Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya’da 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları tüm dünyada renkli görüntülere sahne olup çoğunlukla barışçıl geçerken, bazı şehirlerde ufak çapta arbedeler de yaşandı.

Avusturya:  Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nin çağrısıyla, başkent Viyana’da 1 Mayıs gösterisi düzenlendi.  Avusturya Başbakanı Cristian Kern de düzenlenen gösterilere katıldı.

Fransa: Fransa da düzenlenen 1 Mayıs gösterileri başkan adayı olan Le Pen karşıtı protestolara dönüştü. Bazı sendikalar tarafından bu yıl yapılacak 1 Mayıs aşırı sağcı ulusal cepheye karşı dayanışma günü olarak ilan edildi. Çıkan çatışmalarda biri ağır, üç polis yaralandı.

ABD:  New York başta olmak üzere farklı kentler de kutlamalar yapıldı. ABD’de  1 Mayıs Trump’un göçmenlere karşı geliştirdiği politikaları protesto gösterisine dönüştü.

https://www.youtube.com/watch?v=SNM7TPwjYa0&t=18s

İspanya: İşçi Komisyonları Sendikal Konfederasyonu (CCOO) ve Genel İşçi Birliği (UGT)  çağrısıyla İspanya’da gösteriler düzenlendi.  Podemos  Partisi Genel Sekreteri Pablo Iglesias Madrid’de düzenlenen gösterilere katıldı.

Almanya: 1 Mayıs’ın başta başkent Berlin ve Hamburg olmak üzere birçok kentte coşkuyla kutlandığı Almanya’da, zaman zaman polisle göstericiler arasında gerilim de yaşandı. Berlin’de polise şişeler fırlatan radikal solculardan bazıları gözaltına alındı. Saksonya eyaletindeki Halle kenti ise aşırı sağcıların gösterisine sahne oldu. Yaşanan arbedede beş polisin yanı sıra çok sayıda eylemci de yaralandı.

Kamboçya: Kamboçya da Ocak ayından itibaren gösterilerin  yasak olmasına rağmen başkent Phnom Penh’de gösteriler düzenlendi. çıkan çatışmalarda birçok kişi yaralandı.

Küba: Başkent  Havana’daki 1 Mayıs kutlamalarına Devlet Başkanı Raul Castro ve on binlerce kişi katıldı. Bir kişi yürüyüş sırasında Amerikan bayrağıyla koşmaya başladı. Çevredekilerin müdahalesiyle kişi engellendi.

Rusya:  130 bin kişi Moskova Kızıl Meydanı’nda bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.

Güney Afrika: Johannesburg kentinde 1 Mayıs dolayısıyla gösteriler düzenlendi. Güney Afrika Sendikalar Kongresi’ne (COSATU) bağlı binlerce işçi, yürüyüş düzenledi.

Porto Riko: Gerçekleşen 1 Mayıs gösterisinde, yollara barikatlar kurularak, Amerikan bayrakları yakıldı.  Polis gaz bombalarıyla kitleye müdahale etti. 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.