Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fethullahçıların Çad’daki okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi

Afrika ülkesi Çad’da Fethullahçılara ait bir ilkokul, bir ortaokul, iki lise ve bir yurt Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çad’a yapacağı resmi ziyaret öncesinde Çad hükümeti ile imzalanan protokolle birlikte artık söz konusu okullar, Türkiye Maarif Vakfı tarafından gönderilecek idareci eğitimcilerle faaliyetlerine devam edecek.

Fethullahçı okullara karşı Maarif Vakfı

 

Vakıf, 17 Haziran 2016 tarihinde 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmasıyla kuruldu. Bu kanuna göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından aktarılan bir milyon lira ile kurulan vakıf, yurtdışında okul öncesi eğitimden Üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verebiliyor, eğitim kurumu veya yurt gibi tesisler açabiliyor. Ayrıca ihtiyaç halinde faaliyetlerini özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurabiliyor veya devralabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun gördüğü, yurt dışındaki kamuya ait varlıklar da Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilebiliyor. Vakfın 12 üyeli mütevelli heyetinin 4’ünü Cumhurbaşkanı, 3’ünü Bakanlar Kurulu atıyor. 7 daimi üye ise Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşuyor.

Afganistan ve Senegal’de devirler gerçekleşmemişti

Darbe girişiminden sonra Afganistan’da, ilgili okulları yöneten Afgan Türk CAG Eğitim Sivil Toplum Kuruluşu’na yönelik adımlar atılması için çalışmalar başlatıldı ancak henüz okullar Maarif Vakfına devredilmiş değil. Aynı şekilde Senegal’de de ilgili okulların Maarif Vakfı’na devriyle ilgili çalışmalar sürüyor ancak belirsizlik sürüyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.