ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Şincan-Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanlar üzerindeki baskıcı politikasını eleştirdi. Pompeo, bu politikaları “yüzyılın kara lekesi” olarak tanımladı.
Vaşington’da düzenlenen dini özgürlükler konferansında konuşan Pompeo, Müslüman azınlığa uygulanan gözaltı işlemlerini ve kurulan toplama kamplarını “zamanımızın en kötü krizi” olarak niteledi.
Çin’in Batı Şincan’da bir milyonu aşkın Uygur Türkü, Kazak ve diğer Müslüman azınlıkları toplama kamplarında tuttuğunu söyleyen Pompeo konuşmasında “Çin, zamanımızın en kötü insan hakları krizine ev sahipliği yapıyor” dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu kampların “mesleki eğitim kampı” olduğunu iddia ediyor. BBC, bir milyon Müslümanın tutulduğu toplama kamplarına girmişti:
Çin’in azınlıklara uyguladığı baskıcı politikalar geçen hafta 22 Batı ülkesinin imza attığı mektupla gündeme gelmişti.
Çin’i kınayan Müslüman nüfus yoğunluklu ülke yok
Birleşmiş Milletler üyesi 22 ülkenin BM Daimi Temsilcileri, Çin’in Şincan politikalarını eleştiren mektupta, Çin’i uluslararası hükümlülüklerini yerine getirmeye, başta Şincan olmak üzere Çin genelinde inanç özgürlüklerine ve insan haklarına saygı göstermeye çağırıyordu. İmzacı 22 ülke arasında, Müslüman nüfus çoğunluğuna sahip hiçbir devletin bulunmaması dikkat çekmişti.
Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez Ülkeleri’nden Çin’e destek
Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez Ülkeleri’nin de bulunduğu 37 ülke ise bunun üzerine BM’ye Çin’i destekler nitelikte bir mektup yazmıştı. Bu ülkeler, Çin’in Şincan politikalarını “terörizm ve aşırılıkla mücadele” olarak nitelendirmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.