Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Çilsal: “Gökova’yı vahşi bir yapılaşma süreci bekliyor olabilir”

Bakanlar Kurulu’nun 16 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla; içerisinde Akyaka, Turunç, Akbük gibi koyların da bulunduğu Gökova Körfezi, Marmaris, Ula, Menteşe Bölgesi ’nin sit alanı statüsü değişti.

Türkiye’nin doğa cenneti olarak bilinen Akbük, Akyaka, turunç gibi koyların bulunduğu  Gökova Körfezi, Marmaris, Ula ve Menteşe Bölgesi’nin sit alanı konumları değişti.

Fakat medyada yapılan haberlerin aksine kararlarda adı geçen koyların direkt olarak imara açılması söz konusu değil.

Şehir Plancıları Odası Muğla Şube Başkanı Sami Tomurcukoğlu, doğrudan bir imara açılmanın söz konusu olamayacağını ama “Sürdürülebilinir Koruma Kontrollü Kullanım Alanları” ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanları” tanımlarının imar katarı getirilmesine zemin oluşturacağını ama Gökova Körfezi’nde yapılaşmaya açılan hiçbir yerin olmadığını söyledi.

Eski Sit Kavramları İle Yeni Sit Kavramları Birbirine Uymuyor

Tomurcukoğlu ayrıca,  eskiden yürürlükte olan 1., 2. ve 3. derece sit alanları tanımlarının 2012’de yürürlüğe giren kararla Kesin Korunacak Hassas Alanlar, Nitelikli Koruma Alanları ve Sürdürülebilinir Koruma Kontrollü Kullanım Alanları ile değiştirildiği ve eski 1. derece kavramı ile Kesin Korunacak Hassas Alanlar tanımının birbirinin yerini tutmadığını ve tanımlar arasında boşluklar oluştuğunu aktardı.

Eski 1. Derece Doğal Sit Alanı ile bugün ilan edilen Kesin Korunacak Hassas Alanlar karşılaştırıldığında, yüzölçümü bakımından azalmanın görüldüğünü söyleyen Tomurcukoğlu, bunun nedeninin 1. Derecede Doğal Sit Alanı olan alanların büyük bölümünün 2017 yılında Nitelikli Koruma Alanları olarak tanımlandığını söyledi.


İmar dedikoduları Mesut Yılmaz döneminden beri var, parsel toplamalar hep oldu

Konu hakkında bölgedeki gelişmeleri yıllardan beri izleyen  Muğla Hamle Gazetesi yazarı gazeteci Özcan Özgür ise, başta Gökova Körfezi olmak üzere adı geçen bölgelerde Mesut Yılmaz’ın Başkanlığından beri döneminden beri sürekli bir imar dedikodusu olduğunu, zaman zaman Gökova Körfezi’nin imara açılmasının gündeme geldiğini ama AKP döneminde ise son 5 senedir bu konunun yoğun bir şekilde konuşulduğunu ekledi.

Bunun üzerinde bölgede yıllardan beri parsel toplama faaliyetlerinin olduğunu hatta dönemin Muğla milletvekilerinden Yüksel Özden’in parsel topladığını söyledi. Özcan Özgür bu faaliyetlerin yapılmasının daha öncesinden buna benzer sit statüsü değişikliklerinden bazı çevrelerin haberdar olabileceğini söyledi.

Mehmet Çilsal: “Gökova’yı vahşi bir yapılaşma süreci bekliyor olabilir”

Muğla Çevre Platformu  Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal  ise,Gökova’nın 1. Derecede Doğal Sit Alanı olarak çok kıymetli olduğunu çünkü Türkiye’de 15 tane ÖÇKB (Özel Çevre Koruma Bölgesi) olduğunu bunun ise beş tanesinin Muğla’da bulunduğunu ekledi. Çilsal, bu ÖÇKB’lerin uluslararası sözleşmelerin imzalanmasından sonra iç hukuk mevzuatına eklendiğini ifade etti. Gökova’nın da bu ÖÇKB’lerden biri olduğunu ve ayrıca kıyı kanunlarıyla korunduğunu belirten Çilsal, Muğla’nın bir endüstri şehri değil, turizm cenneti olduğunu ifade etti.

Mehmet Çilsal, böyle bir sürecin ilk defa 1980’lerde Bodrum’da Turizm Tesisi Kanunu sürecinde yaşandığını ve Gökova ile birlikte benzer durumun ikinci defa tekrar ettiğini söyledi. Bodrum’da yaşanan bu vahşi yapılaşma süreci sonucunda şuan Bodrum’da hiçbir yeşil alan kalmadığını da ifadelerine ekledi.  

Çilsal’ın ifadelerine göre Bodrum’u yapılaşmaya açan bu sürecin bir diğer benzeri ise Gökova Körfezi’nin de başına gelebilir. Çünkü yeni planlarda nitelikli inşaat diye tabir edilen yapıların fazla olması öngörülüyor. Bu da bölgede yap-işlet-devret modeline uygun bir çok yapının önünü açabilir. Ayrıca söz konusu bölgelerde yıllardan beri birçok arazı sahibinin bu yolun önünün açılması için mevzuatın değişmesini beklediğini söyleyen Çilsal, sadece Muğla için 40- 50 projenin kapıda beklediğini söyledi. Bu projenin bir kısmı Gökova’nın etrafında yapılması planlanıyor.

Gökova Körfezi haricinde yeni planların ilgili bakanlar ve Bakanlar Kurulu’nca tescil edilmeyip sadece Gökova Körfezi’nin planlarını onaylanmış. Bunun sebebi sorulduğunda ise bürokratik kademelerden halkın talebinin bu yönde olduğu söylenmiş.

Aşağıdaki iki haritada Bodrum Yarımadası ve Gökova Bölgesi’ndeki değişen doğal sit kategorilerini görebilirsiniz.

BODRUM doğal sit yeni
17_GOKOVA

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.