Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Ocak 2022): Sezen Aksu hakkında suç duyurusu

Katkıda bulunan: Volkan Kutluer

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Yoğun kar yağışı nedeniyle Artvin, Bolu, Rize, Ordu, Gaziantep, Kastamonu, Karabük, Adıyaman ve Trabzon’da eğitime bir gün ara verildi. 

Ülkenin büyük bölümünde yağışlı hava görülecek. Yağışların İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar, batı kesiminde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde olması öngörülüyor. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da karla karışık yağmur bekleniyor, sıcaklık 5 derece olacak. Ankara’da hava 1, İzmir’de 6, Antalya’da 12, Diyarbakır’da 2 derece olacak. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hayli yoğun: Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) grup toplantıları yapılacak.

Altı muhalefet partisinin genel başkan yardımcılarının bir araya geldiği güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında son aşamaya gelindi. Yetkililer, bugün saat 17.00’de Meclis’te bu konu özelinde son kez toplanacak.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da bulunan Bilkent Otel’de düzenlenecek ocak ayı il başkanları toplantısına katılacak. Medyascope’tan Senem Büyüktanır toplantıyı takip edecek. 

Sanatçı Sezen Aksu hakkında “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısındaki sözler nedeniyle “dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama” suçlarından suç duyurusunda bulunuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Başkanlık açıklamasında, “Dini şahsiyet, sembol ve değerlerle ilgili özensiz tutum ve davranışlarda bulunulması, en hafif tabirle saygısızlıktır. Bu hususta asgari bir insani erdem olarak herkesin daha duyarlı olması ve hassasiyet göstermesi elzemdir” denildi. Milli Beka Hareketi’ne mensup bir grup üye, sanatçı Sezen Aksu’nun evinin önünde toplanarak, Aksu’yu protesto etti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesabından Sezen Aksu’nun hedef alınmasına tepki gösterdi. Babacan, “Türkiye ancak fikir ve ifade özgürlüğü zemininde yükselebilir. Sanatçılarımız da sanatlarını icra ederken özgür olmalıdır. Şarkı sözlerini çarpıtan zihniyet bu ülkeye sadece kötülük yapmaktadır. Sezen Aksu’nun hedef alınması kabul edilemez” dedi. Birçok ünlü isim de Sezen Aksu’ya destek verdi. Zülfü Livaneli, “Bu halkın bağrına bastığı Sezen Aksu’ya böyle haksız bir saldırı, saldıranı küçültür Sezen’i daha da büyütür” dedi. Ceylan Ertem konuya ilişkin, “Diz boyu cehalet” yorumunda bulundu. Sanatçılar, Sezen Aksu ile ilgili “Sezen Aksu manevi değerimiz, Türkiye’nin kalbidir” diye yazdı. 

Elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde sözleşme ceza ödemeden feshedilebilecek. Abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.

Kısaca düne bakalım. 

İş insanı Osman Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu, mimar Mücella Yapıcı, avukat Can Atalay, gazeteci Can Dündar, sanatçı Memet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu isimlerin yargılandığı Gezi dosyası ile Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişinin yargılandığı dosyanın birleştirilmesiyle görülen davaya dün (17 Ocak) İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dosyanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik “Soros artığı” sözlerinin ardından “Adil yargılama yapılmasına imkân kalmadı” diyerek bundan sonra duruşmalara katılmayacağını ve savunma yapmayacağını açıklamıştı. Kavala, bir önceki duruşmada olduğu gibi bugün yapılan duruşmaya da katılmadı. Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Mine Özerden, Hakan Altınay ve bazı Çarşı davası sanıkları duruşmada hazır bulundu. Sanık olarak yargılananlar ve avukatların beyanlarının ardından mahkeme heyeti davayı erteledi. Osman Kavala yine tahliye edilmedi. Gelecek duruşma 21 Şubat’ta görülecek. Avrupa Konseyi’nin siyasi karar mercii olarak bilinen Bakanlar Komitesi, AİHM’in “Osman Kavala tahliye edilmeli” kararını yerine getirmeyen Türkiye için ihlal prosedürünü başlattı. 

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği için 83 baro başkanı, aday gösterecekleri üç ismi belirledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan adaylar arasında tek kadın Diyarbakır Barosu avukatlarından Zülal Erdoğan Bilal. Seçilirse, AYM’ye 2015’ten bu yana seçilen ilk kadın üye olarak görev yapacak olan Zülal Erdoğan Bilal, Medyascope‘a şöyle konuştu: “Kadınlar olarak bu tabloya itirazımızı güçlü bir biçimde ifade etmemiz gerektiğini ve talip olmamızla değişimi sağlayabileceğimizi düşündüğüm için aday oldum.”

