Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli köylüler 1000 yaşındaki Buda heykelinin iadesi için Hollanda yargısına başvurdu

Çin’in Yangchun bölgesinde yaşayan bir grup köylü, 2015 yılında koleksiyoner Oscar van Overeem tarafından Hollanda’ya götürülen 1000 yıllık buda heykelinin ait olduğu topraklara dönmesi için Hollanda mahkemesine başvuruda bulundu.

Yangchun köy sözcüsü Lin Wen Qing’in “Biz o heykel ile büyüdük. Gece gündüz oradaydı. O bizim ruhani liderimiz” dediği Buda heykeli, bulunduğu yerden 1995 yılının sonunda çalınmıştı. Zhanggong Patriği olarak adlandırılan heykel, yirmi yılı aşkın bir süre sonra, 2015 yılında Budapeşte’nin Doğal Tarih Müzesi’ndeki Mumya Dünyası Sergisi’nde ortaya çıkmıştı. Heykelin taranması neticesinde ise içinde bir iskelet olduğu belirlenmişti. İskeletin, Çin’deki Song hanedanlığı sırasında yaşamış yaklaşık 1000 yaşında Çinli bir keşiş olduğu düşünülüyor.

Hollandalı koleksiyoner Van Overeem ise mahkemede, heykeli 2015 yılında Çinli bir koleksiyoncu ile takas yaparak aldığını belirtti ve “Çin’e geri döneceğini duyduğuma sevindim” dedi. Mahkemenin, evinden binlerce kilometre uzaktaki heykelin akıbeti hakkında 12 Aralık’ta bir karar vermesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.