Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamile siyahi kadının gördüğü muamele İsveç’te tepkiye sebep oldu

Hamile bir siyahi kadının Stockholm Metrosu’ndan sürüklenerek dışarı çıkartılıp bir banka zorla oturtulması, göçmenler için örnek bir ülke olarak gösterilen İsveç’te azınlıklara karşı yapılan muamelenin sorgulanmasına yol açtı.

New York Times’ın haberine göre iki güvenlik görevlisi, görevden alınırken polis de olay hakkında soruşturma başlattı.

Görüntülerde mağdur kadın direnme amaçlı bağırırken, ağlayan bir çocuk gözüküyor. Videoda, olayın tanıklarından birinin “Sakin olun. Kadın hamile, rahat bıraktın” dediği duyuluyor. Sosyal medyada geniş kitlelere ulaşan video birçok İsveçlinin de kadının kötü muamele gördüğü yönünde düşünmesine sebep oldu.

Bazı kullanıcılar, eğer kadın beyaz olsaydı güvenlik görevlilerinin bu türde muamele göstermeyeceği yönünde fikir belirtirken, bazı kullanıcılar ise asıl sorunun kadının bileti olmadan trene binmesi olduğunu, güvenlik görevlilerinin işini yaptığını söyledi.

https://twitter.com/AlexAotearoa/status/1092131162036887552

Stockholm toplu taşıma kurumunun medya yetkilisi olan Henrik Palmer, kadının bileti olmadan seyahat ettiğini ve ceza kesildikten sonra treni terk etmesi istendiğinde öfkelendiğini söyledi. Trenden inmeyi reddetmesinin ardından görevlilerin kadının kolunu tuttuğunu, kargaşanın da o zaman başladığını belirten Palmer, “Yolcunun trenden indirilmesinin oldukça rahatsız edici biçimde gerçekleştiğini kabul ediyoruz” dedi.

Güvenliğinden endişe ettiği için sadece ismini veren Jeanine adlı kadın, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden geldiğini ve bir güzellik merkezinde çalıştığını söyledi.

Karnındaki kasılmalardan dolayı 5 yaşındaki kızıyla birlikte hastaneye giden Jeanine, biletinin olduğunu ama bulamadığını, bulduğunda ise kontrolü yapan kişinin çoktan bir ceza kestiğini anlattı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, kadın olaydan sonra, geceyi geçirdiği Huddinge Hastanesi’ne kaldırıldı.

Polisten yapılan açıklamaya göre, güvenlik görevlilerinin kötü muamelesinin yanı sıra, kadının bir kamu çalışanına karşı “şiddetli direnişi” de soruşturuluyor.

Görevlilerin tutuklama yetkisi de var

BBC’ye konuşan ulaşım şirketi yetkilileri, olayın bütün yönleriyle araştırıldığını aktarırken, güvenlik görevlilerinin huzuru bozan kişileri ulaşım hizmetinden men etmenin dışında tutuklama yetkilerinin de bulunduğunu belirtiyor:

“Bildiğimiz kadarıyla söz konusu kişi kontrollerde biletsiz yakalandı ve ceza kesildi. Cezaya itiraz ettiğindeyse trenden inmesi istendi. Trenden inmeyi de reddeden kadın, güvenlik görevlileri eşliğinde dışarı çıkartılırken çığlık atmaya ve direnmeye başladı.”



İsveç hoşgörüsüne ne oluyor?

Bir dönem mültecilere karşı en hoşgörülü ülke olan ve uzun süre boyunca örnek olarak gösterilen İsveç, son zamanlarda mülteci ve küreselleşme karşıtı olayların yanı sıra, milli kimlik konusunda da tartışmalar yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.