Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Casusluk geriliminde yeni perde: Çin, Polonya’yı Huawei hakkında yalan haber üretmekle suçluyor

Çin, Polonya’da üç Huawei çalışanının casusluk suçundan tutuklanmasının ardından bir bürokratın ülkedeki kamu çalışanlarının Huawei kullanmasının kısıtlanmasını istemesi üzerine Varşova yönetimini Huawei hakkında yalan haber üretmekle suçladı.

Dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Huawei, Batı’da cihazların Pekin için casusluk amacıyla kullanıldığı söylentilerinden dolayı detaylı bir soruşturmayla karşı karşıya.

Şimdiye kadar kamuoyuyla herhangi bir kanıt paylaşılmadı ve Huawei bütün suçlamaları reddetti. Ne var ki, birçok Batı ülkesi Huawei’nin kendi pazarlarına erişimini kısıtladı.

Son halka olarak, Polonya, cuma günü Çinli bir Huawei çalışanını ve Polonyalı eski bir güvenlik görevlisini casusluk suçlamasıyla tutukladı. Pekin’deki bir toplantıda konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, suçlamalara karşılık Çin’in Polonya’nın karşılıklı güven ve ilişkileri koruma konusunda çalışacağını umduğunu söyledi.

Hua, “bazı insanların” yurtdışındaki Çin teknoloji şirketlerinin gelişimini engellemek için güvenlik tehditleriyle ilgili asılsız iddia arayışında olduğunu kaydetti. Sözcü Hua, “Güvenlik nedenleriyle şirketler arasındaki sağlıklı işbirliğini zedelemek ya da yok etmek amacı taşıyanlar sonunda sadece kendi çıkarlarına zarar verir” dedi.

Olaydan uzak durmaya çalışan Huawei ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, Polonya’da tutuklanan çalışanları Wang Weijing’in kovulduğunu, edilen suçlamaların şirketle herhangi bir ilgisi olmadığını duyurdu.

Wang’ın LinkedIn hesabı 2011’den beri Huawei Polonya için çalıştığını ve 2006-2011 arasında da Gdansk’taki Çin Konsolosluğu’nda ataşe olarak görev aldığını gösteriyor.  

Polonya güvenlik servisi sözcüsü ise suçlamaların birey bazında olup Huawei’yle ilgili herhangi bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Huawei’ye yönelik kuşatma genişliyor

Polonya İçişleri Bakanı Joachim Brudzinski, NATO ve Avrupa Birliği’ni Huawei’yi pazarlarından çıkarıp çıkarmama konusunda ortak bir karar alınması için aradı.

Geçen ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump, hükümette Huawei ürünlerini kullanmayı yasaklayan bir tasarıyı imzaladı. Trump, Amerikan şirketlerini de aynı yasak kapsamına almaya kararlı.

Avustralya ve Yeni Zelanda da, Pekin’le olası bağlantıları sebebiyle Huawei’nin ülkelerinde 5G altyapısı kurmasına izin vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.