Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Ağustos 2021): Sel felaketi nedeniyle can kaybı artıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. İç ve kuzey kesimlerde mevsim normalleri altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Bugün İstanbul’da hava 30, Ankara’da 29, İzmir’de 35, Adana’da 38, Diyarbakır’da 38, Antalya’da 37, Muğla’da ise 35 derece olacak.

Meteoroloji Orta ve Doğu Karadeniz’de yağışların kuvvetli olacağını, bu yüzden sel ve su baskınları konusunda dikkatli olunması gerektiğini açıkladı. Birkaç gündür Karadeniz’de meydana gelen sel felaketleri nedeniyle Kastamonu’da 15, Sinop’ta ise iki kişi hayatını kaybetti. Bartın’da kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor. Sel felaketinin yaşandığı Sinop’ta yoğun rüzgar bekleniyor. 

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 22 bin 261 yeni vaka tespit edildi, 138 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 81 milyon 630 bin 556’ya çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 57 kuruş, avro kuru 10 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.444 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 483 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 70,86 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı konut satış, haziran ayı hayvansal üretim istatistiklerini duyuracak.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki beşinci toplantısında da politika faizi oranını yüzde 19 oranında sabit tuttu.

TÜİK, Haziran 2021’in sanayi üretimi, perakende satış ve toplam ciro endeksi verilerini açıkladı. Buna göre haziranda yıllık olarak sanayi üretimi %23,9, perakende satış hacmi %17,4, perakende ciro %40,9, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro %63,1 arttı.

Araçlarda ÖTV’ye esas teşkil eden matrahlar, Resmi Gazete’nin bugün yayımlanan sayısında yer alan Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden belirlendi. Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen araçlarda daha önce 85 bin lira olan özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahı 92 bin liraya çıkarılırken, vergi oranı yüzde 45 olarak kaldı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye’nin birçok bölgesinde son zamanlarda meydana gelen yangın ve sel felaketi, can ve mal kaybına yol açmış, meydana gelen zararları karşılamak için çeşitli yardım organizasyonları oluşturulmuştu. Resmi Gazete’nin bugünkü (13 Ağustos 2021 Cuma) sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile yangın ve selde ortaya çıkan zararların karşılanması için “insani yardım kampanyası” başlatıldı.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde iki gün önce (11 Ağustos) akşam saatlerinde Suriyeliler’e ait ev ve işyerlerine taşlı ve sopalı saldırılar düzenlendi. Medyascope’tan Özgür Özdemir ve Okan Yücel ilçedeki vatandaşlar ile konuşarak yaşananları dinledi. İlçede yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, “Suriyeliler’in uzun zamandır bazı bölgeleri çevreleyerek Türkler’i o alanlara sokmadığını, taşkınlık yaptıklarını ve zaman zaman olay çıkarttıklarını” iddia etti, 18 yaşındaki Emirhan Yalçın’ın bıçaklanarak öldürülmesinin bölge halkının “sabrını taşırdığını” söyledi. Suriyeliler ise yıllardır bu ilçede yaşadıklarını, dünkü saldırılardan sonra ekmek almak için dahi evden çıkamadıklarını ve gelecekleri için endişeli olduklarını anlattı. Haberin tamamına web sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Ruşen Çakır da Ankara-Altındağ’da yaşananları değerlendirdi, dinleyebilirsiniz.

Türkiye’nin güneyinde 28 Temmuz’da başlayan ve 16 gün süren toplam 297 yangında on binlerce hektar ormanlık alanla birlikte, yüzlerce ev de kül oldu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangınlardan etkilenen yerlerde TOKİ’nin bir ay içinde inşaatlara başlayacağını, yapılacak evlerin ücretlerinin bir kısmının devlet tarafından, bir kısmının ise evleri yanan vatandaşlar tarafından karşılanacağını söyledi. Medyascope’a konuşan idare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, devletin söndürülemeyen yangınlarla ilgili kusurlu olduğunu belirterek, bölgede yaşayan insanların tüm zararlarının devlet tarafından karşılaması gerektiğini söyledi. İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Tuğçe Duygu Köksal da yangınlarda gereken tedbirlerin alınıp alınmadığına ilişkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini dile getirdi. Emine Bıçakçı’nın haberinin tamamına web sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nı korumak için mücadele eden İkizköylüler, mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararıyla rahat nefes aldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) firmalara verdiği açık maden işletme izninin yürütmesinin durdurulmasıyla, bilirkişi raporu nihai hale gelene kadar Akbelen Ormanı’nda ağaç kesilemeyecek.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Temsilcilerimiz Galatasaray, Trabzonspor ve Sivasspor, dün Avrupa kupası maçlarına çıktı. Sarı-kırmızılılar, UEFA Avrupa Ligi üçüncü tur rövanş maçında St. Johnstone’ı 4-2 mağlup ederek Play-Off turuna yükseldi. Galatasaray’ın bu turdaki rakibi Danimarka temsilcisi Randers olacak. Öte yandan Fenerbahçe’nin de bu turdaki rakibi belli oldu. Sarı-lacivertliler, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunda Finlandiya’nın HJK Helsinki takımı ile eşleşti.

Trabzonspor ise UEFA Avrupa Konferans Ligi üçüncü tur rövanş maçında Norveç ekibi Molde’yi penaltı atışları sonucu mağlup etti. Bordo-mavililerin Play-Off turundaki rakibi İtalya temsilcisi Roma olacak. Öte yandan Sivasspor da Dinamo Batum engelini aşmayı başararak tıpkı Trabzonspor gibi, UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde Play-Off’a yükseldi. Kırmızı-beyazlı ekibin bu turdaki rakibi, Danimarka temsilcisi Kopenhag oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-Litvanya arasındaki ilişkiler ele alındı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi ile Taliban bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor. Taliban güçleri, ülkenin en büyük üçüncü kenti Herat’ı da ele geçirdi. Böylece Taliban ülkede bir haftadan az bir sürede 11. vilayet merkezini ele geçirmiş oldu. ABD ve İngiltere ise Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişini sürdürmesi üzerine tahliyelere destek olmak amacıyla Kabil Havalimanı’na asker göndereceklerini açıkladı.

Sosyal medya platformu Instagram, takipçisi olmayan veya yeni takibe başlamış kişilerin mesaj ve yorumlarını otomatik olarak engelleme seçeneği ve diğer yeni özellikleriyle tacizin önüne geçmeyi hedefliyor. Buna göre, toplu olarak saldırıya maruz kaldığını düşünen bir kullanıcı, kendisini takip etmeyen veya kısa süre önce takibe başlamış kişilerin mesaj ve yorumlarını engelleyebilecek. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.