Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Nisan 2022): Cemal Kaşıkçı davasında kritik gün

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da akşam saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor, sıcaklık 18 derece olacak. Ankara bulutlu 18, İzmir yağışlı 18, Antalya bulutlu 23, Diyarbakır güneşli 23 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Milliyetçi Hareket Partisi’nin grup toplantısı yapılacak. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün İzmir’de. Akşener, Menderes, Bornova ve Kemalpaşa ilçelerinde esnaf ziyaretlerinde bulunacak.

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Mahkemenin bugün, dosyanın Suudi Arabistan’a devri hakkındaki görüşünü açıklaması bekleniyor. Bir önceki duruşmada savcı, 26 sanık hakkında dava açıldıysa da Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı’nca gönderilen yazıda, yargılamanın Suudi Arabistan Krallığı’na devredilmesi ve sanıklar hakkındaki kırmızı bülten kararlarının kaldırılmasının talep edildiğini belirtmişti. Sanıklar hakkındaki yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının devamına karar veren mahkeme, kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri konusunda Adalet Bakanlığı’nın görüşünün sorulmasını kararlaştırmıştı.  

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Marmara Üniversitesi Mezun ve Mensupları Derneği’nin iftar yemeğine, Üsküdar Belediyesi’nin dernek yönetimini “tehdit etmesi” nedeniyle katılamadı. Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mente, “İftara bir saat kala, Üsküdar Belediyesi yetkilileri dernek yöneticilerini aramışlar. ‘Burası beyefendinin, cumhurbaşkanının ilçesi, bu programı neden böyle yapıyorsunuz? Sonrası sizin için iyi olmaz’ diyerek dernekteki arkadaşları sıkıntıya sokmuşlar. Onlar da mahcup oldu. Biz de katılamamış olduk” dedi. 

İstanbul-Kadıköy’deki Moda Sahnesi ocak ve şubat aylarında gelen yaklaşık 20’şer bin liralık elektrik faturalarını ödememe kararı almıştı. Enerjisa Enerji A.Ş.’den gelen görevliler dün (5 Nisan) Moda Sahnesi’nin elektriğini ikinci kez kesti. Sahnede elektrik kesintisinden sonra ilk defa dün akşam karanlıkta oyun oynandı. Yönetmen Kemal Aydoğan elektriklerin kesilmesini ve dün akşam karanlıkta oynanan ilk oyunu Medyascope’tan Edanur Tanış’a anlattı. Aydoğan, sahnenin ışığının tamamen kesildiğini, tiyatrodan ayrı olan kafe bölümünden elektrik kabloları çekerek bir kaza olmaması için birkaç tane ışık ayarladıklarını, seyircilerin de oyunu izlemeye ışıldak ve fenerlerle geldiğini söyledi.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’ya Bakırköy’de yumrukla saldıran Sinan Oral hakkında iddianame hazırlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Oral’ın “basit yaralama” suçundan dört aydan bir yıl kadar hapsini istedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, kurulun Erzurum’daki Kuran kursunda “çocuklara tecavüz davasını” haberleştiren Halk TV, KRT ve TELE 1’e yayın reklam gelirinin yüzde 2’si oranında para cezası verdiğini duyurdu. Taşcı, kararın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine oyçokluğuyla alındığını belirtti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 72 kuruş, euro kuru ise 16 lira 8 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 316 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 909 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 102,60 dolar.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin milletvekillerine seslendi. Erdoğan, fahiş fiyat artışının sadece Türkiye’de değil, dünyada da yaşandığını söyledi, “Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akşener, “Asgari ücreti enflasyon oranında iyileştirmek yerine, açlık sınırı altında çile çeken insanlarımıza hallerine razı olmalarını öğütleyen empati yoksunu AK Parti zihniyeti” dedi.

