Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marvel dünyasının yaratıcısı Stan Lee artık yok

Kariyerine 1939’da başlayan,  X-Men, Fantastik Dörtlü, Örümcek Adam, Kaptan Amerika, Hulk, Daredevil ve Avengers gibi dünyaca ünlü karakterlerin yaratıcısı Amerikalı çizgi roman yazarı Stan Lee, 96 yaşında hayata veda etti.

Hem yazar hem de editör olarak Marvel dünyasının yaratıcısı sayılan Lee kariyeri boyunca, karakterlerinin doğuşunda ve gelişiminde Jack Kirby ve Steve Ditko gibi yetenekli çizerlerle çalıştı. İşbirliği içerisinde yarattığı karakterler ve dünyalar ile Lee, ilk hikâyesi Kaptan Amerika’nın 1942 yılında okurlarıyla buluşmasından bu yana genç jenerasyonları heyecanlandırmayı bildi.

1922 doğumlu Lee, okulu bıraktıktan sonra çizgi roman yayınlama şirketi Timely’de asistan olarak çalışmaya başladı. Timely daha sonra ismini Marvel Comics olarak değiştirdi. Tüm ünlü karakterlerini Marvel bünyesinde yaratan Lee, şirkette son derece verimli bir 50 sene geçirdi.

Realist “süper kahramanlar”

Lee süper kahramanlara ve tüm karakterlerine insani özellikler katmasıyla da öne çıktı. Zayıflıkları ve hataları da olan karakterleri hayatın getirdiği güzellikleri tatmalarının yanı sıra, trajediler de yaşıyordu. Lee bir röportajında kahramanları için, “Süper oldukları kadar, insan olmalarına da her zaman dikkat ettim” demişti.

Unutulmaz karakterleri sinemada ikinci baharlarını yaşıyor ve gişe rekorları kırıyor

20 senedir Marvel karakterlerinin başrolünü oynadığı onlarca dev bütçeli film 20 milyar dolara yaklaşan gişe elde etti. Marvel’in bir çalışanı olan Lee ise, bu gişe hasılatından sadece küçük bir pay alabildi. 2002’de Marvel Stüdyoları’na karşı açtığı telif hakları davasında haklı bulundu ve tek seferlik 10 milyon dolarlık bir ödeme aldı. Lee, Marvel filmlerinin çoğunda oynadığı ufak rollerle çizgi roman tutkunlarına göz kırpmıştı.

Evliliği 70 sene sürdü

Stan Lee, aktris Joan Lee ile 1947 yılında evlendi. Joan Lee’nin 2017’de hayatını kaybetmesine kadar 70 sene evli kalan çiftin iki çocuğu oldu. 40 yaşına geldiğinde bu iş için çok yaşlı olduğu düşüncesiyle çizgi romanı bırakmak istedi ama eşi Joan’ın desteği sayesinde işine tutundu ve 1961 yılında Lee, Fantastik Dörtlü’yü yarattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.