Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Şubat 2022): TBMM’de grup toplantıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu sıcaklık 8 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 5 derece, İzmir parçalı bulutlu 12 derece, Antalya az bulutlu 15 derece, Diyarbakır ise parçalı bulutlu 14 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var. 

Siyasetin gündemi ile başlıyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) grup toplantıları yapılacak.

Altı muhalefet partisi liderinin geçen cumartesi akşamı (12 Şubat) Ankara’daki akşam yemeğinde bir araya gelmesinin ardından iç siyaset yeniden ısındı. Liderlerin buluşmasında konuşulanlar ve önümüzdeki süreç hakkında Medyascope, siyasi partilerin önde gelen isimleriyle konuştu. Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, yemekte ittifakın genişlemesi ihtimalinin konuşulmadığını, ittifakın adının önem taşımadığını ve altı liderin 27 Şubat’taki Necmettin Erbakan anmasında tekrar bir araya gelebileceğini söyledi. 28 Şubat’taki açıklamanın ise bir kongre merkezinde yapılması düşüncesi öne çıkıyor. Açıklama sırasında değişik halk kesimlerinin de salonda hazır bulunması amaçlanırken liderler, sivil toplum kuruluşlarının ve temsilcilerinin açıklamaya davet edilmesini kararlaştırdı.

İzmir’de şehir tarihinin en yüksek maliyetli projesi olan Buca Metrosu’nun temeli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla atıldı. Maliyeti 765 milyon euro olan metro hattı 13,5 kilometre uzunluğunda olacak. Finansmanı, iktidarın desteği olmadan oluşturulan hattın dört yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Temel atma töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, elektrik faturalarına gelen zamları eleştirdi.

Necip Hablemitoğlu suikastı şüphelilerinden Nuri Gökhan Bozkır ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan üç şüpheliden ikisi tutuklandı. 3 Şubat’ta gözaltına alınan altı şüpheden üçü, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Sedef Kabaş hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nun Kabaş’ın açıklamalarıyla ilgili “cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarından hazırladığı iddianame, İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Sedef Kabaş’ın önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkması bekleniyor.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili biri tutuklu altı sanığın yargılandığı davanın 10. duruşması dün (14 Şubat) Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada karar çıkmadı. Tutuklu sanık Cemal Metin Avcı, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz sanıklar Mertcan Avcı, Eda Karagün, Selim Avcı, Ayten Avcı, Şükrü Gökhan Orhan ise duruşma salonundaydı. Gültekin’in babası Sıddık Gültekin ve annesi Şefika Gültekin ile Pınar Gültekin’in ailesinin avukatı Rezan Epözdemir de duruşmada hazır bulundu. Duruşmada karar çıkması bekleniyordu ancak mahkeme Cemal Metin Avcı’nın kardeşi Mertcan Avcı hakkında, Gültekin ailesi avukatının başvurusu üzerine “kasten öldürme” suçundan başlatılan soruşturma dosyasının sonucunun beklenmesine hükmetti. Heyet, Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına, sanıklar Selim Avcı, Şükrü Gökhan Orhan, Eda Karagün ve Ayten Avcı’nın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Gelecek duruşma 11 Nisan’da. 

Ekonominin gündemine bakalım.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 59 kuruş, euro kuru ise 15 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 1 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 821 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,84 dolar.

Elektrik fiyatlarına yapılan zamlar oksijen cihazı kullananların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Hastaların artan faturaları ödemekte zorlandığını açıklayan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) yetkilileri, tedavilerin aksamaması için kullanılan elektrik miktarının faturadan düşürülmesi gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan bir yetkili, “Bu cihazların günlük en az 16 saat kullanılması gerekiyor. Bu da en az elektrik sarfiyatı olan beş farklı cihazın saatlik elektrik sarfiyatının 300-480 vat arasında değişiyor. Cihazlardan kaynaklı elektrik sarfiyatı 150 kilovatın üzerine çıkıyor, bu da hastaların fiyat artışından olumsuz etkilenmesi anlamına geliyordedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ile 2021’in dördüncü çeyreğine ilişkin işgücü ve Aralık 2021 dönemi ücretli çalışan istatistiklerini açıklayacak.

