Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Mart 2022): Aydın Engin son yolculuğuna uğurlanıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava aralıklı güneşli, sıcaklık 11 derece olacak. Ankara bulutlu 8, İzmir parçalı bulutlu 16, Antalya güneşli 17, Diyarbakır yağışlı 8 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu Antalya’da. Kılıçdaroğlu, “İktidara Hazırız-Büyük Örgüt Buluşması” toplantısına katılacak.

Altı muhalefet partisinin genel başkanları, 27 Mart Pazar günü, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nin ev sahipliğinde yemekli toplantıda bir araya gelecek. Medyascope’un DEVA kaynaklarından edindiği bilgiye göre altı lider, yine Bilkent Otel’de buluşacak. Toplantı saat 19.00’da başlayacak. Altı lider 28 Şubat’ta Bilkent Otel’de düzenlenen imza töreninde mutabık kaldıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini imzalayarak kamuoyu ile paylaşmıştı. Genel başkanlar ilk kez 12 Şubat Cumartesi günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Ankara Ahlatlıbel’de bir akşam yemeğinde buluşmuştu.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Karar TV’de gündeme dair açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki seçimlerde sağ kanadın yeniden yapılanacağını söyleyen Davutoğlu, “Önümüzdeki seçimde sağ tekrar yapılanacak. Büyük bir parti depremi yaşanacak. AK Parti ve MHP’nin güçleri azalacak. Onların yerini biz alacağız” dedi. Altı muhalefet liderinin ekonomide ortak çalışmalar yürüteceğini söyleyen Davutoğlu, “Parlamenter sistem ile kurumların canlandırılmasını, insan hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesini ve hukuk teminatını öne çıkaran güçler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sistemi teklif etmemiz normal. Önümüzdeki hafta muhtemelen bu konularda konuşacağız. Ekonomi konusunda da ortak bir çalışma yapacağız” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Semra Güzel hakkında “terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla hazırlanan fezlekeler TBMM’de görüşülmüş, dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verilmişti. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise “terör propagandası” yaptığı gerekçesiyle yargılandığı davada bir yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun 4 Şubat 2022 tarihi itibariyle Türkiye’nin nüfusunu 84 milyon 680 bin 273 kişi olarak açıklamasının ardından illerin milletvekili sayısını yeniden düzenledi. Milletvekili dağılımına göre Eskişehir ve Muş’un milletvekili sayısı bir azaldı, İstanbul birinci bölgede bir ve Bayburt’ta bir olmak milletvekili sayısı arttı.

Diyarbakır’da kutlanan Nevroz Bayramı’nda 74’ü çocuk 298 kişi gözaltına alınmıştı. 19 yaşındaki Barış T. isimli kişi, “Abdullah Öcalan lehine slogan attığı ve flama taşıdığı” gerekçesiyle tutuklandı.

Erkek şiddeti bitmiyor: Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde çarşamba günü (23 Mart) Sinan Şimşek adlı erkek, birlikte yaşadığı Eda Evli’yi öldürdü. Şimşek, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gazeteci ve yazar Aydın Engin dün (24 Mart) hayatını kaybetti. Engin, 8 Mart’ta safrakesesinden geçirdiği ameliyatın ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Aydın Engin, kendi isteği ve koronavirüs salgını nedeniyle tören yapılmadan, bugün saat 13.00’te Çengelköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 83 kuruş, euro kuru ise 16 lira 38 kuruştu

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 176 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 935 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 119,03 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

