceğini belirtti. Protestolar nedeniyle uçuşlara kapatılan Almatı kentindeki havalimanı da yeniden uçuşlara açıldı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 21. hafta, bugün (14 Ocak) saat 20.00’de oynanacak Beşiktaş-Gaziantep FK ve Öznur Kablo Yeni Malatyaspor-Göztepe karşılaşmaları ile başlayacak. Öte yandan İzmir temsilcisi Altay’da, teknik direktör Mustafa Denizli, dün yaptığı açıklama ile görevinden ayrıldı.

Afrika Uluslar Kupası, dün (13 Ocak) oynanan iki karşılaşma ile devam etti. A Grubu maçında Kamerun, Etiyopya’yı Karl Toko Ekambi (2) ve Vincent Aboubakar’ın (2) golleri ile 4-1 mağlup etti ve son 16 turuna yükselmeyi garantiledi. Grubun diğer maçında ise Yeşil Burun Adaları ile Burkina Faso kozlarını paylaştı. Burkina Faso, rakibini Hassane Bande’nin kaydettiği gol ile yenerek grupta ikinci sıraya yükseldi. Afrika Uluslar Kupası’nda heyecan, bugün (14 Ocak) oynanacak dört karşılaşma ile devam edecek.

Anadolu Efes, Turkish Airlines EuroLeague 21. hafta maçında Barcelona’ya konuk oldu. Temsilcimiz, rakibine 82-77 yenildi ve Euroleague’deki 10. mağlubiyetini aldı. İspanya temsilcisi Barcelona ise 16. galibiyetini alarak liderliğini sürdürdü.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 75 bin 564 yeni vaka tespit edildi, 153 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 138 milyon 326 bin 318’i geçti. 

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 14:00’te Murat Özçelik, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayacak. Saat 16:00’da “Haftaya Bakış”, saat 17:00’de ise “Ankara Gündemi” programları yapılacak.  

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.