Ekonomi ile devam edelim: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 44 kuruş, euro kuru ise 15 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 85 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 786 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 87,44 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’ni ziyaret edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonunu ve kasım ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıklayacak.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) “2022 Davos Gündemi” toplantıları, çevrimiçi devam edecek.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’i resmi törenle karşılayacak. Baş başa görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu’na katılacak Erdoğan, daha sonra Vucic onuruna resmi akşam yemeği verecek.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslarda bulunmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gidecek.

Koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü günlerde başbakanlık konutunda düzenlenen partiye katıldığının ortaya çıkmasının ardından istifaya çağrılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, görevde kalabilmek için BBC’yi (British Broadcasting Corporation) hedef almakla suçlandı. Johnson hükümetinin, devlet ve kraliyet destekli yayın kuruluşu BBC’nin halktan alınan gelir payını dondurmayı planladığı belirtildi. Hükümet ise BBC’ye yönelik hamlesini “halkı enflasyondan korumak” için yapmak istediğini öne sürdü. Johnson’ın koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü 20 Mayıs 2020’de Downing Sokağı’ndaki başbakanlık konutunun 10 numaralı bahçesinde 100 kişinin davet edildiği bir partiye katıldığı iddia edilmişti. Tepkilerin ardından Johnson kamuoyundan özür dilerken, kendi partisi ve muhalefetten istifa çağrıları yükselmişti. Olayı araştırması için üst düzey bürokrat Sue Gray görevlendirilmişti.

CocaCola ve PepsiCO’nun da aralarında bulunduğu uluslararası büyük şirketler, plastik kirliliği ile mücadele için bir anlaşma çağrısında bulundu. Şirketler ortak açıklamalarında, “İddialı bir BM anlaşması oluşturmak için kritik bir zamandayız. Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi (UNEA) 5.2, küresel plastik kirliliği krizinin gidişatını değiştirmek için çok önemli bir fırsat, bunu kaçırmayı göze alamayız” dedi. Dünya liderlerinin, yaban hayatı ve insan hayatını olumsuz yönde etkileyen plastik krizi ile ilgili müzakerelere başlamak için Kenya’daki Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi’nde (UNEA) bir araya gelmesi bekleniyor. Reuters’ın haberine göre şimdiye kadar üretilen tüm plastiğin yüzde 10’undan daha azı geri dönüştürüldü. Petrol ve gazdan elde edilen plastik üretiminin ise 20 yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 22. hafta heyecanı, bugün oynanacak Gaziantep FK-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, İttifak Holding Konyaspor-Adana Demirspor ve VavaCars Fatih Karagümrük-Beşiktaş karşılaşmalarıyla başlayacak. 

Afrika Uluslar Kupası, dün (17 Ocak) oynanan iki karşılaşma ile devam etti. A Grubu’nda Burkina Faso ile Etiyopya 1-1 berabere kaldı. Diğer maçta ise Yeşil Burun Adaları ile Kamerun 1-1’lik eşitliği bozamadı. Bu sonuçlarla, Kamerun ve Burkina Faso son 16 turuna kalırken dört puanı bulunan Yeşil Burun Adaları ise son 16 turuna kalabilmek için altı grup içinde en iyi dört üçüncü takım arasına girmeyi bekleyecek.

Günün diğer önemli gelişmesinde FIFA Yılın En İyi Erkek Futbolcusu Ödülü’nü, Bayern Münih’in Polonyalı yıldızı Robert Lewandowski kazandı. Üst üste ikinci kez ödülü alan Lewandowski, Muhammed Salah (Liverpool) ve Lionel Messi’yi (Paris Saint-Germain) geride bırakmayı başardı. En iyi kadın futbolcu ödülünü ise Barcelona’dan Alexia Putellas aldı. Putellas, bu ödülü kazanan ilk İspanyol oldu.

Avustralya Açık’ta ise heyecan başladı. Sezonun ilk grand slam tenis turnuvasında 2020 tek kadınlar şampiyonu ABD’li Sofia Kenin, vatandaşı Madison Keys’e setlerde 2-0 yenilerek ilk turda elendi.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 64 bin 935 yeni vaka tespit edildi, 162 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 139 milyon 578 bin 409’a ulaştı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Işın Eliçin, saat 12:00’de Hediye Levent ile dünya gündemine ilişkin konuşacak. Saat 15:00’te “Müge İplikçi ile Zeytin Dalı”, saat 16:00’da “Nuray Mert ile Soru-Cevap” ekranlarımızda olacak. Saat 22:00’de ise “Ayşe Çavdar ve Aysuda Kölemen ile Şimdiki Zaman”ı izleyebilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.