Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski DJ Rajoelina, Madagaskar’da ikinci kez devlet başkanı seçildi

Madagaskar’da Rajoelina İkinci Kez Başkan

Andry Rajoelina, Madagaskar Devlet Başkanı olarak başkent Antananavario’daki Mahamania Stadyumu’nda yemin etti.

The Nation sitesinin haberine göre Rajoelina göreve başlama töreninde “Bundan sonra Madagaskar halkı daima ekonomik, sosyal ve kültürel sektörde muzaffer olacak.” açıklamasını yaptı.

Rajoelina açıklamasına “Madagaskar tarihinde ilk defa demokratik güç aktarımı ve barışçıl güç geçişi gerçekleşti” sözleriyle devam etti.

Oyların yüzde 55.66’sını alarak Başkan olan Rajoelina, Madagaskar’ın şu an demokrasi için bir rol model olduğunu söyledi. Rajoelina, hükümetinin ülkedeki kaynakları eşit hale getirmek için altı eyalette sanayi imkanları yaratacağını söyledi. Ayrıca, ülkedeki elektrik üretimini ikiye katlayıp, halka daha uygun fiyatlarla satmak istediğini aktaran Rajoelina “Ülkedeki her eve ışık götürmek için bir güneş paneli fabrikası kuracağız” diye konuştu. 

Rajoelina Kimdir?

Guardian’ın 2009’daki bir haberine göre görece varlıklı bir aileye doğup özel eğitim alan Rajoelina, 20 yaşında Antananarivo’nun köhne barlarında sahne alıyordu.

Genç DJ Rajoelina, daha sonra kendi radyo istasyonunu kurup diğer sanatçıları tanıtmaya başladı. Viva Radyo’nun başarısıyla birlikte kendisi de yükseldi.

Rajoelia’nın siyasi faaliyetleri TGV (Genç Madagaskarlılar Azimli) adlı platformla başladı. TGV başkent Antananarivo’nun belediye başkanlığı için yapılan seçimler için kurulmuştu.

Rajoelina’nın yükselişi dikkat çekici olduğu kadar anlaşmazlık sebebi de oldu. Belediye başkanlığı seçimi için yürüttüğü seçim kampanyası yapabileklerini ya da yapamayacaklarını gösterdi. Aralık 2007’de başkentin belediye başkanı olarak seçilen Rajoelina politikaya adım atmış oldu.

Antananavario’daki görevinde Rajoelina kendini gençliğin ve başarının canlı bir sembolü olarak gösterdi.

Rajoelina, 2009’da ordu destekli Başkanlık görevine 34 yaşında başlayarak Afrika’nın en genç lideri olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.