Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (31 Ocak 2023): Sibel Tekin tahliye edildi

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Siyasetin gündeminde neler var? Bakalım.

  • Kısaca bugün neler olacağını aktarmak istiyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) grup toplantıları düzenlenecek. 

Genel Kurul’da Yükseköğretim Kanunu teklifi görüşülecek. 

Peki gündemde neler var? 

Altılı Masa’yı oluşturan partilerin genel başkanları, “Hükümet Programı” olarak bilinen “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni kamuoyuna açıkladı. Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının ana omurgasını oluşturacak metinde İstanbul Sözleşmesi’nin adı geçmedi. Altı parti, KYK borçlarının ödeme sırasında işsiz kalanlar için ertelenebileceğini ve isteyen öğrencilerin sosyal sorumluluk projeleri ile ödeme yapabileceğini belirtti. Metindeki, “Eğitim ve Öğretim” başlığında Millet İttifakı’nın vaatleri, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim, öğretmen ve özel eğitim, özel yetenekli öğrenciler, yaşam boyu eğitim, okullar olarak ayrıldı. Vaatler arasında Liselere Giriş Sınavı’nın kaldırılacağı, üniversitelere giriş için çoklu sınav imkanı sunulacağı belirtildi. Metinde, ekonomiyle ilgili olarak, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali suçlarla mücadele ve yolsuzluğun önlenmesi, kamuda israfın son bulması, denetim ve şeffaflık vurgusu, kalkınma politikaları gibi konular yer aldı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken “imam nikahıyla evlendirmesi” ve Kadir İstekli tarafından cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin dava başladı. Mahkeme, baro ve derneklerin müdahilik talebini kabul etmeyerek duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Şubat’ta 09:30’da başlayacak. Sanıklar Gümüşel ve İstekli’nin tutukluluk halleri devam edecek. 

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi, belgesel yönetmeni Sibel Tekin, 45 günlük tutukluluğunun ardından tahliye edildi. Tekin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Tekin’i, 16 Aralık Cuma günü Ankara’da evinden gözaltına alan polisler, kamerasına, bilgisayarlarına, belgesel çalışmalarının olduğu hard disklerle bazı kitaplarına el koymuştu. Tekin, 17 Aralık’ta çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklanarak Sincan Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Ankara 21. İdare Mahkemesi, altı yıl önce Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) üniversiteden ihraç edilen Barış Akademisyeni Dinçer Demirkent hakkında ihlal kararı verdi. Demirkent göreve iade edildi. Demirkent, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için 7 Şubat 2017’de ihraç edilmişti.

Kısaca dünyada neler olduğuna bakalım.

Pakistan’ın Afganistan sınırına yakın bir bölgede yer alan Peşaver kentinde bir camide patlama meydana geldi. Caminin bir bölümü yıkıldı. Yetkililer, patlama sonrası enkaz altında kalanlar olduğunu duyurdu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmının polis teşkilatının bir parçası olduğu biliniyor ve saldırının hedefinde bu grubun olduğuna inanılıyor. Patlamada en az 72 kişi hayatını kaybetti

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomi büyüme hızı tahminini açıkladı. IMF, enflasyonun yüzde 3,4’ten bu yıl yüzde 2,9’a gerileyeceğini tahmin etti. IMF’nin tahminine göre enerji maliyetlerinin hafiflemesi ve Çin’in sıfır koronavirüs politikasından vazgeçmesi toparlanmaya vesile olabilir. Bu arada raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak korundu.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) altı aylık turistik vize başvurusunda bulundu. Bolsonaro’nun avukatı, eski devlet başkanının, “hayatının 34 yılını kamu hizmetine adadığını” ve “biraz ara vermek istediğini” söyledi. Bolsonaro, yeni devlet başkanı Lula göreve başladıktan sonra ABD’ye gitmişti. 

Kubilayhan Kavrazılı’nın derlediği sporun gündemini dinliyoruz.

Galatasaray, milli futbolcu Kaan Ayhan’ın satın alma opsiyonuyla Sassuolo’dan kiralandığını duyurdu. Fenerbahçe ise Parma’dan transfer edilen Hollandalı futbolcu Jayden Oosterwolde ile 4.5 yıllık sözleşme imzaladı.

İspanya LaLiga ekiplerinden Valencia, İtalyan teknik direktör Gennaro Gattuso ile yolların ayrıldığını açıkladı. Sezon başında İspanya ekibi ile sözleşme imzalayan Gattuso, ligde 18 maçta 8 yenilgi yaşadı. Valencia 18 maç sonunda 20 puan toplayabildi.

*****************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.