Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times’ın kıdemli muhabiri David Kirkpatrick, Mısır’da gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi

2011-2015 yılları arasında New York Times gazetesinin Kahire muhabirliğini yapmış ve Mısır üzerine bir kitap yazmış gazeteci David Kirkpatrick, ülkeden sınır dışı edildi. Sınır dışı edilmesinden önce, 7 saat boyunca aç, susuz ve iletişim olanakları kesilerek gözaltında tutulan Kirkpatrick, Londra’ya gönderildi. NYT’nin haberine göre; Kahire’deki ABD’li yetkililer Mısır’dan bir açıklama beklerken, Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin basına yönelik baskılarının ağırlaşması endişeleri artırıyor.

48 yaşındaki deneyimli New York Times muhabiri David Kirkpatrick, pazartesi akşamı Kahire Havaalanı’nda gözaltına alındı. Dışarıyla irtibatı kesilen gazeteci, yedi saat süren gözaltı boyunca aç ve susuz bırakıldığını söyledi. Salı sabahı Londra’ya gönderilen gazeteciye Mısırlı bir sivil polis eşlik etti. Mısırlı yetkililer olay hakkında bir açıklamada bulunmadı.

Kirkpatrick, 2011-2015 yılları arasında gazetenin Kahire muhabirliğini yapmış ve Arap Baharı sonrası ülkedeki çalkantılı dönem üzerine “Into the Hands of the Soldiers” (Askerlerin Ellerine) isimli bir kitap yazmıştı.

Kahire’deki ABD Büyükelçiliği sözcüsü, “Bir ABD vatandaşının, New York Times muhabirinin, Mısır’a girişinin açıklanmayan sebeplerle reddedilmesine dair gelişmeler hakkında endişeliyiz. Mısırlı yetkililerden bu konu hakkında açıklama talep ettik” dedi. NYT uluslararası masasının editörü Michael Sackman ise şöyle konuştu: “Mısır hükümetinin muhabirimizi gözaltına alması; iletişimsiz, yemeksiz ve susuz bırakması ve ülkeye girişine izin vermeyip sınır dışı etmesinden derin rahatsızlık duyduk. Mısır, uzunca bir süre Ortadoğu’daki uluslararası basının merkeziydi, şimdiyse bu rolü büyük tehdit altında. Bağımsız ve açık bir medyaya her zamankinden çok ihtiyaç duyuluyor.” 

Mısır’da 100’den fazla gazeteci cezaevinde

Mısır’daki es-Sisi rejiminin gazetecilere yönelik suç dosyası hayli kabarık. Mısır, Türkiye ve Çin ile birlikte, gazeteciler için dünyadaki en kötü ülkeler arasında. 2018 yılında dünya çapında tutuklanmış 251 gazetecinin neredeyse yarısı Mısırlıydı. Gözaltına alınan ABD’li Kirkpatrick de bu rejim hakkında olumsuz yayınlarıyla tanınıyor. Kitabında Arap Baharı’ndan es-Sisi’nin darbesine dek geçen dönemi anlatan Kirkpatrick, geçen sene yazdığı bir makalede de Mısır istihbarat teşkilatının basın mensuplarına uyguladığı yoğun baskıyı konu almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.