Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Mayıs 2022): Ümit Özdağ İçişleri Bakanlığı’na gidiyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 17 derece olacak. Ankara yağmurlu 12, İzmir güneşli 21, Antalya güneşli 22, Diyarbakır yağmurlu 15 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu TGRT Haber’de, mülteci meselesine ilişkin çıkışlarıyla gündeme gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında konuştu. Soylu, Özdağ için “Bu filmi nasıl finanse etmiş? Bu Soros taktiğidir” dedi. Filmle ilgili ise “‘Sessiz İstila’ bir edepsizliktir. Bir yalandır ve bunu ortaya koyup bunu sosyal medya üzerinden toplumu tahrik eden ve direkt hükümeti hedef alan saldırı ile karşı karşıyayız” diye konuştu. Soylu, Ümit Özdağ’ın yayına bağlanmak istemesine karşı çıkarak, “Ben bu adamı adam yerine ve insan yerine koymam. Kendisi adam yerine girmeye çalışıyor Soros çocuğudur ve operasyon çocuğudur. İstihbarat elemanı olduğu apaçık bellidir” dedi. Ümit Özdağ ise Süleyman Soylu’nun sözlerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Zafer Partisi Genel Başkanı olmanın dışında Ümit Özdağ olarak tek başıma İçişleri Bakanlığı’nın önüne gideceğim. Tek başıma. Silahsız. Süleyman, zerre kadar erkeklik onurun varsa beni saat 11.00’de kapıda bekle. Seni bulacağım, erkeksen bekle” sözlerini kullandı. Özdağ’ın bugün İçişleri Bakanlığı’nın önüne gitmesi bekleniyor.

HDP Genel Merkezi önüne sabah saatlerinde Diyarbakır’dan gelen evlat nöbetindeki üç aile siyah çelenk bırakmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Bunun üzerine çocuklarını PKK’nın kaçırdığını iddia eden ailelerle HDP’liler arasında gerginlik yaşandı. Çelenk bırakıldıktan sonra polis, HDP Genel Merkezi önünü ablukaya aldı. Bir polis, HDP Genel Merkezi’ne gelen Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’a “Seni çivilerim” diyerek tehditte bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11’i büyükşehir olmak üzere toplam 247 belediye başkanı ile Van’da 27-28 ve 29 Mayıs’ta bir araya gelecek.

AKP de 3 Haziran’da kampa girecek. 3-4-5 Haziran’da Ankara-Kızılcahamam’daki kampa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak ve açılış konuşmasını yapacak. Toplantı basına kapalı olacak.

Bugün, devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişinin 50. yıldönümü. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Gezmiş, Aslan ve İnan TCK’nın 146. maddesinin ihlali gerekçesiyle Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) saat 10.30’da, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda bir anma etkinliği daha düzenleyecek.

İstinaf Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yerel mahkeme tarafından 11’i tutuklu 61 sanık hakkında verilen beraat ve hapis cezası kararlarını onadı.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’ya hakarette bulunduğu gerekçesiyle Gültekin’in annesi Şefika Gültekin hakkında iddianame hazırlandı. İddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Şefika Gültekin’in 4 yıl 4 ay hapsi isteniyor. İlk duruşma 12 Ekim’de.

İstanbul-Ahırkapı’da düzenlenmesi planlanan Hıdırellez Şenliği mahalle sakinlerinin güvenlik endişesi nedeniyle iptal edildi. Önce Sultanahmet Meydanı’na çağrı yapan organizasyon komitesi kutlamayı Asmalı Mescit’e taşıdı. Yurttaşlar Beyoğlu’nda eğlendi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 87 kuruş, euro kuru ise 15 lira 67 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 446 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 897 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 111,56 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı.  TÜİK’e göre tüketici fiyatları (TÜFE) nisan ayında yüzde 7,25 arttı. Mart ayında yüzde 61 olan yıllık enflasyon ise yüzde 69,97’ye ulaştı. Bu oran 2002’den bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon olarak kayda geçti. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise enflasyon nisan ayında yüzde 8,68 artarken, bir yıllık artış yüzde 156,86 oldu.

Dünya gündemine bakalım.

Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre sözcü Jen Psaki, görevinden ayrıldı. Psaki 13 Mayıs’ta görevinden ayrılacak, yerine yardımcısı Karine Jean-Pierre geçecek. ABD Başkanı Joe Biden konuya ilişkin, “Karine Jean-Pierre’in bir sonraki Beyaz Saray Sözcüsü olacağını duyurmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Dün gece tahliye konvoyu Mariupol’de bulunan çelik fabrikasında doğru yola çıktı. Putin, fabrikada kalan savaşçıların silahlarını bırakıp teslim olması gerektiğini söyledi. 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya-Ukrayna savaşının uzadığını açıkladı. Lukaşenko, savaşın bu şekilde devam etmesini beklemediğini, Putin’in harekete geçmekten başka seçeneği olmadığını çünkü Ukrayna’nın “Rusya’yı kışkırttığını” söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın ardından mesleğini bırakarak orduya katılan gazeteci Oleksandr Makhov’un hayatını kaybettiğini açıkladı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada koronavirüsle bağlantılı ölümlerin açıklanandan yaklaşık üç kat fazla olduğunu açıkladı. DSÖ’nün hazırladığı rapora göre, 2020’den bu yana dünya çapında açıklanan resmi ölüm oranı 5,4 milyon civarında, ancak asıl rakam 15 milyona yaklaştı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hakkında bir karar metni yayımladı. Bağlayıcılığı bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının yerine getirilmediği belirtilen açıklamada Türk hükümetinin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini bilinçli olarak sonlandırdığı vurgulandı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Voleybolda AXA Sigorta Efeler Ligi play-off final serisinde Halkbank karşısında 3 maçı da kazanan Ziraat Bankkart, 2021-2022 sezonun şampiyonu oldu.

Frutti Extra Bursaspor başantrenörü Dusan Alimpijevic, 7Days EuroCup 2021-22 Sezonu Yılın Koçu seçildi. Alimpijevic yönetimindeki Bursaspor, 11 Mayıs’ta Segafredo Bologna ile EuroCup finalinde karşılaşacak.

Brooklyn Nets, All-Star oyuncusu Ben Simmons’ın perşembe günü sırt ameliyatı olacağını açıkladı. Simmons’ın 3-4 ay sahalardan uzak kalması bekleniyor.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte bin 253 yeni vaka tespit edildi, 11 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 520 bin 160’a geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.