Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağcı, solcu demeden tüm Avrupalı parlamenterler Trump’ın AB büyükelçisine karşı birleşti

Trump tarafından ABD’nin AB büyükelçisi olarak atanması beklenen Ted R. Malloch’un geçtiğimiz hafta AB aleyhine yaptığı açıklamalara Avrupa Parlamentosu üyelerinden sert tepkiler geldi. AB’nin dağılmasını destekleyen açıklamalar yapan ve Avro’nun 18 ay içerisinde çökebileceğini söyleyen Malloch’un AB büyükelçiliğine karşı çıkan AP üyeleri, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’ne çağrıda bulundu.

wndb-ted-malloch-author
(Ted R. Malloch)

Merkez-sağ Avrupa Halk Partisi’nin lideri Manfred Weber ve ve liberal ALDE grubunun (Liberal ve Demokratların İttifakı) lideri Guy Verhofstadt’in Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a ithafen kaleme aldığı mektup şöyle:

“Geçtiğimiz haftalarda, ABD Başkanı Trump tarafından Avrupa Birliği’nin ABD Büyükelçisi olarak atanması muhtemel olan Ted R. Malloch, AB’yi karalamak için birtakım basın açıklamaları yapmıştır.

Bu açıklamalarda, büyükelçilik adayı ‘Sovyetler Birliği’ni devirdiği gibi AB’yi de terbiye etmeye’ yönelik arzusunu dile getirmiş, AB’nin dağılmasını güçlü bir şekilde desteklemiş ve ortak paranın önümüzdeki aylar içerisinde bırakılmasına açıkça destek vermiştir.

Bu açıklamalar, AB’yi tanımlayan değerlere yönelik ölçüsüz bir kötü niyetin göstergeleridir. Öte yandan, bu açıklamaların ABD’nin resmi bir temsilcisi tarafından yapılması, son 70 yıldır kıtamızın barışı, istikrarı ve refahına çok önemli katkılar sağlamış transatlantik ilişkilere ciddi derecede zarar verme potansiyeline sahiptir.”

farage-malloch
(Ted Malloch, İngiliz sağcı UKIP Partisi’nden Nigel Farage ile birlikte)

“Malloch ‘istenmeyen adam’ ilan edilsin”

Sosyalistler ve Demokratlar grubunun lideri Gianni Pittella ise Malloch’un açıklamalarını “şok edici” olarak tanımlarken AB kurumlarını, Malloch’u “persona non grata” (istenmeyen adam) ilan etmeye çağırdı. Pittella mektubunda şöyle dedi:

“Malloch, –Sovyetler Birliği’nin çöküşü gibi- AB’nin dağılmasını ve ortak paranın aylar içerisinde kaldırılmasını desteklediğini açıkça belirtti. Tüm bunlar, Malloch’un sadece AB’ye değil; ortak değerlerimize ve ilkelerimize de ne denli düşman olduğunu göstermektedir.

İnanıyoruz ki; Malloch’un bu kabul edilemez duruşunu görmezden gelmek, ABD yönetimiyle gelecekteki ilişkilerimizi bozacak, popülizmin ve AB şüpheciliğinin tüm Avrupa’ya yayılmasına hizmet edecektir.

Bu nedenle, Sosyalist ve Demokratlar Grubu, Malloch’un AB resmi temsilcisi olarak kabul edilmemesini ve ‘persona non grata’ ilan edilmesini talep etmektedir.”

“AB’nin dağılmasını kendisine görev bellemiş kişiler AB resmi temsilcisi olmamalı”

Muhafazakâr ve liberal grubu da mektubunda Malloch’un elçiliğinin kabul edilmemesi çağrısında bulundu:

“Avrupa Birliği’nin dağılmasını ve çökmesini kendisine görev bellemiş kişilerin AB resmi temsilcisi olmamaları gerektiğine güçlü bir şekilde kaniyiz. Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplarımız adına, AB’yi, Malloch’un AB’nin ABD Büyükelçiliği için gerekli akreditasyon ehliyetini kabul etmemeye çağırıyoruz.”

Öte yandan Avrupa Konseyi’nde görev alan 52 yetkilinin imzasıyla dün Guardian’da yayınlanan bir diğer mektupta, AB liderlerinin Trump’ın göçle ilgili başkanlık emrine ilişkin olarak toplması çağrısı yapıldı. Mektupta, “başkanlık emrinin ulusları bir bütün olarak suçlu ilan ettiği ve hiçbir suç işlememiş mültecilerin güvenlik arayışlarını engellediği, mülteci krizine uluslararası bir çözüm getirmeyi daha da zorlaştırdığı” belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.