İnternet arama motoru Google’a girip “araba, bisikletli, ölüm” anahtar kelimelerini yazdınız mı?
Bisikletli aile hekimi trafik kazasında hayatını kaybetti, Erzincan’da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü öldü, otomobilin çarpıp kaçtığı bisikletli öldü, İstanbul’da taksinin çarptığı bisikletli öldü…
Cinsiyet, yaş, meslek fark etmeksizin ölüyoruz. 18 Temmuz 2023’te İstanbul-Kadıköy’deki Bostancı sahil yolunda bisikleti ile karşıdan karşıya geçen Doğanay Güzelgün öldürüldü. Vefat etti veya kaza oldu demek istemiyorum. Sabah 05:30’da 120 kilometre hızla giden ve aracında uyuşturucu maddeler bulunan kişi için en hafif tabir “katil”dir. Katilin kaçtığı ve yerine “ayık” birinin suçu üstlenmeye çalıştığı da kazanın şahitleri tarafından iddia ediliyor.
Şehir içinde ve şehirlerarası yollarda (otobanlar haricinde) bisikletler, yolun sağ şeridini kullanma hakkına sahiptir. Dünyanın çoğu yerinde peloton adı verilen bisiklet grupları, sabahın ilk ışıkları ile toplanır ve belirledikleri rotalara göre şehirdeki yollarda tur atarlar. Kadıköy-Pendik sahil yolunda da bisikletliler için yol mevcut. Fakat iki tekerlilerin gitmesi için yapılan yolda; oturma bankları, çöpler ve sulama yüzünden yüksek ritimli antrenman amacıyla bisiklete binilmesi imkânsız. Ayrıca kazanın olduğu yer olan İDO iskelesi önünde uygun bir bisiklet yolu bulunmuyor.
Bu araç Kadiköy – Bostancı hattindaki 3 ceviriyi atlatıp 120km hızla bisikletli arkadaşımıza çarparak Doğanay abimizi öldürdü. @EmniyetGM @istanbul_EGM @arabadan_in @IBB_Bisiklet @IBBcozummerkezi @istanbulbld #bisikletimecarparsanölürüm pic.twitter.com/4oNU7Ggdzy
— Susayipictim (@Susayipictim) July 18, 2023
Gelişmiş ülkelerde sabah kalktığınızda şahit olacağınız durum, kalabalık bisiklet gruplarının, otomobillerle birlikte şehrin her yerinde antrenman yapmalarıdır. Sadece antrenman da değil; işe giderken en “temiz” ulaşım aracıdır bisiklet. Bir şehrin gelişmişlik seviyesini belirleyen faktörlerin başında sürücülerin diğer araçlara ve özellikle de bisikletlilere duyduğu saygı gelir. Çünkü tonluk ağırlıkla, 7-12 kilo arasındaki bisikletin çarpışması sonucu, iki teker üzerindeki insanın hayatta kalması imkânsız.
Şehirlerdeki bisiklet entegrasyonun artması, trafik sorunu içinde karbon ayak izi bırakmayan en temiz çözüm. Lakin devletin vereceği cezalar ile bisikletlileri koruma altına alması şart. Otomobil sürücülerinin farkındalığını arttırmak için sürücü kurslarında, “diğer taşıtlarla yolun paylaşılması” konusu tekrar tekrar okutulmalı ve pratiği sürücü adayları ile yapılmalı.
Her biri farklı yerlerden, şehirlerden, 100’lerce sayfa vefat haberini görmekten sıkıldık! Bu cinayete karışanların cezasını takip etmek ve gündemde tutmak hepimizin görevi. Trafiğin en az olduğu hatta neredeyse olmadığı sabah 5.30’ta sarhoşun biri polis kontrollerini atlatıp canınızı alıp kaçabiliyor. Hem de bu şehrin her yerinde kameralar varken…