Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alper Kaliber: “AB ve Türkiye birbirini eleştirse de çıkar odaklı ilişkilerinin sürmesinden yana”

AB – Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldi. Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, akademisyenler ve insan hakları savunucuların tutuklanması, Osman Kavala’nın tutukluluğu, mülteciler, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu konuları dile getirilirken, ekonomik işbirliği ve terörle mücadele konuları da ele alındı.

Federica Mogherini: “Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istiyoruz”
Johannes Hahn, akademisyenlerin ve insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgularken, eğitim konusunda faydalı işbirlikleri yapıldığını söyledi.
Federica Mogherini ise açıklamasına çok verimli bir toplantı olduğunu söyleyerek başladı. AB’nin Türkiye’ye göç krizi konusunda destek vermeye devam edeceğini söyleyen Mogherini, Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istediklerini de dile getirdi.
Soru – cevap bölümünde mültecilerle ilgili gelen soru üzerine Çavuşoğlu, “AB’den henüz 1,7 milyar Euro geldi… Çifte standartlar ve iki yüzlülük sebebiyle Avrupa Birliği bizim gözümüzde güvenilmeyen bir kaynak” dedi. Hahn ve Mogherini aynı konuya şu şekilde cevap verdi:
Hahn: “İki gün önce bir karar verildi. Harcamayı görmek gerekiyor. Nerede ne şekilde kullanacağız bunu görmemiz gerekiyor. Para hızlı bir şekilde harcandı denilmekte. Avrupa Sayıştayı bizi bazı konularda eleştirmektedir” dedi.
Mogherini: “Çifte standart yok beğenin ya da beğenmeyin Avrupa Birliği’nden daha güvenilir bir ortak bulmanız mümkün değil” dedi.
Bugün gerçekleşen toplantıyla ilgili akademisyen Alper Kaliber ile bir söyleşi gerçekleştirdik:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.