Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (14 Şubat 2024): Göçük altında kalan işçilere hâlâ ulaşılamadı

Günaydın! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de gündeme birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüşecek.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Etimesgut Seçim Ofisi’nin açılışına katılacak, Erdal Beşikçioğlu’nun aday tanıtımını yapacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuşacak. Akşener daha sonra Ankara ilçe adayları için genel merkezde düzenlenecek tanıtım törenine katılacak, Sincan’da esnaf ziyaretinde bulunacak.

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen siyanürlü toprak kaydı. Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, acil durum planının devreye alındığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dokuz işçiye ulaşılamadığını, bölgeye AFAD ekiplerinin yanı sıra 3. Ordu, jandarma ve emniyet güçlerinin bölgeye sevk edildiğini söyledi. 

Medyascope’a konuşan Anagold Madencilik yetkilileri, “Göçüğün meydana geldiği bölgede 18 kişiye ulaşıldı. Yaklaşık 11 kişinin kayıp olduğu tahmin ediliyor” dedi. 

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, haber alınmayan işçilerin bulunması için çalışılıyor. Öte yandan daha önce madende siyanür borusunun patladığı öğrenildi.

Olayın yaşandığı madende çalışan ve güvenlik nedeniyle adını gizlemek isteyen maden işçisi Medyascope’a konuştu. Toprağın kaydığı bölgede çalışan maden işçisi, “Öyle bir boğulma, öyle bir felaketin içindeyiz ki, kimseye sesimiz duyuramıyoruz. Öyle bir baskı var ki… Hür irademizi bile kullanamıyoruz. Madenin kapatılmasını istiyoruz” dedi. Yaşananlar konusunda mühendisleri uyardıklarını dile getiren maden işçisi, yetkililere ihmali anlattıklarını söyledi. Felaketin göz göre göre geldiğini vurgulayan maden işçisi, “Devasa büyük yarıklar oluşmuş. Oradaki arkadaşlar fotoğrafları çekip mühendislere, üst amirlere atmışlar ama saha boşaltılmadı. Bu doğal afet değil, felaket bile bile geldi” diye konuştu.

Söz konusu maden hakkında Temmuz 2022’de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzerine CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un verdiği soru önergesi ortaya çıktı. Soru önergesinde madenin çevre felaketine sebep olacak faaliyetleriyle ilgili önlemleri, bakanlığın olası bir çevre felaketine karşı acil eylem planının bulunup bulunmadığı soruldu. Kurum’un önergeye verdiği cevapta ise maden sahasındaki faaliyet sırasında izlenecek tüm parametreler, izleme sıklıkları ve alınacak tüm önlemler; ÇED sürecinde belirlendiği ve bakanlık tarafından takip edildiği söylendi.

CHP İstanbul ilçe belediye başkan adaylarını tanıttı. Haliç Kongre Merkezi’ndeki törene partililerin ilgisi yoğundu. Adayların tanıtımı öncesi konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuşması ellerinde dövizlerle bazı aday atamalarına karşı çıkan katılımcıların sloganları nedeniyle kesildi. Sarıyer’de mevcut belediye başkanı Şükrü Genç’in yeniden aday gösterilmemesi protesto edildi. Partililer “Sarıyer Genç kalacak”, “Gökhan Zeybek şaşırmak, sabrımızı taşırma”, “Sarıyer giderse İstanbul gider” dövizleri taşıdı. “Şükrü başkan” sloganını atanlar CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’i protesto etti. İmamoğlu, tepki gösterenlere, “Bugün İstanbullu hemşehrilerimizin karşısına, tam kadro çıkıyoruz. Bu kadronun gençliği de var, tecrübesi de var, yeteneği de var, cesareti de var. Bu kadroda halkın sesi de var, nefesi de var. Bu kadroda kadının aklı, bilgisi, sağduyusu var. Sevgili dostlar, bu tablo, her şeye rağmen, çok önemli ve çok değerli bir tablodur” diye seslendi. Salondan gelen coşkulu talep üzerine ceketini çıkartıp kollarını sıvayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bir kişinin değil 16 milyonun dediği olacak” diyerek salondakilerden de ceketlerini çıkarıp çalışmaya koyulmalarını istedi. CHP İstanbul’daki 39 ilçeden 4’ünde kadın aday gösterdi.

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci’nin katıldığı programda Murat Kurum’u destekleyen sözlerine ilişkin tartışmalar sürüyor. 14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden milletvekili seçilen Temurci’nin sözleri, TBMM’de basın toplantısı yapan Saadet-Gelecek Grup Başkanı ve Gelecek Partisi’nin Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selçuk Özdağ’a da soruldu. Özdağ, CHP’den bazı isimlerin tepkiyle karşıladığı sözlere dair “Kendisinin bu konuşmaları, parti yönetim kurulumuzdan onay almamıştır. Selim Bey’in düşünceleri kendisini bağlamaktadır, partimizin düşünceleri değildir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin görüşmesini biraz hatırlatalım:

İpler 2013’te koptu. Türkiye, 3 Temmuz 2013’te Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri oldu. Sisi’nin darbe ile göreve geldiği dönem, İstanbul’daki Gezi Parkı protestolarının devam ettiği ve Erdoğan iktidarının ilk kez kitlesel protestolarla karşılaştığı dönemdi. Mursi’nin devrilmesini darbe olarak nitelendirmediği için Avrupa Birliği’ni (AB) eleştiren Erdoğan, “Ben şu anda Batı’ya şaşırıyorum. Batı hâlâ bu olaya ‘darbe’ diyememiştir. Ama Afrika Birliği’ni tebrik ediyorum. Afrika Birliği de Mısır’ın üyeliğini askıya almıştır. Duruş budur” dedi. Hatta Sisi ile ile aynı masaya oturmamak için Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki yemeğe katılmayan Erdoğan, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” dedi. 

İki ülke arasında yaşanan bu gerilimin ardından, “Türkiye’nin içişlerine karıştığı” gerekçesiyle Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’yı istenmeyen kişi ilan etti. Akabinde Türkiye de mütekabiliyet ilkesi gereği, Mısır Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddinin’den ülkesine dönmesini istedi. 

Türkiye, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2019’da iktidara gelmesinin ardından, özellikle 2021 yılında, Ortadoğu’da ilişkileri dibe vuran birçok ülkeyle normalleşme adımları attı. Türkiye’nin özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle yaşadığı U dönüşlerinde sıra Mısır’a gelmişti. Erdoğan artık Sisi’ye eleştirisinin dozunu da düşürmüştü. Gelinen noktada şüphesiz zafer Mısır’ındı. 

Dokuz yıl sonra Erdoğan, 2022 Dünya Kupası için Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamed El Sani’nin daveti üzerine bulunduğu Katar’da yıllardır kanlı bıçaklı olduğu Sisi ile epey sıcak ve dostane bir şekilde el sıkıştı. 

Gelelim 4 Temmuz 2023 tarihine. 2021’de başlayan ancak ağır adımlarla ilerleyen normalleşme sürecinde önemli bir eşik aşıldı ve büyükelçiler yeniden atandı.

Şimdiyse gözler bugün yapılacak görüşmede. Temasların ardından “İlk resmî ziyareti kim yapacak?” sorusu da yanıtını buldu. Erdoğan’ın 10 sene sonra ilk kez Mısır’ı ziyaret etmesi Sisi açısından da sembolik öneme sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.