Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahrettin Koca koronavirüs ile gribi karşılaştırdı – TTB’den ilk tepki: “DSÖ böyle bir dönüşümden bahsetmedi, açıklama bilimsel değil”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iki gün önce Twitter hesabından, paylaştığı mesaj ile koronavirüs ile gribi karşılaştırırken “Hastalık eski günlerindeki gücünde değil” demişti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, konuyla ilgili Medyascope‘a konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki gün önce (29 Ocak) Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Artan vaka sayıları konusunda sağlık bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum. Endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Müsterih olunuz.

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten’e Koca’nın açıklamalarını sorduk. Ökten, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘Koronavirüs artık gribe dönüştü’ dememişken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Hastalık artık eski gücünde değil’ demesi yanlış” dedi.

Koca’nın açıklamalarının bilimsel olmadığını söyleyen Ökten, “Bir süredir koronavirüsü yok saymak istiyorlar. Hem günlük vaka sayısı neredeyse 100 bine ulaştı ve yakın bir zamanda 100 bini geçecek hem de günlük ölüm sayısı 200’ü aştı. Böyle bir senaryoda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı, endişelenmeye gerek yok açıklaması kabul edilebilir bir açıklama değil” diye ekledi.

Grip ile koronavirüsün karşılaştırılmaması gerektiğini, ikisinin farklı virüslerden kaynaklanan hastalıklar olduğunu dile getiren Ökten, “Bakanın bu son açıklaması bilimsel bir açıklama değil. Salgın sanki gribal bir enfeksiyona dönüşmüş gibi aktarıp, bu şekilde işin içinden çıkmaya çalışıyorlar ama günlük vaka sayısı ve günlük can kaybına ait sayılarla yüzleşmeleri gerekiyor” diye konuştu.

“Bakanlığın verilerini iki ile çarpmak lazım”

TTB olarak uzun süredir vaka sayılarının yükselişte olduğunun altını çizdiklerini belirten Ökten, açıklanan resmi rakamları hem günlük vaka sayısı bazında hem de ölen sayısı bazında iki ile çarpmak gerektiğini söyledi.

Omicron varyantının, diğer varyantlara göre daha hızlı yayıldığını hatırlatan Ökten, “Sayılarda çok ciddi bir artış var. Ama bu demek değil ki Omicron hastalandırmıyor veya öldürmüyor” dedi.

Ökten, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İktidar ve bakanlık tamamen ekonomik gerekçelerle, salgını bu şekilde yönetmeye çalışıyor. Bakanlık alınan önlemleri tamamen vatandaşın inisiyatifine terk etmiş durumda. Günlük vaka ve ölüm sayılarına ait verilerine baktığımız zaman, nasıl hastalık eski gücünde değil diyebiliriz? Her gün 200’den fazla insanımız ölüyor. İktidar süreci yönetemediği için sürü bağışıklığı yöntemine başvurdu, en azından aşılama hızını ve oranını arttırmaları gerekirdi. Sürü bağışıklığına gittiğiniz zaman bağışıklık kazanılır evet ama ölüm oranı fazla olur, şu an bizde yaşandığı gibi. Eğer biz bu bağışıklığı aşıyla sağlamış olsaydık, şu an bu kadar insanımız ölmeyecekti.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.