Reuters haber ajansı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) perşembe günü (17 Şubat) açıklanacak yeni faiz kararı öncesi bir anket çalışması yaptı. Ankete göre PPK toplantısında faizlerin sabit tutulması bekleniyor. Ankette yıl sonu politika faizi sorusuna cevap veren dokuz kurumun ortalaması yüzde 14’te şekillenirken tahminler yüzde 9 ila yüzde 14 bandında yer alıyor. 

Dünya gündemiyle devam ediyoruz. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın resmi daveti üzerine dokuz yıl sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Veliaht Prens el Nahyan’ın başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile BAE arasında 13 farklı anlaşmaya imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Dubai Expo’da “Türkiye Milli Günü”nün açılışına katılması, sergi alanını gezip iş insanları ile bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan BAE’yi en son 2013’te ziyaret etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi. Zelenskiy ve Scholz, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı ihtimaline karşı özel uçaklarla ülkeyi terk eden milletvekillerine ve iş insanlarına seslenen Zelenskiy, “Size 24 saat içinde ülkeye dönme çağrısı yapıyorum. Aksi halde hakkınızda ciddi kararlar almak zorunda kalırız ve bu kararları alırız” dedi. Almanya Başbakanı Scholz’un, bugün Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Batılı ülke liderlerini, 16 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırabileceği yönünde bilgilendirdiği iddiasına yönelik Zelenskiy, sosyal medyada bir video paylaştı. 16 Şubat’ın “Birlik Günü” adıyla resmi tatil olmasına ilişkin karar aldıklarını açıklayan Zelenskiy, “Biz onu ‘Birlik Günü’ yapacağız. Gerekli karar imzalandı. O gün ulusal bayraklarımızı asacağız, sarı-mavi kurdelelerimizi takacağız ve tüm dünyaya birliğimizi göstereceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’ni, “artan güvenlik endişeleri” nedeniyle geçici olarak Lviv kentine taşıdıklarını açıkladı. Blinken, ABD’nin Ukrayna’ya 1 milyar dolara kadar devlet borcu garantisi teklif ettiğini de söyledi. 

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna krizine ilişkin telefonda görüştü. 40 dakika süren görüşmenin ardından, Rusya’nın askeri müdahalede bulunacağına dair olası bir riskin bulunmasına rağmen iki liderin anlaşma için hâlâ ihtimal olduğu konusunda ortak görüşte olduğu açıklandı. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkede devam eden aşı karşıtı protestolarla ilgili “Acil Durumlar Yasası”nı uygulayacaklarını açıkladı. Kanada tarihinde ilk defa uygulanacak olan yasa, hükümete geniş yetkiler veriyor. Trudeau, “Acil Durumlar Yasası, ülke genelinde her düzeydeki kolluk kuvvetlerini güçlendirmek ve desteklemek için kullanılacak” dedi. Ülkenin çeşitli yerlerindeki protestolar yaklaşık üç haftadır devam ediyor. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 25. hafta heyecanı sona erdi. Adana Demirspor, Samet Akaydın’ın 90+2. dakikadaki golü ile Beşiktaş karşısında bir puanı kurtardı. Siyah-beyazlıların golünü ise Alex Teixeira kaydetti. Diğer maçta Atakaş Hatayspor, sahasında konuk ettiği Göztepe’yi 2-1 yendi. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turu heyecanı, bugün oynanacak karşılaşmalar ile başlayacak. Paris Saint-Germain, sahasında Real Madrid’i konuk ederken, Sporting Lizbon ise Manchester City ile kozlarını paylaşacak. Karşılaşmalar, Türkiye saati ile 23:00’te başlayacak. 

Pekin’de süren 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nda, sürat patencisi Erin Jackson, ABD’nin 2002 yılından bu yana süregelen altın madalya özlemine son verdi. Jackson, kadınlar 500 metrede şampiyonluğa ulaştı ve kış olimpiyat oyunlarında bireysel kategoride altın madalya kazanan ilk siyah kadın sporcu oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 76 bin 632 yeni vaka tespit edildi, 266 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 144 milyon 173 bin 367’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 15:00’te “Zeytin Dalı”, 17:00’de “Nuray Mert ile Soru-Cevap”, 20:00’de DoğuBatı, 22:00’de “Şimdiki Zaman” programları olacak.  

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.