Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Salvador’da tecavüze uğrayan genç kadının 20 yıl hapsi isteniyor

Üvey babası tarafından tecavüze uğrayan 20 yaşındaki Imelda Cortez’in, bebeğinin doğumundan sonra cinayete teşebbüs ettiği gerekçesiyle 20 yıl hapsi isteniyor.

Kürtajın yasak olduğu dört Latin Amerika ülkesinden biri olan El Salvador’da yargılanan Cortez, fakir bir aileden geliyor. Guardian’ın haberine göre 20 Nisan 2017 tarihinde bebeğini doğuran Cortez ardından gözaltına alındı. Cortez, şiddetli ve kanamalı bir ağrıyla annesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Genç kadının bebeğini düşürmeye teşebbüs etmesinden şüphelenen acil servis doktorları polisi aradı.

70 yaşındaki üvey babası tarafından 12 yaşından beri istismar edilen Cortez’in bebeği hayatta kaldı fakat kendisi bebeğini öldürmeye teşebbüsten suçlandı.

 “Kadına karşı yapılan haksızlık en uç noktada”

Cortez’in savunma avukatlarından Bertha María Deleón, “Bu, şimdiye kadar gördüğüm bir kadına karşı yapılan en uç noktadaki skandal haksızlıktır. Devlet, Imelda’nın haklarını bir mağdur olarak defalarca ihlal etti; derinden etkilendi ama psikolojik desteği reddetti” dedi.

Kürtajın her koşulda yasadışı olduğu El Salvador’da Cortez gibi, çoğu fakir olan kırsal köy sakinleri düşük veya ölü doğum gibi jinekolojik bir komplikasyon geçirdikten sonra, kanıtların az olmasından dolayı hüküm giyiyor.

Üvey babadan ölüm tehdidi

Cortez’i hastanede ziyaret eden üvey babası genç kadını, tecavüz olayını anlatması durumunda kardeşlerini ve annesini öldürmekle tehdit etti. Bu konuşmaya kulak misafiri olan başka bir hasta ise bunu hemşireye söyledi ve polis çağrıldı.

Savcılar tecavüze inanmadı

Savcılar, bebeğini düşürme teşebbüsünden dolayı yargılanan Cortez’in suçunu haklı çıkarmak için tecavüzü kurguladığını düşünüyorlardı. DNA testi isteyen savcılar sonucun doğrulanmasına kadar da Cortez’e inanmadı. Bugün başlayan yargılama bir hafta içerisinde neticelendirilecek.

Psikolojik bir değerlendirmeye tabi tutulduğu belirtilen Cortez’in istismar ve travma nedeniyle bilişsel ve duygusal açıkları olduğu söylendi. Fakat Cortez, 18 ay önce gözaltına alındığından bu yana psikolojik destek almadı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.