Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (31 Ekim 2022): Lula’nın inanılmaz geri dönüşü

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık ise 20 derece olacak. Ankara az bulutlu 18 derece; İzmir az bulutlu ve açık 24, Antalya az bulutlu ve açık 26, Diyarbakır bulutlu 18 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK toplantısına katılacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi görüşülecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (30 Ekim) Ankara’da Yenimahalle Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Akademisi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Törende söz alan Kılıçdaroğlu, “Hukukun üstünlüğüyle karar veren bir yargı ve adalet istiyoruz. Saraydan alınan talimatlara karar veriliyorsa o ülkede adalet yok demektir. Ben size söz veriyorum adalet bu ülkeye ya gelecek ya gelecek” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin 8. Olağan Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada isim vermeden AKP’yi eleştirdi, 13. cumhurbaşkanını Altılı Masa’nın belirleyeceğini söyledi ve şair Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirinden “Saraylar saltanatlar çöker, kan susar bir gün, zulüm biter” dizesini okudu.

Aralarında İHH, Ensar Vakfı, Vatan Partisi, Memur-Sen, Deniz Feneri, TÜGVA, 28 Şubat Öğrencileri Derneği, Fetih 1453 ve Yesevi Alperenler Derneği’nin de bulunduğu 200’e yakın vakıf, dernek ve siyasi parti Ankara’da nefret mitingi yaptı. Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde tekbir çeken topluluk, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Önümüzdeki hafta Meclis’e getireceğiz” dediği Anayasa değişikliği teklifi için teşekkür etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin onayladığı denizyolu taşımacılığına eklenen yedi yeni hattın seferleri yarın (1 Kasım) başlayacak. Deniz ulaşımına eklenecek yeni hatlar şunlar: Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Sütlüce-Eyüp, Avcılar-Bakırköy-Kadıköy, Avcılar-Bostancı, Maltepe-Büyükada-Heybeliada-Burgazada-Kınalıada, Çengelköy-Kabataş, Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüp, Bostancı-Caddebostan-Moda-Kadıköy-Kabataş.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 59 kuruş, euro kuru ise 18 lira 53 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 878 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 983 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,08 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Brezilya’da halk, dün devlet başkanlığı seçimi için ikinci kez sandık başındaydı. Brezilyalılar, çekişmeli geçen birinci turun ardından ikinci tura kalan eski Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve şimdiki Devlet Başkanı Jair Bolsonaro arasında seçim yaptı. Solcu aday Lula, seçimlerde galip geldi. Yüzde 99’u sayılan oyların yüzde 50,83’ünü Lula aldı. Yeni devlet başkanı 1 Ocak 2023’te görevi devralacak.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapılan Cadılar Bayramı etkinliğinde izdiham çıktı. Çok sayıda kişinin kalp krizi geçirdiği izdihamda en az 151 kişi hayatını kaybetti, 82 kişi ise yaralandı. Yetkililer, hayatını kaybedenlerin çoğunun 20’li yaşlarda olduğunu söyledi. Ölenlerin 19’unun da yabancı olduğu belirtildi.

Hindistan’ın Gujarat eyaletinde bir asma köprünün çökmesi sonucu yüzlerce kişi nehre düşerken, en az 90 kişi hayatını kaybetti. Morbi kasabasında, üzerinde en az 500 kişinin bulunduğu bir asma köprü çöktü. Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü ve kayıp kişi sayısının henüz tespit edilemediği bildirildi. Bunun yanı sıra, çöken köprünün kısa süre önce yapılan bakımının ardından tekrar kullanıma açıldığı belirtiliyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Spor Toto Süper Lig’de 12. hafta heyecanı devam ediyor. Fenerbahçe, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan maçta İstanbulspor’u rahat geçti. Sarı-Lacivertliler, deplasmanda rakibini 5-2 mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Öte yandan Şenol Güneş, Beşiktaş’taki ikinci dönemine 3 puanla merhaba dedi. Beşiktaş, sahasında konuk ettiği Ümraniyespor’u 5-2 mağlup etmeyi başardı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 20. ayağı Meksika Grand Prix’sinde, Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen birinci oldu. Bu sezon 14. yarış birinciliğine ulaşan Verstappen, Michael Schumacher ve Vettel ile paylaştığı bir F1 sezonunda en fazla yarış kazanan pilot rekorunu kırdı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.