Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Eylül 2021): Ferhan Şensoy sonsuzluğa uğurlanıyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Marmara’nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz ve  Orta Akdeniz’in iç kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. 

Hava sıcaklığının ülkemiz genelinde beş ila 10 derece azalacağı tahmin ediliyor.

Zonguldak, Bartın, Düzce, Ordu, Samsun’un doğusu ve Kastamonu’nun kıyı ilçelerinde kuvvetli, Giresun ve Trabzon çevrelerinde çok kuvvetli yağış olacak. Meteoroloji, sel baskınına karşı uyardı. 

Bugün İstanbul’da hava parçalı bulutlu. Kentte yerel olmak üzere sağanak yağış bekleniyor. Ankara’da hava 26, Antalya 36, Diyarbakır 36, İzmir ise 29 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 946 yeni vaka tespit edildi, 290 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 94 milyon 953 bin 135’e çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşı sürecini aksatmış öğretmenler, okul çalışanları, konser, sinema gibi toplu ortamlarda bulunacaklar ve şehirlerarası seyahate çıkacaklar için 6 Eylül itibarıyla PCR testi gerekli” dedi. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 29 kuruş, avro kuru 9 lira 83 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.474 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 483 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,10 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı Nisan- Haziran 2021 gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 oranında büyüdü. Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 oranında büyümüştü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk ekonomisi ikinci çeyrekte reel olarak yüzde 21,7 büyüyerek, dünyada en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan raporlara göre Türkiye’de koronavirüs salgınında 3,6 milyon istihdam kaybı yaşandı. Raporlar ayrıca kadınların erkeklere oranla daha fazla istihdam kaybı yaşadığını ortaya koydu. Salgın döneminde ortalama eşdeğer tam zamanlı istihdam kaybı erkeklerde yüzde 12,5, kadınlarda ise yüzde 15,5 oldu.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde il içi atamalar belli oldu. 13 şube ve ilçe emniyet müdürü, il emniyet müdür yardımcısı olarak görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021-2022 Adli Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Attığımız her adımda demokrasinin güçlendirilmesini, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim barajıyla ilgili, “Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Artık başka bir değerlendirmeye de gerek kalmamıştır” açıklamasında bulundu. 

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF), 4 Eylül Cumartesi günü yapılacak bütünleme sınavlarının yüz yüze yapılacağını, sınavlara temaslı ve PCR testi pozitif olanların da girebileceğini ancak bu öğrencilerin ayrı sınıflarda sınava alınacağını açıkladı. AÖF’ün bu kararına tepkiler büyüyor. Medyascope’a konuşan AÖF öğrencileri, “Mevzuata uyulmuyor. Halkın sağlığı riske atılıyor” dedi.

İstanbul Valiliği, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, ormanlara girme, orman çevresinde ve içinde mola verme, piknik yapma yasağının 30 Eylül’e kadar uzatıldığını bildirdi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin 5 Eylül’de Bakırköy’de düzenleyeceği Barış Mitingi, valilik kararıyla yasaklandı. 

İçişleri Bakanlığı, Ankara’da bulunan göçmenler ile ilgili açıklama paylaştı. Bakanlığın açıklamasında, “2 Eylül 2021 tarihinden geçerli olmak üzere Ankara ili mülki sınırları geçici koruma kaydına kapatılmıştır. Başka ilde kayıtlı olup fiilen Ankara’da ikamet eden geçici koruma statü sahibi Suriyeliler kayıtlı olduğu illere gönderilecektir” denildi.  

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası Elemeleri G Grubu dördüncü maçında dün Karadağ ile karşı karşıya geldi. Milliler, Cengiz Ünder ve Yusuf Yazıcı’nın golleri ile 2-0 öne geçtiği karşılaşmada üstünlüğünü korumayı başaramadı. Karadağ, 90+7. dakikada mücadeleden 2-2’lik eşitlik ile ayrılmayı başardı. Türkiye, bu sonucun ardından puanını sekize yükseltti. Milliler, 4 Eylül Cumartesi günü Cebelitarık ile karşı karşıya gelecek. 

Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı’nın, Avrupa Voleybol Şampiyonası yarı finalindeki rakibi belli oldu. Milliler, 3 Eylül Cuma günü Sırbistan ile kozlarını paylaşacak.

Fenerbahçe, ABD’nin Los Angeles FC takımında forma giyen Uruguaylı oyuncu Diego Rossi’yi kadrosuna kattığını kamuoyuna duyurdu. 23 yaşındaki futbolcu, bu sezon sarı-lacivertli ekipte kiralık olarak forma giyecek. Rossi’nin satın alma opsiyonu ise 6 milyon euro olarak belirlendi.

1 Eylül 2019 tarihinde Monaco’dan transfer edilen dünyaca ünlü yıldız Radamel Falcao, büyük beklentilere rağmen yaşadığı sakatlıklar nedeniyle Galatasaray’da istenen katkıyı sağlayamadı. Oynadığı futboldan ziyade sakatlıkları ile gündemi meşgul eden Falcao’nun Galatasaray kariyeri, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Sarı-kırmızılı kulüp, gece yarısı yapmış olduğu açıklamada Kolombiyalı santraforun sözleşmesinin feshedildiğini kamuoyuna duyurdu.

  • Kültür-sanatla devam ediyoruz.

Usta sanatçı Ferhan Şensoy için bugün saat 13:00’te Ses Tiyatrosu’nda veda töreni düzenlenecek. Şensoy’un naaşı Teşvikiye Camii’nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu Kabristanı’na defnedilecek.

Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Nusret Çetinel, 69 yaşında vefat etti. Ankara’da evinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan Çetinel, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

“Big Bang ve Berisi” topluluğu bu yıl 19-21 Kasım 2021 tarihleri arasında Antep Kısa Film Festivali’ni düzenliyor. Festival yarışmalarına başvurmak için son tarih, 19 Ekim 2021.

Opera sanatçısı ve BirGün Gazetesi yazarı Güvenç Dağüstün’ün, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları vesilesiyle İstanbul-Kadıköy’de verdiği konserin ardından saldırıya uğramasına ilişkin soruşturma kapsamında iki kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki kişi daha sonra serbest bırakıldı, Dağüstün, karar üzerine, “Alışılan ve beklenen oldu: Saldırganlar serbest!” dedi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Taliban, Afganistan’da kontrolleri dışındaki tek bölge olan Pençşir Vadisi’ni kuşattığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç şirketi Pfizer dün (1 Eylül) yaptığı açıklamada, koronavirüs için hap tedavisi deneylerinin başladığını duyurdu. Şirket denemelerin başarılı olması durumunda acil kullanım izni için başvuruda bulunacaklarını temmuz ayında açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde uzun süre tartışma yaratan kürtaj yasası, dün (1 Eylül) yürürlüğe girdi. Hamileliğin altıncı haftasından itibaren kürtajı yasaklayan yasanın yürürlülüğe girmesi ile beraber herhangi bir vatandaş, yasayı ihlal eden bir kişiye dava açabilecek.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.