Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da ‘Büyük Müzakere’ dün başladı: Macron’un 600 belediye başkanı ile tartışması 7 saat sürdü

Ülkenin kuzeyindeki Normandiya’nın Eure ilinde 600 yerel yönetici ile bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Büyük Müzakere’yi” dün resmen başlattı. Toplumsal, bölgesel, ekonomik ve demokratik olmak üzere dört ana başlıktaki sorunların masaya yatırıldığı tartışma 7 saat sürdü. “Sarı Yelekliler”in protestolarının ve polisin göz yaşartıcı gaz saldırısının gölgesinde başlayan Müzakere, önümüzdeki günlerde farklı kesimlerdeki temsilcilerle devam edecek.

Eure ilindeki Grand Bourgtheroulde’da 15 Ocak 2019 Salı günü öğleden sonra başlayan Müzakere; Macron’un konuşmasının ardından yerel temsilcilerin söz aldığı ve sorunları Cumhurbaşkanı’na aktardığı bir tartışma ortamına dönüştü. “Tüm vaktimi size ayırdım!” diyerek söze başlayan Macron, konuşulmadık hiçbir “tabu” kalmayacağının ve söz alan tarafları “fazlasıyla serbestçe” kendilerini ifade edebileceklerinin altını çizdi.

L’Express yazarı Christophe Barbier’nin “Cumhuriyet tarihininde bir ilk” olarak nitelediği Büyük Müzakere, “toplumsal, bölgesel, ekonomik ve demokratik çatlakları” masaya yatırdı. Normandiya’nın her köşesinden gelen 600 belediye başkanının, kendilerine iletilen şikayet mektuplarını Macron ile paylaştığı ve Cumhurbaşkanı’na sorularını yönelttiği tartışmalar televizyonlardan canlı verildi.

Zenginlerden alınan vergi hariç “Tüm sorularınıza açığım”

“Ülke için gerekli çözüm ve çözüm yolları bulmamız gerek” diyerek söze devam eden Macron, pazar akşamı yayınlanan mektubunu on yıllardır Fransa’yı siyaseten bölen çizgileri aşmak için kaleme aldığını belirtti. Macron, “Mektupta 35 soru var. Bazıları bunları çok, bazılarıysa az buldu. Biz Fransa’yız. Hiçbir zaman bize uygun sayıda soru olmayacak” diyerek konuşmasına mizah kattı. Otoyollardaki 80 km/s hız sınırlamasından Fransız idarî sistemini şekillendiren NOTRe yasasına dek pek çok başlığın tartışıldığı Müzakere’de Macron’un taviz vermediği tek konu oldu: 1,3 milyon eurodan fazla mal varlığına sahip olanlardan alınan varlık vergisi (ISF).

“Sarı Yelekliler” ve önceki muhalefet hareketinin, “zenginlerin cumhurbaşkanı” olmakla suçladığı Macron, bu vergiden alınan miktarı oldukça düşürmüştü. Müzakere sırasında bir belediye başkanının, bu vergisinin “en zengin 100 Fransız’a verilen 1 milyar euroluk hediye” olduğunu söylemesi ve kendisini doğrudan suçlaması üzerine ise Macron, ISF’nin tartışma dışı olduğunu söyledi. Macron, Sarı Yelekliler hareketi içindeki bazı kimselerin doğrudan demokrasi talebini ise “Parlamenter demokrasi oldukça iyi işliyor”diyerek reddedeceğini söyledi.


Müzakere için alınan aşırı güvenlik önlemleri

Le Monde gazetesinin “yüksek gözetim altında” sürdüğünü belirttiği Büyük Müzakere’de, katılımcıların güvenliğini sağlamak için çok sayıda jandarma, helikopter ve TOMA devreye sokuldu, yollar kapatıldı. Müzakere’nin başlangıcı için yalnızca 3700 kişinin ikamet ettiği Grand Bourgtheroulde seçildi. Sarı Yelekliler ile çatışma endişesiyle alınan bütün bu önlemler, yine de yetersiz kaldı. Az sayıda da olsa Sarı Yelekliler ve diğer muhalifler, Cumhurbaşkanı’nı protesto etti; güvenlik güçleri ise buna göz yaşartıcı gazlarla karşılık verdi. France Soir’ın haberine göre; sarı yelek giyen bir kişiye 135 euro ceza kesildi.

Öte yandan, 7 saatlik tartışma kimilerine göre yetersiz kaldı. BFMTV’ye konuşan Eure Bölgesi Belediye Başkanları Birliği Başkanı Jean-Paul Legendre, “7 saatlik toplantı yerine yapması gereken daha önemli işleri” olduğunu belirtti ve Müzakere’ye katıldığı için pişman olduğunu söyledi.

Kendilerine iletilen şikayet mektuplarını Macron’a sunan belediye başkanlarından biri, Francis Courel, konuşmasında “demokratik uyanışın örneği olan Sarı Yeleklileri selamlarken”; Libération gazetesi tartışma boyunca Sarı Yeleklilere söz verilmediği için Macron’u eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.