Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Kasım 2022): Bursa’daki yangında dokuz kişi öldü

Seslendiren: Gökçe Çiçek Kösedağı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı ve az bulutlu, sıcaklık 18 derece olacak. Ankara az bulutlu 16 derece; İzmir az bulutlu 22, Antalya az bulutlu 24, Diyarbakır parçalı bulutlu 16 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti’nin grup toplantısı düzenlenecek. 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi ele alınacak.

Altılı Masa’nın ikinci tur toplantısı önce Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, genel başkan ziyaretlerine Kemal Kılıçdaroğlu ile devam ediyor. İki genel başkan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde görüşecek. Babacan, dün (8 Kasım) Demokrat Parti’nin lideri Gültekin Uysal ile görüşmüş, iki gün önce (7 Kasım) de Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etmişti. Liderlerin görüşmesi 14 Kasım’da yapılacak. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısında partililere seslenerek “Ayağa kalk Cumhuriyet Halk Partisi. Nefsine hâkim olanların iktidarı geliyor. Nefsine hâkim olmayan hiç kimseyi yanımda tutmayacağım” dedi. Kılıçdaroğlu, hakkında “siyasi yasak” istenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da destek verdi.

Anayasa değişikliği teklifi kapsamında AKP, TBMM’deki bütün partileri ziyaret etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) de bu partiler arasındaydı. AKP’nin HDP’yi ziyaret etmesi epey tartışma yaratmış, “Cumhur İttifakı’nda çatlak mı var?” sorusunu akla getirmişti. Gözler de Cumhur İttifakı’nın bir diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Devlet Bahçeli’ye çevrilmişti. Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP-HDP görüşmesiyle ilgili, “Bizim gözümüzde HDP neyse, CHP de odur ve aynısıdır. Biz kiminle görüşüldüğüne değil, makul ve demokratik çözümün nasıl olacağına bakıyoruz. Zarfla değil mazrufla ilgileniyoruz. Kabuğa değil öze odaklanıyoruz” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, başörtüsü için anayasa düzenlemesi çalışmalarına ilişkin yapılan görüşmelerin ardından diğer partilerin kanaatlerinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu söyledi. AKP’li Turan, “Metin revize ediliyor. İlgili kurullarımızla tekrar konuşacağız. Önümüzdeki hafta netleşir ve Meclis Başkanlığı’na sunarız” dedi. 

Kamuoyunda “rant yolu” olarak bilinen Bilkent-İncek yolu projesine karşı, ODTÜ’lü öğrencilerin Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) önündeki eylemine polis biber gazıyla müdahale etti. Öğrencileri gözaltına alan polis, haberi takip eden Medyascope muhabirleri Berfin Bayır ve Barış Yalınkılınç’ı zor kullanarak engelledi, muhabirlerimizin haber yapmak için çektiği kamera görüntülerini sildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın başkanı, aynı zamanda danışma kurulunun da başkanı olacak. 11 kişiden oluşacak danışma kurulu cumhurbaşkanı tarafından üç yıllığına seçilecek. Danışma kuruluna gerekli görüldüğünde bakan da başkanlık edebilecek. 

Aleviler, torba kanunu protesto etmek için TBMM önündeydi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kanun teklifinin alevileri asimile etme girişimi olduğuna dikkat çeken Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, iktidarın Sünni-Hanefi inancına Aleviler’i de ekleme amacında olduğunu dile getirdi. ADFE Başkanı Fırat, “Derin krizlere ve çatışmalara sebep olacak siyasal süreçler tetiklenmiştir” dedi.

Bursa’da bir evde çıkan yangında sekizi çocuk dokuz kişi yaşamını yitirdi. Bursa’nın merkez Yıldırım ilçesinde bir apartman dairesinde meydana gelen yangında, dumandan etkilenen baba ve üç kişilik komşu aile ise hastaneye kaldırıldı. Bursa Valisi Yakup Canbolat, yaşları 3 ile 10 arasında değişen çocuklar ve 30 yaşındaki annenin geçici koruma statüsündeki Suriyeli vatandaşlar olduğunu açıkladı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 56 kuruş, euro kuru ise 18 lira 72 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 360 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 19 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 94,96 dolar.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) seçimlerinin ilk etabı olan meslek komitesi seçimleri, bugün İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde üç ayrı salonda yapılacak. Daha sonra meclis üyeleri İTO Başkanı’nı belirleyecek. Başkanlık için Şekib Avdagiç, Murat Kalsın ve Sadettin Saran öne çıkan isimler.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ara seçimler devam ediyor. Ülkede oy kullanma işlemi bitti, sayıma geçildi. Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida Valisi Ron DeSantis’i 2024’te cumhurbaşkanlığına aday olmaması konusunda uyardı ve bunun Cumhuriyetçi Parti’ye zarar vereceğini söyledi. İlk sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti önde gözüküyor. Amerikan CBS kanalının oy dağılımı üzerinden yaptığı öngörüye göre Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde kontrolü alacak.

Nijerya’da iki TikTok fenomeni, bir hükümet yetkilisiyle alay ettikleri gerekçesiyle kırbaç cezasına çarptırıldı. İsa Muhammed ve Muhammed Bula, ülkenin kuzeyindeki Kano eyaletinin valisi Abdullahi Ganduje’ye hakaret etmekten suçlu bulundu. Öte yandan iki TikToker’dan, adliyeyi de temizlemeleri istendi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

18 kezle Türkiye Kupası’nda en fazla şampiyonluk yaşayan takım olma unvanını taşıyan Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası 4. tur maçında sahasında TFF 3. Lig ekiplerinden Yeşilyurt D.Ç Ofspor ile karşı karşıya geldi. Galatasaray, 1-0 yenik duruma düştüğü karşılaşmada Ofspor’u 2-1 mağlup etti ve Ziraat Türkiye Kupası’nda 5. tura yükseldi. 

İspanya 1. Futbol Ligi’nin 14. haftasında Barcelona, 60 dakika 10 kişi oynadığı maçta deplasmanda Osasuna’yı 2-1 mağlup etti. Barcelona puanını 37’ye çıkararak, Katar’daki Dünya Kupası’ndan dolayı verilen arada ligi lider olarak kapatmayı garantiledi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.