Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antony Blinken: “Kürtleri silahlandır ki IŞİD’i yenesin!”

Obama yönetiminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı yapmış deneyimli politikacı Antony Blinken, bugün New York Times için kaleme aldığı yazısında Trump’a Suriye  politikası için son derece kritik tavsiye ve önerilerde bulunuyor. IŞİD’i alt etmek ama IŞİD’le mücadele ederken Türkiye ile ilişkilerini bozmamak için ince bir politika güdülmesi gerektiğini söyleyen Blinken, Trump’ın önümüzdeki günlerde karşılaşacağı dış politika ve diplomasi sınavlarını başarıyla geçmesi için önemli ipuçları veriyor.

blinken
(Antony Blinken, Obama ile Oval Ofis’te)

“Başkan Trump, muhtemelen bu hafta, Ulusal Güvenlik Konseyi’ne ilk defa başkanlık ettiğinde, acil olduğu kadar da karmaşık olan bir karar vermesi gerekecek: IŞİD’in Suriye’deki kalesi olan Rakka’yı kurtarmak için Suriye Kürtlerini silahlandırmak ya da silahlandırmamak.”

IŞİD’i alt etmek için hilafeti ilan ettiği iki başkenti olan Suriye’de Rakka ve Irak’ta Musul’un düşmesi gerektiğinin altını çizen Blinken’a göre Rakka’yı kuşatabilecek güce sahip tek güç Arap ve Kürtlerden oluşan, büyük ölçüde YPG kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri. IŞİD’in uzun menzilli silahlar, intihar saldırıları ve patlayıcı araçları ile yapacağı çetin bir kent savunmasını aşabilmeleri için de Suriye Demokratik Güçleri’nin silahlandırılması gerekiyor.

“Türkiye, silahların PKK’nın eline geçeceğinden endişe duyuyor”

Obama yönetiminin son günlerinde, Pentagon, söz konusu silahlandırma için Trump’ın iznini beklediğini söylemişti. Peki, ne yapılması lazım? Blinken, Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptığı dönemde edindiği deneyimlerden yola çıkarak Türkiye’nin hassasiyetlerine ilişkin birtakım ipuçları veriyor:

“Bir NATO müttefiki ve Suriye’de kilit aktörlerden biri olan Türkiye, ABD’nin Suriyeli Kürtlere vereceği herhangi bir desteğe şiddetle karşı çıkıyor. Zira Suriye’deki Kürt güçlerinin, on yıllardır Türkiye’nin başına bela olan PKK ile olan bağları Ankara’yı öfkelendiriyor. Ankara’ya göre, ABD’nin YPG’ye yapacağı herhangi bir yardım PKK’nın eline geçecek ve Türkiye’deki sivillere karşı kullanılacak.

Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak, ABD’nin SDG’ye yardımının devam etmesine ilişkin geçici bir çözüm bulabilmek adına Türk mevkidaşlarımla saatler geçirdim. Menbiç’in kurtarılmasından Rakka’nın tecrit edilmesine kadar her kavşakta, şiddetle karşı çıktılar ve uluslararası koalisyonun İncirlik üssüne erişiminin engellenmesi ve terörle mücadelede işbirliğinin yavaşlatılması dahil olmak üzere bazı tehditlerde bulundular. Türk medyasında Amerikan karşıtı söylem önemli bir yer bulmaya başladı.

Eğer Başkan Trump, Pentagon’un SDG’yi silahlandırmaya yönelik önerisini onaylarsa, Erdoğan’ın desteğini kaybedecektir. Bu da Trump’ın diplomatik becerileri için ilk ve oldukça çetin bir sınav olacaktır.”

Suriye Kürtleri’ni silahlandır ama Türkiye’yle işbirliği içinde kal

Mevcut durumu ve Türkiye’nin Suriye politikasına yaklaşımını açıklayan Blinken, Trump’ın bu hassas kantarda yapması gerekenleri de 6 madde olarak sıralıyor. Blinken’e göre;

  • Öncelikle Trump, IŞİD’i alt etmekten daha acil bir önceliği olmadığını açıkça beyan etmeli.
  • İkinci olarak, ABD’nin SDG’ye sağlayacağı herhangi bir yardım, sadece Rakka’da savaşmaları için ve göreve özel olmalı; ABD Özel Kuvvetleri de SDG’nin bu yardımları sadece istenilen amaç için kullandığından ve söz konusu silahların PKK’nın eline geçmediğinden emin olmalı.
  • Üçüncü olarak, Türk birlikleri Suriye’ye, Kuzey Suriye’de bir Kürt devletinin kurulmasını engellemek için girdi. Trump, söz konusu Kürt devletinin kurulması karşısındaki tutumunu yinelemeli.
  • Dördüncü olarak, Türkiye, IŞİD kontrolündeki El-Bab’ı Kürtler’den önce geri almak istiyor. Trump, Türkiye’nin operasyonlarına havadan destek vermeli ve Türkiye’nin Kuzey Suriye’de bir tampon bölge oluşturmasına yardımcı olmalı.
  • Beşinci olarak, Trump, Kandil’deki örgüt liderlerinin bulunmasına yardım etmek dahil olmak üzere, Türkiye’nin PKK ile mücadelesine verdiği desteği arttırmalı.
  • Son olarak, Başkan Trump, geçtiğimiz hafta göçmenlere ilişkin verdiği başkanlık emrini gözden geçirmeli. Zira, söz konusu başkanlık emri, IŞİD’e adam devşirme madeni yaratabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.