Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adana’da gösterimden kaldırılan “Bergen” filminin senaristi Yıldız Bayazıt: “Kamusal alanda fail aklanmaya çalışılıyor”

Senaryosunu Sema Kaygusuz ve Yıldız Bayazıt’ın kaleme aldığı, yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper’in yaptığı, şarkıcı Bergen’in hayatını anlatan “Bergen” filmi, Adana’nın Kozan ilçesinde gösterimden kaldırıldı. Konuyla ilgili Medyascope‘tan Sema Kızılarslan’a konuşan senarist Bayazıt, “Bir filmin şiddet gerekçesiyle yayından kaldırılmasını, şiddetin arkasında durarak tartışmaya açan, insanın zekâsıyla alay eden yeni bir şiddet türü olarak algılıyor, kınıyorum” dedi.

Bergen’i öldüren Halis Serbest’in yaşadığı Adana’nın Kozan ilçesinde filmin kaldırılması oyuncular, senaristler ve sinema emekçilerinin tepkisine neden oldu.

Bergen filmi yurt genelinde 369 salonda gösterime girerken, Bergen’in katili Halis Serbest’in yaşadığı Kozan’da gösterimin iptal edildiği öğrenildi. Filmin Kozan’da yapılması planlanan galası, belediye tarafından engellenirken Belediye Başkanı Kazım Özgan’ın, Serbest ailesinden ölüm tehditleri aldığı ileri sürüldü.

“Keyfi sansür”

Bergen filminin senaristi Yıldız Bayazıt, Halis Serbest’in yaşadığı Kozan’da filmin gösterimden kaldırılması ile kamusal alanda failin aklanmaya çalışıldığını söyledi. Bayazıt, bu durumun keyfi bir sansür olduğunu belirtti: 

“Kozan Belediye Sineması’nın, talebi üzerine film ellerine ulaştıktan sonra vizyon günü ‘şiddet içeriyor’ gerekçesi ile yayınlamama kararını fiili ve keyfi sansür olarak görüyorum. Konu iki açıdan önemli, birincisi sansür algısı, ikincisi gerekçe olarak iddia edilen şiddet içeriği. 

Senaristbir’, başta telif hakları olmak üzere senaristlerin yarattığı değerin görünür olması için mücadele eden bir yapı. Sansür, örtülü sansür, keyfi sansür de mücadele alanına giriyor. 

Senaristbir üyesi ve başkanı bir senarist olarak, şiddet içeren bir hikayede, kesin olarak şiddetin pornografisini yapmadığımız bir filmin, şiddet gerekçesiyle yayından kaldırılmasını şiddetin arkasında durarak tartışmaya açan, insanın zekâsıyla alay eden yeni bir şiddet türü olarak algılıyor, kınıyorum.”

“Kadın cinayetleri politiktir”

Bayazıt, kadın cinayetlerinin politik olduğunu ve Halis Serbest’e mikrofon uzatılmasına, yaşadığı şehirde filmin gösteriminin engellenmesine karşı durmak gerektiğini anlattı. Kamusal alanda faillerin aklanması durumunun ilk defa olmadığını vurgulayarak, bu olayın son olması için direndiklerini, direneceklerini söyledi:

“Kadın cinayetleri politiktir. Bergen cinayeti hem 32 yıl önce failin aldığı ceza süreci hem de bugün katile mikrofon uzatan, ‘Pişman değilim’ açıklamasına izin veren ulusal medya aracılığı ile kamuda yaratılan algı nedeniyle apaçık politiktir. 

Failin yaşadığı yerde, belediye müdahil olduğu için kamusal bir anlamla fail aklanmaya çalışılıyor. İlk kez olmuyor. Ama biz her seferinde son olması dileğiyle direniyoruz. Değiştirmeye, dönüştürmeye, faili koruyan yapıyı ifşa etmeye çalışıyoruz.”

Bayazıt, kadın cinayetlerinin normalleştirilmemesi gerektiğini ve bu tarz toplumsal olaylarda dayanışmanın önemini şöyle vurguladı: 

“Kadın cinayetlerini normalleştiren zihniyete, gerek Kozan’da filmin yayınının engellenmesi, gerek katile mikrofon uzatmak gibi failin arkasında duran politik anlayışa karşı durmak zorundayız. Uzun bir yol olduğunun farkındayız. Daima ve kuvvetle dayanışmaktan başka seçeneğimiz olmadığını düşünüyorum.”

Ne olmuştu?

Müzik dünyasının “acılı kadını” Bergen sadece 30 yıl yaşadı. Şiddet gördü, yüzüne kezzap atıldı ve en son bir erkek tarafından hayatı elinden alındı. 1989 yılında boşandığı eşi Halis Serbest tarafından öldürülen Bergen’in zorlu hayatında tek tutunduğu şey müzikti. Yüzüne kezzap döküldükten sonra tarzıyla ikona dönüştü. Hayat hikâyesiyle dikkat çeken şarkıcının yaşadıklarını anlatan “Bergen” filmi 4 Mart’ta vizyona girdi.

2 saat 25 dakika süren filmin IMDB puanı 10 üzerinden 7,1.  Bergen filminin oyuncu kadrosunda Farah Zeynep Abdullah (Bergen), Tilbe Saran (Sabahat), Erdal Beşikçioğlu (Halis Serbest), Nergis Öztürk (Nadire), Şebnem Sönmez (Suna), Ahmet Kayakesen (Abdullah), Arif Pişkin (Selahattin), Cemal Günbaş (Erdal), Ali Seçkiner Alıcı (Cevdet), Suzan Kardeş gibi isimler yer alıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.