Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Kasım 2022): İstiklal Caddesi’ndeki patlama | Polonya’ya füze atıldı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 16 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 14 derece; İzmir az bulutlu 19, Antalya az bulutlu 22, Diyarbakır sağanak yağışlı 11 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye, pazar günü (13 Kasım) İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırıyı konuşmaya devam ediyor. Saldırıya ilişkin gözaltı sayısı 50’ye çıktı. Gelişmeyi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ duyurdu. Saldırıya ilişkin dün (15 Kasım) yakalanan Ahmad Jarkas’ın, olayın ardından evine götürdüğü Ahlam Albashir’i buradan Yunanistan’a kaçırmayı planladığı belirlendi. Gözaltına alınan ikinci şüpheli Ammar Jarkas’ın ise Albashir ile aynı evde kalan firari şüpheli B.’yi Bulgaristan’a kaçırmak üzere Edirne’ye götürdüğü tespit edildi. Patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilerin ifade işlemlerine başlandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, patlamada yaralanan 81 kişiden 61’inin hastaneden taburcu olduğunu açıkladı. Bu arada Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Türk yetkili, Ankara’nın Irak’ta PKK’ya düzenlediği operasyonların tamamlanmasının ardından Suriye’deki hedeflerin de peşine düşeceğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

Genel Kurul’da cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren vergi kanununda değişiklik teklifi görüşmelerine devam edilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonun’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi ele alınacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) dün (15 Kasım) grup toplantılarını yaptı. Partilerin ortak gündemi İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıydı. MHP lideri Devlet Bahçeli, “HDP, CHP’nin ikiz kardeşi, diğer marjinal partilerin çıkar ortağıdır” derken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün konuşan Bahçeli ile 8 Kasım’da konuşan Bahçeli bir araya gelip ortak karar vermeli” çağrısında bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise AKP’ye “Teröristlerle mektup arkadaşı olanların bize vatan millet dersi vermeye yürekleri yetmez” diyerek tepki gösterdi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 60 kuruş, euro kuru ise 19 lira 27 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 657 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 59 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,39 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. NATO ülkesi Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füze atıldı ve iki kişi hayatını kaybetti. Associated Press’e (AP) konuşan üst düzey bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbarat yetkilisi, füzeleri Rusya’nın attığını öne sürdü. Bu iddiaların ardından Polonya ve Macaristan’da olağanüstü güvenlik toplantıları yapıldı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, patlamanın “tek seferlik bir olay” olduğunu ve tekrarlanacağına dair hiçbir belirti olmadığını söyledi. Kanıt toplamaya devam ettiklerini ve soruşturmanın sürdüğünü belirten Duda, bulunan enkazın muhtemelen Rus yapımı bir roket olduğunu da sözlerine ekledi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bazı askeri birliklerin hazırlık seviyesini yükseltmeye karar verdiklerini duyurdu. Endonezya’nın Bali adasında toplanan G20 ülkelerinin liderleri, bu iddiaların ardından küçük bir G7 zirvesi düzenledi. ABD Başkanı Joe Biden toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, olayı aydınlatmak için Polonya hükümeti ile birlikte çalışacaklarını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise Rus füzelerinin NATO ülkesi Polonya’yı hedef aldığına yönelik basında çıkan iddiaları yalanladı ve bu iddiaları “savaşı tırmandırmayı amaçlayan kasıtlı bir provokasyon” olarak nitelendirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya’nın Bali adasında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı. İki liderin görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan bilgi notu paylaşıldı. Bilgi notunda, Biden’ın Erdoğan’a İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini ilettiği belirtildi. Bilgi notunda, “Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesi ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabası için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu ifade etti” denildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Dünya Kupası’na günler kala B Grubu hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.

Teknik direktörü Gareth Southgate’in önderliğinde 2018 Dünya Kupası’nda yarı final ve 2020 Avrupa Şampiyonası’nda final oynayan İngiltere’nin, 2022 Katar Dünya Kupası’ndaki hedefi şampiyonluk. Elemelerde Polonya, Arnavutluk, Macaristan, Andorra ve San Marino ile aynı grupta yer alan İngiltere, 39 gol atıp yalnızca 3 gol yediği gruptan 26 puanla lider olarak çıkıp Katar vizesini aldı. 

Katıldığı son iki Avrupa Şampiyonası’nda kendilerine hiç şans verilmemesine rağmen, 2016’da yarı finale, 2020’de de son 16 turuna yükselme başarısı gösteren Galler ise 1958 yılından bu yana ilk kez katıldığı Dünya Kupası’nda da benzer başarıları göstermeyi hedefliyor.

1990-2014 yılları arasında üst üste yedi kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren ABD, Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanamayarak hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu yıl tekrar Dünya Kupası’na dönen ABD, genç yıldızları ile sürpriz peşinde koşacak.

Üst üste üçüncü kez Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanan İran, 2014 ve 2018’de gruptan çıkma başarısı gösterememişti. Geçen iki kupada olduğu gibi bu turnuvada da Portekizli deneyimli teknik direktör Carlos Queiroz ile çıkacak İran, üçüncü denemesinde iz bırakmayı hedefliyor. 

Galatasaray ve Fenerbahçe, 2022 Dünya Kupası nedeniyle liglere verilen arada Kulüpler Birliği Vakfı tarafından organize edilecek dostluk turnuvasına katılacak. Kulüpler Birliği Vakfı’nın dört yıldır işbirliği içerisinde olduğu La Liga ile birlikte düzenleyeceği turnuvada Galatasaray, Fenerbahçe’nin yanı sıra İspanyol ekipleri Villarreal ve Rayo Vallecano yer alacak.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.