Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türünün son erkek kuzey gergedanı Sudan öldü, ancak türün yaşaması için hâlâ umut var

Kenya’daki Ol Pejeta Vahşi Hayvanları Koruma Vakfı, dünyanın son erkek kuzey beyaz gergedanının ölümünü dünyaya duyurdu. Sudan adındaki gergedan ihtiyarlık senelerini yaşıyordu ve yaşlılık kaynaklı hastalıklardan muzdaripti.  Artık yürüyemeyen gergedan için, vakıftaki yetkili veterinerler tarafından ötanazi kararı alındı.

Sudan, 2006’da bilimadamları tarafından türünün son örneği ilan edilmişti. 2 yaşında yakalanan ve Çek Cumhuriyeti’nde Dvůr Králové Hayvanat Bahçesi’ne götürülen Sudan, boynuzu yüzünden kaçak avcılar tarafından öldürülmekten böylece kurtarıldı. Türünün diğer örnekleri azalınca, çiftleşmesini sağlamak için Kenya’ya götürüldü. Ancak ‘Sudan’ı hayatta olan son iki dişi kuzey gergedanla çiftleştirme girişimleri geçen yıl başarısız olmuştu.

Resim

Kuzey beyaz gergedanlarının sayısı azaldıkça, yakın akrabası güney beyaz gergedanlarının kaderi ters yönde değişti. 1900’lerin başlarında 20’ye kadar düşen sayıları, korunmaya alınmaları ve kaçak avlanmanın azaltılmasıyla beraber günümüzde yirmi binleri buldu.

Kuzey ve güney beyaz gergedanları 1 milyon yıl kadar önce farklı evrim süreçlerine girmişler ve neredeyse farklı iki tür sayılıyorlar. Ancak son erkek kuzey gergedanının ölümünden sonra bilimadamları, dişi güney gergedanlarının taşıyıcı anne olabileceğini düşünüyor. Çünkü hem Sudan’ın spermleri donduruldu, hem de yaşayan son dişilerin yumurtalıkları saklanıyor ve laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleşmesi son umutları.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.