Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Kasım 2022): Merkez Bankası faiz kararını açıklanacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 15 derece olacak. Ankara aralıklı sağanak yağışlı 13 derece; İzmir yağışlı 18, Antalya yağışlı 18, Diyarbakır çok bulutlu 15 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Öğretmenler Günü sebebiyle 81 ilden gelen öğretmenlerle Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu’nda yemekte bir araya gelecek, partisinin genel merkezinde MKYK toplantısına katılacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi görüşülecek. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dün (23 Kasım) İYİ Parti ve AKP’nin grup toplantıları vardı ve gündem Suriye’nin kuzeyine yönelik olarak gerçekleştirilen hava harekâtıydı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Bu süreci, büyük bir başarıyla yürüten şanlı Türk Ordusu’ndan Allah razı olsun” diyerek harekâta destek verirken, hükümetin tutumunu eleştirdi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise tehditleri sınır ötesinde karşılama ve yok etme stratejisini sürdürdüklerini belirterek, “En uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepesine bineceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye yeşil ışık yaktı. “Esad ile görüşme olabilir mi?” sorusuna Erdoğan, “Eninde sonunda en uygun şartta adımlar atılır” yanıtını verdi.

Düzce’de meydana gelen 6,0 şiddetindeki deprem İç Anadolu ve Marmara’nın pek çok şehrinde hissedildi. Depremde can kaybı olmadığı açıklanırken özellikle Düzce’de bazı yerleşim yerleri ağır hasar aldı. AFAD, 93 kişinin yaralandığını ve 180 artçı depremin yaşandığını açıkladı. Deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Bartın ve İzmir’de de hissedildi. Düzce Valisi Cevdet Atay, deprem nedeniyle cuma gününe kadar eğitim-öğretime ara verildiğini duyurdu.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 61 kuruş, euro kuru ise 19 lira 44 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 854 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 50 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,23 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) politika faizini açıklayacak. 

Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayı hizmet, perakende, ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklayacak. 

Dünya gündemine bakalım.

27 yıl sonra ilk kez bir Küba Devlet Başkanı Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez’i resmi törenle karşıladı. İki liderin birebir ve heyetler arası görüşmesinin ardından imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenlendi. Küba’dan devlet başkanı düzeyinde son ziyaret 1995’te Fidel Castro tarafından yapılmıştı. Türkiye’den ise Küba’ya cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret 2015’te Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti. 

“Ankara ile Şam arasında barış mümkün mü?” sorusu gündemdeyken Associated Press’te (AP) dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce İranlılar üzerinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir mesaj gönderdiği ve Şam’a Türk yetkilileri göndermeye hazır olduğu öne sürüldü. Erdoğan’ın Esad’da ilettirdiği mesajda şu öneriler yer aldı: Suriye hükümetinin Kürtlerin kontrolündeki bölgelere dönmesi, Kürtlerin Suriye doğalgazını ve petrolünü kullanmasının engellenmesi ve Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların geri dönmesi. İranlıların ilettiği mesajda Erdoğan, Türk yetkilileri Şam’a göndermeye hazır olduğunu da söyledi. Ancak Esad, bu görüşmeyi reddetti ve görüşmelerin üçüncü bir ülkede yapılabileceği yanıtını verdi. 

Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyine yaptığı operasyonla ilgili ABD Savunma Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada, “Suriye’deki son hava saldırıları, IŞİD’i yenmek ve on binden fazla IŞİD tutuklusunu gözaltına almak için Suriye’de yerel ortaklarla birlikte çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit etti” denildi.

Brezilya’da koronavirüs vaka sayısı artıyor. Güney Amerika’nın en kalabalık ülkesi olan Brezilya, virüsün bulaşma riskini azaltmak için havalimanları ve uçaklarda maske kullanma zorunluluğu getirdi. Brezilya’da, koronavirüs yaklaşık 35 milyon kişide görüldü ve virüs nedeniyle 689 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. Turnuvada bir büyük sürpriz daha yaşandı. Japonya, 1-0 yenik duruma düştüğü karşılaşmada Almanya’yı 2-1 mağlup etmeyi başardı. İspanya ise Kosta Rika’yı 7-0 mağlup ederek 2022 FIFA Dünya Kupası’nda şu ana kadar en farklı skorlu galibiyeti elde etti. Öte yandan Belçika, F Grubu’ndaki ilk maçında Kanada’yı Fenerbahçe’nin yıldızı Michy Batshuayi’nin golüyle 1-0 yendi. Grubun diğer maçında karşı karşıya gelen Fas ile Hırvatistan, sahadan golsüz beraberlikle ayrıldı.

Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak dört maçla devam edecek. G Grubu’nda İsviçre, Kamerun ile Brezilya ise Sırbistan ile kozlarını paylaşacak. H Grubu’nda Portekiz, Gana ile Uruguay ise Güney Kore ile karşılaşacak.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.