Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump, başkanlık seçiminde usulsüzlük iddialarını reddeden seçim güvenliği yetkilisini görevden aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 17 Kasım Salı günü, federal hükümetin seçim güvenliğinden sorumlu en üst düzey yetkilisini görevden aldığını açıkladı. Trump’ın görevden aldığı Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi Başkanı Chris Krebs, ABD başkanının 3 Kasım’daki başkanlık seçimine hile karıştırıldığı yolundaki iddialarını reddetmiş, seçim sonuçlarının güvenilir olduğunu sık sık dile getirmişti. 

Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Chris Krebs’in geniş çapta dolandırıcılık ve usulsüzlüklerin yapıldığı 2020 seçimiyle ilgili açıklamaları gerçeği yansıtmıyordu. Bu nedenle, hemen etkili olmak üzere, Chris Krebs’in siber güvenlik ve altyapı güvenliği dairesi başkanlığı görevine son verilmiştir” yazdı. 

Chris Krebs 

Geçen hafta içinde yakın çevresine ve arkadaşlarına, “kovulmayı beklediğinden” bahseden Kerbs de Twitter hesabı üzerinden Trump’ın açıklamasını doğrulayan nitelikte bir paylaşım yaptı ve “Hizmet etmekten onur duydum. Biz doğru olanı yaptık. Bugünü savun, yarını koru” yazdı

Bu yıl, koronavirüs salgını nedeniyle ABD’de oyunu posta yoluyla kullanmayı tercih eden seçmenlerin sayısı rekor düzeye ulaştı. Seçim güvenliğini sağlamak bu olağanüstü koşullar altında daha da zor bir hal aldı. Krebs’in liderliğindeki ekip, 2016 yılında olduğu gibi bu yıl da Kremlin’le bağlantılı Rus bilgisayar korsanlarından ve yanı sıra İran’dan ABD’deki başkanlık seçimlerine siber müdahale çabaları olduğuna dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. 

Öte yandan seçim gününden bu yana sayısız inceleme, soruşturma ve dava aracılığıyla yapılan araştırmalar sonucunda ABD başkanlık seçimlerinde kaza yoluyla ya da bile isteye oyların çarpıtıldığına, oy kaybına ilişkin herhangi bir kanıt ortaya konmuş değil. 

Trump’ın usulsüzlük iddiaları ve yeniden sayım talebi Georgia’da Cumhuriyetçiler arasındaki çekişmenin merkezinde yer alıyor

ABD’nin Georgia eyaletinde 159 seçim bölgesinde kullanılan beş milyon oyun tamamı yeniden sayılıyor. Seçim yetkilileri, şimdiye kadar Floyd County bölgesinde sayıma dahil edilmediği anlaşılan 2 bin 600 oy dışında sonucu değiştirecek derecede önemli bir vakayla karşılaşmadıklarını belirtti. Bu oyların sayıma dahil edilmesiyle Trump eyalette 449 oy daha aldı, Joe Biden ile arasındaki fark 12 bin 929’a geriledi. 

Trump’ın ekibinin bu gelişmeyle ilgili bir yaptığı açıklamada, “Georgia’da eyalet çapında devam eden sayımlarda elde edilen sonuçlar, Başkan Trump’ın dile getirdiği endişelerinde haklı olduğunu gösterdi” denildi. Bununla birlikte, çarşamba gece yarısı tamamlanması beklenen sayımın Biden’ın zaferini etkilemesi beklenmiyor. 

Georgia’daki ve yeniden sayımların devam ettiği eyaletlerdeki Cumhuriyetçi seçmenlerin bugünlerde zor bir karar vermesi gerekiyor: Trump’ın seçimde usulsüzlük iddialarına sadık kalarak oyunu Biden’dan yana kullanmayı seçen ılımlı Cumhuriyetçiler’i partiden daha da uzaklaştırma riskini alabilirler ya da Trump ile bağlarını kopararak ocak ayında ABD Senatosu’nda Cumhuriyetçiler’e çoğunluğu koruma şansı verebilecek ikinci tur seçiminde yenilgiyi kabul edebilirler. 

Cumhuriyetçi bir strateji uzmanı olan Ashley O’Connor, “Bu gerçekten de Georgia’daki Cumhuriyetçiler’i ikiye bölebilecek bir durum. Ancak burada aynı zamanda Cumhuriyetçiler’in Senato’daki çoğunluğu tehlikede. O nedenle herkes kendine neyin tehlikede olduğunu hatırlatıp ona göre hareket etse iyi olur” dedi. 

Georgia’da Cumhuriyetçi Parti’den isimler arasındaki husumet hem eyalet çapında hem ulusal çapta rekabetle pekişiyor. Geçen hafta, ateşli Trump taraftarları olarak bilinen senatörler Kelly Loeffler ve David Perdue ortak bir bildiri yayımlayarak Georgia’nın dış ilişkilerden sorumlu ismi Brad Raffensperger’den istifa etmesini talep etti. Bildiride, başkanlık seçiminde Trump’ın Georgia’da Biden’ın 14 bin oy gerisinde kalmasının Raffensberger için “bir utanç kaynağı” olduğuna yer verildi.

ABD’nin Georgia eyaletinin dış ilişkiler sorumlusu Brad Raffensperger 

Seçim sürecinin bütünlüğünü savunan Raffensperger ise “Cumhuriyetçi adaylar sandık başına giden seçmenlerin oyunu alabilmek için daha iyi performans gösterselerdi, bunların hiçbiri olmazdı” diye konuştu. Raffensperger ayrıca, Trump’ın yeniden oy sayımı çabalarını yöneten Cumhuriyetçi milletvekili Doug Collins’in “yalancı” olduğunu söyledi. Collins kendisine “beceriksiz” derken, ABD Başkanı Trump, Brad Raffensperger’i “sözde Cumhuriyetçi” olarak niteledi. 

Georgia’daki çekişme, Trump’ın iddialarını destekleyenler ve desteklemeyenler arasındaki, Cumhuriyetçi Parti’nin geneline yayılmış bir kutuplaşmanın yansıması olarak görülebilir. Bu çekişmeler, Trump’ın Demokrat rakibi Biden’ın zaferini kabul edip Beyaz Saray’dan ayrılması halinde, 2024 yılında gerçekleştirilecek seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı, Cumhuriyetçi Parti’de yeterli desteği bulup bulamayacağı noktasında da soru işaretlerine yol açıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.