Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Haziran 2021): Soma maden faciası davasında karar açıklanacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumu ile başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle: İstanbul’da hava parçalı ve çok bulutlu. Sabah saatlerinde yağmur yağıyordu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü de havanın gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceğini bildirdi.

Ankara’da hava parçalı ve çok bulutlu. Tahminlere göre bugün de Ankaralılar’ı gök gürültülü sağanak yağışlı bir hava bekliyor. 

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz’de ise hava gök gürültülü sağanak yağışlı olacak. 

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 63 görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 70’lere çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığına göre son 24 saatte 5 bin 955 yeni vaka tespit edildi, 84 kişi hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 48 bin 879’a yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 1 milyon 240 bin 311 doz aşı yapıldığını duyurdu. Böylece, birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşılananların sayısı da 35 milyon 871 bin 324 oldu.

Her gün hatırlatıyoruz, bugün de hatırlatalım: Lütfen aşıdan korkmayın, komplo teorilerine inanmayın. Sırası gelenler aşılarını olsun.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Gün başlarken dolar kuru 8 lira 57 kuruş, euro kuru 10 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.442 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 510 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,65 dolar. 

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılı sinema, tiyatro, opera, bale, orkestra, koro ve topluluk istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıklayacak.

Bu arada Medyascope’taki ekonomi yayınlarını kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bugün Haluk Levent ve Öner Günçavdı’nın hazırlayıp sunduğu “Ağır Ekonomi” saat 11.00’de başlayacak. “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” de 13.30’da Medyascope ekranlarında izleyiciler ile buluşacak. Medyascope’un aylık programı “Osman Ulagay ile Dünya Ekonomisi” ise saat 15.00’te başlayacak. Bugünkü dopdolu ekonomi gündemimizi takip etmenizi öneririm. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yeniden Azerbaycan’ın kontrolüne geçen Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. İki lider Şuşa Beyannamesi’ni imzaladıktan sonra ortak açıklama yaptı. Erdoğan, Şuşa’da Türkiye’nin başkonsolosluk açmayı planladığını söyledi.

İYİ Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grup toplantısı yapacak. 

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014’te meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmişti. Mahkeme heyeti, faciaya ilişkin davanın yeniden yargılamasında hükmü bugün açıklayacak. Medyascope muhabiri Ufuk Çeri, gelişmeleri tüm gün aktaracak, web sitemizden ve Twitter’dan takip edebilirsiniz. 

Kısaca bir düne bakalım:

Kobani davasının üçüncü duruşması dün yapıldı. Duruşmada tutuklu sanıklardan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal, yurtdışına çıkış yasağı tedbiri ile tahliye edildi. Duruşma bugün de devam edecek

Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temel atma töreni öncesinde şantiye kurma çalışmaları başladı. Şantiye İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından durduruldu. Şirket, İSKİ’nin yetki alanına, işçilerin kalacağı konteynerleri kurdu. İBB ekipleri şantiye için İSKİ alanına kurulan konteynerleri kaldırdı. Bunun üzerine şantiye alanı, İSKİ arazisinin 300 metre kadar ilerisindeki Hazine’ye ait başka bir araziye taşındı.

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gruplardaki ikinci maçlar başlıyor. Türkiye, A Grubu’nda Galler ile Bakü Olimpiyat Stadı’nda karşı karşıya gelecek. A Grubu’nun diğer maçında İtalya ile İsviçre karşılaşacak; B Grubu’nda ise Finlandiya-Rusya maçı yapılacak.

Dünkü maçlarda ise şu sonuçlar alındı:

Macaristan 0 – Portekiz 3

Fransa 1 – Almanya 0

Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo, toplam attığı 11 golle Avrupa Şampiyonaları tarihinin en golcü oyuncusu oldu. Ronaldo, Michel Platini ile paylaştığı rekoru tek başına ele geçirdi.

  • Kültür-sanat haberleriyle devam edelim.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali bu yıl 49’uncu kez müzikseverler ile buluşacak. Festival, 18 Ağustos – 16 Eylül günleri arasında “Başka bir dünya mümkün mü?” temasıyla açık havada yapılacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşecek. Daha sonra da Aliyev ile birlikte Bakü Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Türkiye-Galler maçını tribünden izleyecek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelecek. Görüşme, iki liderin son zamanlarda birbirlerine yönelik söylemlerinden ötürü pek de dostane geçeceğe benzemiyor.

Macaristan Parlamentosu’nda, eşcinsellik ve cinsiyet değiştirme konularında gençlerin bilgi edinme haklarını kısıtlayan yasa teklifi kabul edildi. Yeni yasaya göre okullarda öğrencilere cinsel bilgiler aktarma, öğrencileri aydınlatma süreci, cinsiyet değişikliği gibi konular anlatılmayacak. Hükümet bu yasayı “toplumu eşcinsel propagandaya karşı koruma” amacıyla gündeme getirdiğini ileri sürüyor.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.