NATO üyesi 30 ülkenin lideri dün (24 Mart) Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını değerlendirmek üzere bir araya gelmişti. Zirvenin ardından paylaşılan ortak metinde, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri birliklerini Ukrayna’dan çekmeye çağırıyoruz” denildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise zirvenin ardından açıklamalarda bulundu. Ukrayna halkının, özgürlükleri için savaştığını belirten Stoltenberg, “Ukrayna’nın yanındayız” dedi. NATO liderlerinin Çin’e çağrıda bulunduğunu, Çin’in Rusya’ya ekonomik desteği kesmesi ve baskı kurması gerektiğini belirten Stoltenberg, “Çin’e mesajımız şu: Bu acımasız savaşı kınasınlar ve Rusya’yı desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasınlar” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında çözüm için diplomasiye işaret eden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin arabuluculuk rolüne değindi ve Montrö Sözleşmesi’nin gerilimi azaltmak için kullanıldığını vurguladı. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Türk savunma sanayisine yönelik yaptırım uygulayan NATO üyesi ülkelere de seslenen Erdoğan, “Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekiyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, video konferans aracılığıyla NATO Liderler Zirvesi’ne bağlandı. Rusya’yı Ukrayna’da fosfor bombası kullanmakla suçlayan Zelenskiy, NATO liderlerinden askeri destek çağrısında bulundu ve “Biz sadece hayatta kalmak, insanlarımızı kurtarmak istiyoruz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden zirvenin ardından konuştu. 100 bin Ukraynalı mülteciyi ülkelerine kabul edeceklerini söyleyen Biden, “Avrupa içinde NATO, Macaristan, Slovakya, Bulgaristan’da muharebe grupları konuşlandırıyor. NATO hiç bu kadar birlik olmadı. Putin tam tersi bir etki yarattı. Bizler ilkelerle hareket ediyoruz” dedi. Konuşmasında olası kimyasal silah kullanımı hakkında da konuşan Biden, “Eğer Rusya kullanırsa tabii ki karşılık vereceğiz. Kullanılan silahların içeriğine göre bizim de müdahalemiz değişecektir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan NATO liderleri, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turunda yarı final heyecanı, haziran ayına ertelenen İskoçya-Ukrayna karşılaşması haricinde sona erdi. 2-1 yenik durumdayken Burak Yılmaz’ın ayağından bir penaltı kaçıran Türkiye, deplasmanda Portekiz’e 3-1 yenilerek elendi. Karşılaşmadaki tek golünü Burak’ın kaydettiği Ay-Yıldızlılar, böylelikle 20 yıldır özlemini duyduğu Dünya Kupası’na katılmayı yine başaramadı. Türkiye’yi Otavio, Diogo Jota ve Nunes’in golleri ile geçen Portekiz ise sürpriz şekilde İtalya’yı eleyen Kuzey Makedonya’nın finaldeki rakibi oldu.  

29 Mart’ta oynanacak play-off final maçlarında eşleşmeler şu şekilde oluştu:

İsveç-Polonya 

Portekiz-Kuzey Makedonya 

Avusturya’yı 2-1 ile geçen Galler ise haziran ayına ertelenen İskoçya-Ukrayna karşılaşmasını kazanan taraf ile final maçına çıkacak.

Portekiz karşısında kaçırdığı penaltı ile hayal kırıklığı yaşayan Milli Futbol Takımı Kaptanı Burak Yılmaz, milli takım kariyerine nokta koyduğunu açıkladı. Karşılaşma sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Burak, “Bugün milli takım kariyerime son noktayı koyuyorum. Penaltı olunca ‘kesin gol’ dedim. Kaçırmayı düşünmediğim için kaçırınca çok büyük hayal kırıklığı oldu. Özür dilerim. Herhalde bu penaltıyı ömrüm boyunca her gece rüyamda atacağım” dedi.  

Öte yandan Fenerbahçe, Mesut Özil ile Ozan Tufan’ın kadro dışı bırakıldığını açıkladı.

Basketbolda Anadolu Efes, EuroLeague’in 32. haftasında Sinan Erdem Spor Salonu’nda konuk ettiği Armani Exchange Milano’ya 83-77 mağlup oldu.

Efes, zorlu çift maç haftasını 1 galibiyet – 1 mağlubiyetle kapatarak sıralamada 14 galibiyette kaldı…

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 16 bin 894 yeni vaka tespit edildi, 77 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 675 bin 886’yı geçti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.