Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK, İzmir’de iş bıraktı

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçileri, bugün İzmir’de yarım gün iş bıraktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçiler, kitlesel bir basın açıklaması düzenledi. “Krizin faturasını çalışanlar değil, çıkartanlar ödesin” pankartı açılan eyleme, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da katıldı.

Konak ilçesindeki Cumhuriyet Bulvarında gerçekleştirilen açıklamada söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ekonomi politikalarını eleştirerek, “Krizin bedelini işçi sınıfı ödemeyecek” dedi.

Krizin hükümetin tercihleri nedeniyle gerçekleştiğini belirten Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Bugün bu ülkeyi yönetenler, pembe tablolar çiziyorlar ama onların bu tabloları enflasyon gerçeğinin karşısında tuzla buz oluyor. Enflasyonda son dönemlerin rekor oranlarını görüyoruz. Bu ülke adım adım büyük bir ekonomik krize sürükleniyor. Bu emperyalist sistemin krizidir. Bu kriz, sermaye iktidarının, 16 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarının tercihleri sonucu meydana gelmiştir. Bu ülkeyi dışa bağımlı hale getiren, sadece dışardan gelen sıcak paraya, borca dayanan, aldığı borcu da üretime değil betona gömen politikaların krizini yaşıyoruz.”

Açıklamada söz alan DİSK Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da, yaşanan krizin hükümetten kaynakladığını vurgulayarak, belediye taşeronlarında çalışan işçilerin gerçek kadroya giremediğini söyledi. Ücretlerde artış yapılmasını talep eden Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“696 sayılı KHK ile bir düzenleme yapıldı ve müjde gibi duyuruldu. O zamandan beri hukuksuz olduğunu söylüyoruz, bundan 15 gün önce de Ankara’da haykırdık. Belediye hizmeti kamu hizmeti değil midir? Yasalara göre öyledir. O zaman nasıl oluyor da belediyelerde çalışan işçilerin kadroları belediyede değil de belediye şirketindedir? Eflasyon rakamları bugün güncellendi, biz de zam isteklerimizi ona göre yeniden hesaplayacağız. TÜİK verilerine göre eflasyon giderek artıyor ve daha da artacak. Bu durumda asgari ücretli işçilerin maaşlarında zam yapılması zorunlu hale gelmiştir. Ücretler enflasyon rakamları karşısında güncellenmelidir ve hükümet bu taleplere cevap vermelidir.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.