İSTANBUL (Medyascope) – Hafta Başı’nın bu bölümünde Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel, haftanın öne çıkan siyasi ve toplumsal gelişmelerini değerlendirdi. Yayında, Türk sinemasının usta ismi Kadir İnanır’ın vefatının ardından oluşan toplumsal yankılar, CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel’in Diyarbakır ziyareti, Kürt meselesi, iktidar-muhalefet ilişkileri, NATO Zirvesi’ni beklerken de gündemin nasıl şekillendiği masaya yatırıldı.
Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel, haftanın siyasi gelişmelerini değerlendirdi.
- Kadir İnanır’ın vefatı, Türk sinemasındaki yeri ve politik duruşu konuşuldu.
- Özgür Özel’in Diyarbakır ve Gaziantep ziyaretleri konuşuldu.
- NATO Zirvesi, Türkiye’nin NATO içindeki rolü ve Avrupa’nın savunma kapasitesi üzerine yorumlar yapıldı.
- Kadri Gürsel, Türkiye’nin NATO’daki görünürlük ve etkinliğini artırma çabalarını vurguladı.
Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, Kadri Gürsel ile Hafta Başı’nın bu bölümünde öne çıkan siyasi ve toplumsal gelişmeleri ele aldı. Kadri Gürsel, Kadir İnanır’ın yalnızca Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olmadığını, aynı zamanda politik duruşuyla da hafızalarda yer ettiğini söyledi. “Kadirizm” tanımının bugün hâlâ toplumsal karşılığı olan ahlaki bir duruşu temsil ettiğini vurgulayan Gürsel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadir İnanır’ın vefatı sadece çok sevilen bir oyuncunun kaybı değil. Aynı zamanda Türkiye’de kapanmış bir dönemin sembollerinden birinin aramızdan ayrılması anlamına geliyor. Bugün ‘Kadirizm’ diye ifade edilen şey aslında çok kıymetli bir duruş. Bu, mafyatik ya da külhanbeyi bir kabadayılık değil, haksızlığın karşısında duran, ezilenden yana tavır alan, gerektiğinde bunun bedelini ödeyen bir anlayış.”

Özgür Özel Diyarbakır’daydı
Yayında, CHP’de yaşanan mutlak butlan sürecine de değinildi. Ruşen Çakır, Özgür Özel’in Diyarbakır ve Gaziantep ziyaretlerinin yalnızca siyasi değil, toplumsal açıdan da önemli mesajlar içerdiğini söyledi:
“Özgür Özel Diyarbakır’da namaz kıldı, çarşıyı dolaştı, aile ziyaretleri yaptı. Gaziantep’te de sokakta vatandaşlarla buluştu. Gittiği her yerde insanlara dokunuyor, insanların da kendisine dokunmasına izin veriyor. Özellikle kadınlarla kurduğu temas dikkat çekiyor. Son dönemde en güçlü verdiği mesaj ise şu: ‘Eğer önümüz kesilecekse kendimize yeni bir yol açacağız’ Artık yeni parti ihtimali de çok daha açık şekilde konuşuluyor.”
NATO Zirvesi
Yayında Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi değerlendirildi. Türkiye’nin son yıllarda NATO içinde daha görünür ve daha aktif bir pozisyona geçtiğini dile getiren Kadri Gürsel, “Türkiye son yıllarda NATO içerisinde çok daha güçlü bir pozisyon almaya çalışıyor. Bunun temel nedenlerinden biri İsrail, Yunanistan ve Doğu Akdeniz’de oluşan yeni güvenlik dengeleri. Ankara kendisini NATO’nun en sadık üyelerinden biri olarak konumlandırarak hem Batı ittifakı içindeki yerini güçlendirmeyi hem de kendisine yönelik güvenlik kaygılarını azaltmayı hedefliyor” dedi.
Gürsel, zirvenin en önemli gündem maddelerinden birinin Avrupa’nın savunma kapasitesi olacağını söyledi:
“Bu zirvede yalnızca Ukrayna ya da Ortadoğu konuşulmayacak. Asıl mesele Avrupa’nın kendi savunmasını daha fazla üstlenmesi. ABD uzun süredir Avrupa’nın daha fazla savunma harcaması yapmasını istiyor. NATO içinde yeni güvenlik mimarisi tartışılıyor. Türkiye de bunun dışında kalmak istemiyor. Çünkü Avrupa’nın güvenlik yapısının dışında kalmak, Ankara açısından yeni stratejik riskler anlamına geliyor.”








