Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konaklama kiralama sitesi Airbnb, işgal altındaki Batı Şeria’daki İsrail evlerini kaldırıyor

İnternet üzerinden oda ve ev kiralama hizmeti sunan Airbnb şirketi, pazartesi günü yaptığı açıklamada işgal altındaki Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini sitesinden kaldırıyor. İsrailli yetkililerin “boykotçulara sunulmuş sefil bir imtiyaz” olduğunu öne sürdüğü Airbnb’nin bu kararı, Filistinliler tarafından sevinçle karşılandı.

1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan beri İsrail’in egemenliğinde bulunan Batı Şeria topraklarında işgalci yerleşimler yıllar içinde ürkütücü boyutlara ulaştı. Bugün Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 2,6 milyon Filistinliyle birlikte 500 bin İsrailli yaşıyor. Filistinlilerin yaşam hakkını önce sınırlayıp sonra ortadan kaldıran yerleşimler pek çok ülke tarafından illegal ilan edilmesine rağmen İsrail bu konuda hiçbir önlem almamakla eleştiriliyor.

ABD merkezli Airbnb şirketi ise 200 kadar yerleşim birimini sitesinden kaldırma kararı alarak yeni bir tartışma başlattı. Airbnb, internet sitesinden yaptığı açıklamada “İsrailliler ile Filistinliler arasındaki anlaşmazlığın merkezinde yer alan, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail yerleşimlerini listelerimizden kaldırmamız gerektiği sonucuna vardık. Umudumuz, er ya da geç, küresel toplumun bir araya gelerek bu tarihsel çatışmaya bir çözüm bulması ve herkesin izleyeceği temiz bir yol açmasıdır” dedi. Şirket ayrıca, Amerikan kanunlarına göre bu topraklarda iş yapmanın yasal olduğunu, fakat “insanların yerlerinin değiştirildiği topraklarda şirketlerin kâr etmemesi gerektiğine” dair inancı takip ettiklerini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Airbnb’nin kararının olumlu karşılandığını belirtip öneminin altını çizdi. Önceden Filistinlilerin eleştirilerine uğrayan Airbnb’nin aldığı karar Filistin’de sevinçle karşılandı. Filistin Kurtuluş Örgütü altında mücadele veren Velid Esref, Reuters’a “Barışa ulaşmada katkı sağlayacak bu kararın diğer şirketlerce de izlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

İsraillilerde ise öfke hâkim. İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, Airbnb’nin kararı için “boykot çabalarına verilmiş en acınası imtiyaz” nitelemesinde bulundu. Levin, yerleşim yerlerindeki vatandaşların şirkete dava açması durumunda destek verileceğini de ifade etti. Yerleşimcileri destekleyen Yesha Konseyi ise “siyasi ve antisemitist bir site” olarak tanımladığı Airbnb’yi “terörizme teslim olmakla” suçladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.