Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Haziran 2022): Lavrov ve Maduro Türkiye’de

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 22 derece olacak. Ankara bulutlu 24, İzmir güneşli 28, Antalya güneşli 26, Diyarbakır güneşli 33 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin grup toplantısına katılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda Avukatlık Kanunu’nun görüşmeleri sürüyor. Teklife göre; illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak. Sigortalı olarak çalışmak, avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek.

Medyascope’un özel haberiyle devam ediyoruz: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan istatistik rakamlarının 3 Haziran’da açıklanacağı gün, yedi çalışanın rapor alarak işe gelmemesi TÜİK’i karıştırdı. TÜİK İstatistik Daire Başkanı Dr. Furkan Metin tarafından 2 Haziran 2022’de yapılan iç yazışmada, çalışanlara “geçmiş olsun” denirken, bir kez daha ve enflasyonun açıklanacağı tarihe denk gelmesinin “hayatın olağan akışı dışına çıkacağı” belirtilerek, rapor alan memurlar uyarıldı.

Danıştay 10. Dairesi, dün (7 Haziran) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin 20 dosyayı görüşmek üzere toplandı. Danıştay Savcısı, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan cumhurbaşkanı kararının iptal edilmesi yönündeki mütalaasını tekrarladı. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Anlaşmalar Daire Başkanı Emre Topal’ın cumhurbaşkanı kararını “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı kadınların korunmadığı anlamına gelmez” sözleriyle savunması salonda tepkiyle karşılandı.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin 14 maddelik yasa teklifi, AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yasa teklifinde, sağlık personeline yönelik, görevi başında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu da katalog suçlara dahil ediliyor.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 85 kuruş, euro kuru ise 18 lira 4 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 648 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 977 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 120,78 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye’de. Lavrov bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde Ankara-Moskova ilişkileri, Ukrayna savaşındaki son durum ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Masadaki en sıcak gündem maddesinin ise Rus ablukası nedeniyle Ukrayna limanlarında bekleyen tahılların Türkiye üzerinden dünya piyasalarına ulaştırılması olması bekleniyor.

Venezüela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Türkiye’de. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maduro’yu Beştepe’de ağırlayacak. Görüşmelerde başta ekonomik işbirliğinin artırılması olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak. Maduro, nisan ayında düzenlenen Venezüela-Türkiye Ortak İşbirliği Komisyonu’nda iki ülkenin turizm, sağlık, havayolu ve ticaret bağlantıları alanlarında işbirliğine açık olduğuna dikkat çekmişti. Türkiye’yi dost ülke olarak tanımlayan Maduro, Erdoğan için “Onunla bir yol açtık, ortak faydalarımız için bir kardeşlik ve işbirliği yolu inşa ettik” demişti.

Avrupa Parlamentosu (AP) 2021 Türkiye Raporu’nu Strazburg’daki genel oturumda oylayarak kabul etti. Raporda, Türkiye’deki ekonomik durumun “kaygı verici” olduğu ifade edildi. Türkiye’de cumhurbaşkanlığının “bağımsız olması gereken Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gibi kurumlara müdahale ettiği, müdahaleler nedeniyle bu kurumlara güvensizliğin arttığı” bildirildi. Raporun kabul edilmesine Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Raporda önyargılı ve gerçeklikten kopuk değerlendirmelerde bulunulmasını kabul etmiyor ve reddediyoruz” denildi.

Kuzey Kore’nin geçen pazar günü art arda sekiz kısa menzilli balistik füze fırlatmasının ardından bölgede gerilim yükselirken, Güney Kore ve ABD Hava Kuvvetleri, 20 savaş uçağının katıldığı ortak uçuş tatbikatında Kuzey Kore’ye gözdağı verdi. Tatbikatın “iki ülkenin Kuzey Kore’nin provokasyonlarına hızlı ve doğru bir şekilde yanıt verme konusundaki güçlü kabiliyet ve kararlılığını gösterdiği” vurgulandı.

Dominik Cumhuriyeti Çevre Bakanı Orlando Jorge Mera, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırının ardından başkent Santo Domingo’da bulunan bakanlık binasına çok sayıda polis ve acil durum personeli gönderilirken, Turizm Bakanlığının da yer aldığı bina güvenlik çemberi altına alındı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye, UEFA Uluslar Ligi C Grubu ikinci maçında karşı karşıya geldiği Litvanya’yı 6-0 mağlup etti ve puanını 6’ya yükseltti.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Demir Grup Sivasspor, teknik direktör Rıza Çalımbay ile bir yıllık yeni sözleşme imzaladı.

ING Basketbol Süper Ligi playoff final serisi ilk maçında Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes’i 85-76 mağlup ederek seride 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı yine Fenerbahçe Beko ev sahipliğinde perşembe günü (9 Haziran) oynanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.