İstanbul’da ulaşıma yüzde 40 zam geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 40’lık zam teklifine göre tam bilet 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman 430 liradan 602 liraya, 2,67 lira olan öğrenci indirimli elektronik bilet ücreti 3,74 liraya, öğrenci abonmanı 78 liradan 109 liraya, sarı taksi açılış ücreti 7 liradan 9,8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti ise 20 liradan 28 liraya yükseldi. İBB’nin toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapmasının ardından, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Marmaray’a da zam geldi. 

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor.

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki ve güneyindeki şehirlere saldırıyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Harkov ve Donbas bölgesinde saldırılar yoğun bir şekilde devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kiev ve Çernihiv’den tamamen çekildiğini açıkladı.  

Bugün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınıp alınmayacağı oylanacak. Oylama, ABD’nin talebi üzerine yapılacak. Rusya’nın konsey üyeliğinin askıya alınması için ülkelerin en az üçte ikisinin lehte oy kullanması gerekiyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması nedeniyle ABD ve İngiltere, Rusya’ya yönelik bir dizi yeni yaptırım açıkladı. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Rusya’nın en büyük özel bankası Alfa Bank ve Sberbank’a tam bloke edici yaptırımlar uygulanacak. Açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kızları, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un eşi ve kızının da aralarında bulunduğu hükümet yetkilileri ve aile üyelerine yaptırım uygulanacak. İngiltere de Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın tüm varlıklarının dondurulmasına ve İngiliz firmalarının Rusya’ya yönelik tüm yeni dış yatırımlarının yasaklanmasına karar verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İrlanda Parlamentosu’na seslendi. Zelinskiy, Rusya’nın daha fazla bölgeyi kontrolüne almak için o bölgenin halkının gıdaya erişimini engellediğini ve açlığı bir silah olarak kullandığını söyledi. Ukrayna’nın gıda ticareti yaptığı tüm limanların Ruslar tarafından bloke edildiğini belirten Zelenskiy, bunun dünya çapında kıtlığa ve gıda fiyatlarında artışa da yol açtığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi’ne gönderdiği bir mektupta Türkiye’ye potansiyel F-16 satışının Vaşington’un ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı mektubu, bakanlığın Yasama ve Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu tarafından imzalandı. 17 Mart’ta yazılan mektupta, Türkiye ile ABD arasındaki gergin ilişkiler kabul edilirken; Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin ve savunma bağlarının altı çizildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final heyecanı, dün (6 Nisan) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Villarreal, sahasında konuk ettiği Bayern Münih’i Arnaut Danjuma’nın attığı gol ile 1-0 mağlup etmeyi başardı. Gecenin maçında ise Chelsea ile Real Madrid, Stamford Bridge’de kozlarını paylaştı. Real Madrid, son şampiyon Chelsea’yi Karim Benzema’nın attığı goller ile 3-1 geçerek yarı final kapısını ardına kadar araladı. Maviler’in maçtaki tek golünü, Alman yıldız Kai Havertz kaydetti. Bu eşleşmelerin galipleri, 12 Nisan’daki rövanş maçlarının ardından belli olacak. 

FIBA Erkekler Avrupa Kupası yarı final rövanş maçında Hollanda temsilcisi ZZ Leiden’ı 90-82 yenen Bahçeşehir Koleji, finale yükseldi. Bahçeşehir Koleji ile Unahotels Reggio Emilia arasındaki finalin ilk maçı, 20 Nisan’da İstanbul’da oynanacak. Rövanş mücadelesi ise 27 Nisan’da İtalya’da yapılacak.

Öte yandan Voleybol Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçında 3-1 yendiği Fenerbahçe Opet’e rövanşta 3-0 mağlup olan VakıfBank, altın seti 15-11 kazanarak finale çıktı. VakıfBank, Süper Final maçında 22 Mayıs Pazar günü, Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da İtalyan ekibi Imoco Conegliano ile karşılaşacak.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 10 bin 314 yeni vaka tespit edildi, 41 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 147 bin 731’i geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.