Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (145): 25 Kasım Taksim kadın eylemi, Van’da LGBTİ+ karşıtı yürüyüş 

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam Kadın Savunma Ağı’ndan Sezen Özkan ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü ve dün akşam İstanbul-Taksim’de düzenlenen eylemi konuştuk.

Editör: Edanur Tanış

Prodüktör: Özgün Can Özgül

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, İstanbul ve Ankara’da sokağa çıkan kadınlar ve LGBTİ+’lara polis müdahale etti, 200’ün üzerinde kişi gözaltına alındı.

Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Esat-Eryaman davasının sekizinci duruşmasında, mütalaanın henüz hazır olmadığını belirterek, davayı 22 Şubat 2023’e erteledi. Mahkeme, HTS kayıtlarının bilirkişi tarafından incelenmesini istedi. Davanın avukatı Senem Doğanoğlu, “Dava uzatılıyor” diyerek karara tepki gösterdi.

Nefret yürüyüşleri devam ediyor. Geçen hafta Van’da “Ailen Saldırı Altında Harekete Geç” sloganı atılarak LGBTİ+ karşıtı nefret yürüyüşü yapıldı.

İstanbul Kasımpaşa’daki bir cami imamı, cemaate verdiği cuma vaazında LGBTİ+lar ve Yahudileri hedef alarak, “Gençlere açık açık eşcinsellik dayatılıyor” dedi.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, gazetecilere yönelik tehdit, darp ve hakaret suçlamaları yöneltilen Polis Amiri Hanifi Zengin hakkında soruşturma izni verilmemesine dair valilik kararını iptal ederek, Zengin hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Mart 2021’de LGBTİ+ bayrakları taşıdıkları için gözaltına alınanların yargılandığı dava devam ediyor. Savcının 12 kişi hakkında üç yıla kadar hapis cezası istediği dava 29 Aralık’a ertelendi.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf  tarafından düzenlenen 25. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, seyirciyle buluşuyor. Koronavirüs salgını sebebiyle iki yıl boyunca düzenlenemeyen festivalde bu yıl 33 farklı tiyatro oyunu sahnelenecek. Bu yılki festivalde Diyarbakır’daki LGBTİ+ mücadelesi sahneye taşındı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Colorado eyaletinde Club Q isimli LGBTİ+ gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda beş kişi hayatını kaybetti, en az 25 kişi yaralandı.

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, yetişkinler arasında “LGBTİ+ propagandası”nı yasaklayan tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre gelenek dışı cinsel ilişkiyi, pedofiliyi ve cinsiyet değiştirmeyi teşvik eden propagandalara para cezaları uygulanacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tasarıyı önümüzdeki günlerde onaylaması bekleniyor.

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nda LGBTİ+’larla dayanışma göstermek isteyenlere uygulanan yasaklar devam ediyor. Amerikalı gazeteci Grant Wahl, giydiği gökkuşağı tişörtü nedeniyle stada alınmadı. FIFA’nın Dünya Kupası’nda takım kaptanlarının LGBTİ+’lara destek için “One Love” yazılı kol bandı takılmasına tepki göstermesi üzerine Almanya Mili Futbol Takımı oyuncuları, maç önü fotoğrafında elleriyle ağızlarını kapatarak poz verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.