Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Ağustos 2022): Kılıçdaroğlu Roboski’yle helalleşecek

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 34 derece; İzmir güneşli 35, Antalya güneşli 32, Diyarbakır güneşli 42 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombalaması sonucu öldürülen 34 kişinin aileleriyle helalleşmek için, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte bugün Roboski’ye gidiyor. Kılıçdaroğlu’nun bu helalleşme görüşmesine basın mensuplarının götürülmeyeceği, parti görevlilerinin fotoğraf ve görüntü servis edeceği belirtildi. Alınan bilgiye göre Kılıçdaroğlu, helalleşme görüşmesinden sonra bölgede açıklama yapacak ve bu açıklama parti tarafından canlı olarak yayınlanacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilecek YAŞ’ta albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması veya emekliye ayırma işlemlerinin yanı sıra generallerin terfi ve atama dosyaları ele alınacak.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri KPSS sorularıyla ilgili iddialar kapsamında, Yediiklim Yayınevi’ne operasyon düzenledi. Ankara’da yayınevine ait iki adreste arama yapıldı. Aramanın ardından açıklama yapan Yediiklim Yayınevi avukatı  Mustafa Serdar Gözüküçük sosyal medyada yapılan paylaşımların “sorumsuzca” olduğunu söyleyerek “Bir soru dışında aslında birebir soru yok, benzer sorular var” dedi. Yediiklim Yayınevi’nin avukatları bugün açıklama yapacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) soruşturma talimatı vermiş, hem de ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ü görevden almıştı. Dün (3 Ağustos) görevden alınan Aygün’ün yerine bugünkü Resmi Gazete’de yer alan cumhurbaşkanı kararı ile Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Nuri Aydın, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Nedim Sözbir ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Hacı Ali Mantar atandı.

Gezi davası kararları sonucu tutuklananlar için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde (TMMOB) başlatılan Adalet Nöbeti’nin 100. günüydü. İstanbul Karaköy’deki TMMOB binası önünde toplanan yurttaşlar, cezaevinde tutulan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ve Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 94 kuruş, euro kuru ise 18 lira 26 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 648 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 21 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 96,99 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Çin ile Tayvan arasında yaşanan gerilim sürüyor. Pekin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taipei ziyaretinin ardından adanın çevresindeki hava sahasında ve denizlerde askeri tatbikatlara başladı.

Peru’da başbakan Anibal Torres görevinden istifat etti. Torres, ülkede son bir yıl içinde istifa eden dördüncü başbakan oldu. Torres, Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo’ya sunduğu istifa mektubunda, kişisel nedenlerden dolayı görevinden ayrılmak istediğini bildirdi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Göztepe’nin kalecisi İrfan Can Eğribayat, sezon sonuna kadar Fenerbahçe’ye kiralandı. İrfan Can Eğribayat, geçen sezon sarı-kırmızılı formayla Süper Lig’de 30 maçta mücadele etmişti. Oyuncu daha sonra kadro dışı bırakılmıştı.

Futbolda yarı otomatik ofsayt teknolojisi, Helsinki’deki UEFA Süper Kupa maçında ve önümüzdeki UEFA Şampiyonlar Ligi sezonunda kullanılacağı açıklandı.

Polonya’nın Lodz kentinde düzenlenen Avrupa Üniversite Oyunları’nda Türkiye, 22 altın, 19 gümüş ve altı bronz madalya olmak üzere toplam 47 madalya kazanarak rekor kırdı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.