Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun CHP değişti açıklaması – Üsküdarlı kadınlara sorduk: “CHP değişti ama bazı CHP’liler değişmedi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin geçen salı (7 Haziran) yapılan TBMM grup toplantısında muhafazakâr genç kadınlara seslenerek, “CHP eski CHP değil, siz de eski siz değilsiniz. Artık beraberiz, artık birlikteyiz, aynı değerleri savunuyoruz” dedi. Medyascope muhabiri Cenk Narin ve Ayşegül Karagöz ile birlikte İstanbul Üsküdar’da kadınlara Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını sorduk. Müslüman feminist aktivist Rümeysa Çamdereli de Kılıçdaroğlu’nun sözlerini Medyascope’a değerlendirdi.

Kamera: Cenk Narin
Kurgu: Cenk Narin, Ayşegül Karagöz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin geçen salı günü (7 Haziran) yapılan TBMM grup toplantısında, “Muhafazakâr genç kadın kardeşlerime iki çift lafım var. Gezi olayları dolayısıyla bu ülkenin kadınlarına nasıl hakaret edildiğini biliyorsunuz, yarın döner bunlar size de hakaret ederler. Cennet anaların ayağı altındadır ve kadına saygı duyarız. CHP eski CHP değil, siz de eski siz değilsiniz. Aynı değerleri savunuyoruz, aynı değerleri savunmaya devam edeceğiz” demişti. 

İstanbul Üsküdar’da yaşayan kadınlara Kılıçdaroğlu’nun muhafazakâr kadınlara yönelik sözlerini sorduk. Konuştuğumuz kadınların çoğu Kılıçdaroğlu’nun sözlerini gerçekçi ve güvenilir bulmadıklarını dile getirdi. 

Kılıçdaroğlu’nun söylediklerini samimi bulmadığını söyleyen bir kadın, “Eski CHP’den farklı bir şey yok, aynı CHP. Türkiye hiç de batmadı, herkesin arabası var benim yok ama çok şükür geçiniyoruz. Herkesin cebinde altı, yedi bin liralık telefonlar var, hâlâ fakiriz diyorlar. Allah başkanımızı başımızdan eksik etmesin, Kılıçdaroğlu sakın gözümüze gözükmesin. Muhafazakâr kadınların oyları CHP’ye kaymaz. CHP nereye geldiyse batırdı” diye konuştu. 

“Erdoğan sürtük demedi”

Kılıçdaroğlu’nun söylediklerine inanmadığını anlatan bir diğer kadın, “CHP değişmez. Senelerdir türbanla uğraşanlara nasıl güvenelim? Asla değişmezler. Güven vermiyor” dedi. Kendisine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin içinde bu teröristler bira kutularıyla caminin içini pislemişti. Bunlar çürük, bunlar sürtük” dediğini hatırlattığımızda “Öyle bir şey yok, kabul etmiyorum. Söylemedi, video düzmece” diye konuştu.  

Kendini muhafazakâr olarak tanımlayan bir başka kadın ise düşüncelerini “CHP’nin eski CHP olmadığının gençler olarak farkındayız. Şu anki gidişatı güzel görüyorum. Zaten gidişat İmamoğlu’ndan da belli. CHP’den memnunum. CHP’li siyasetçilerin muhafazakâr kadınlara karşı tavırları değişti ama  bazı CHP’lilerin değişmedi” diyerek dile getirdi.  

Müslüman feminist aktivist  Rümeysa Çamdereli, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını şöyle değerlendirildi:

“Kılıçdaroğlu’nun muhafazakâr genç kadınlara ilk seslenişi değil. Sözlerinin arasında bir süredir geçirmeye başladı. Bunun bir yeni hedef grup dahiliyeti stratejilerinden bir tanesi olduğunu hissediyorum. Muhafazakâr genç kadınlar diye hitap ettiği kesim aslında biraz sanırım benim gibi kadınlar ama ben muhafazakâr genç kadın değilim. Benim gibi kadınlar derken kastettiğim aslında ben Müslüman feminist bir aktivistim, benim gibi birçok kadın var.

Mesajların gitmesi gereken yerlere gitmediğini düşündüğünü belirten Çamdereli, “Mesajın içinde beni şaşırtan ve rahatsız eden noktalar oldu. Eğer kastettiği gibi dönüşen bir gruptan bahsediyorsa o grup ‘Cennet anaların ayağı altındadır’ hadisi ile mobilize olacak bir grup değil. Eğer tam tersi bir gruba sesleniyorsa açıkçası onlar CHP’nin değiştiğine ne kadar inanıyor, ben ondan emin değilim. O yüzden sanırım bir nebze hedef problemi var” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.