Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Medyascope belgeseli: Dokuz maden, dokuz direniş

Tartışmalı Maden Ocakları” haber serimizi dokuz bölüm olarak tamamladık.

Türkiye’nin birçok yerinde bulunan maden ocakları ekolojik dengeyi sarsıyor. Kurulduğu bölgedeki bitki örtüsünü yok etmenin yanı sıra su kaynaklarını da etkileyen maden ocakları, bazı bölgelerde tarihi eserlere de zarar veriyor. Maden ocaklarının doğaya ve çıkarıldığı bölgedeki vatandaşlara verdiği zararları video haberlerimizde anlattık. Bursa, Sakarya, Samsun, Ordu, Artvin, Malatya, İzmir, Muğla ve Edirne’ye giderek çekimler yaptık.

Sakarya Hürriyet Mahallesi: 10 yıldır devam eden direniş ve bitmeyen yargı süreci

Sakarya’nın Karasu ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, özel bir şirket tarafından bölgede açılmak istenen maden ocağı ve kırma-eleme tesisine karşı tepkili.

Bölgede 2010’dan beri açılmak istenen taşocağına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. Maden sahası yapılmak istenen alan, köylülerin hayvancılık yaptığı, birçok endemik bitkinin yer aldığı ve göçmen kuşlara barınak görevi gören bir konuma sahip. Bölgenin çevresi tarımsal faaliyetler yapılan arazilerden oluşuyor.

Bursa İnegazi Köyü’nde 2 bin 300 dönüm tarım arazisi, ormanlık alan ve su kaynakları tehdit altında

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı İnegazi Köyü’nde 2 bin 300 dönümlük arazide kalker ocağı, eleme-kırma, yıkama ve hazır beton tesisi yapılması planlanıyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler, maden ocağı projesi nedeniyle doğanın tahrip olacağı için geçinemeyeceklerini ve bu yüzden köyü boşaltmak zorunda kalacaklarını söylüyor.

Ordu-Fatsa’da siyanürle altın ayrıştıran şirket, faaliyet alanını genişletmeye çalışıyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2014 yılında başlatılan siyanürle altın ayrıştırma çalışması nedeniyle fındık bahçeleri ve kestane ormanındaki ağaçlar kesilmişti. Maden çalışmalarının durdurulması için hukuksal yollara başvuran yöre halkı, bir yandan da bölgede direniş çadırı kurarak çalışmalara tepki göstermişti.

Fatsa’ya bağlı Yukarı Bahçeler ile Aşağı Bahçeler ve Tepeköy arasında kalan altın rezervini çıkarmak için Haziran 2014’ten bu yana çalışma yürüten Altıntepe Madencilik, maden arama alanını genişletmek istiyor.

Altıntepe Madencilik, fındık bahçelerinden sonra bölgedeki 65 bin meşe, gürgen ve kestane ağacını da kesmeyi planlıyor. Şirket, arıcılık faaliyeti nedeniyle “bal ormanları” olarak anılan bölgede maden sahasını genişletmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı.

Samsun Şahin Dağları’nda, Kaz Dağları’nın beş katı büyüklüğündeki alana altın arama ruhsatı verildi

Samsun’un Havza, Kavak ve Vezirköprü ilçeleri arasında bulunan Şahin Dağları’nda, Kanadalı maden şirketi Eldorado Gold Corporation‘ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından altın arama çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda yürütülen sondaj çalışmalarında binlerce ağaç yok edildi.

Malatya’nın birçok ilçesinde maden arama ruhsatı verildi, tarım arazileri tehlikede

Malatya’da altın, gümüş, demir madenleri için arama ruhsatları verildi. Hekimhan, Arguvan, Arapgir, Kuluncak, Yeşilyurt, Doğanşehir, Akçadağ başta olmak üzere neredeyse Malatya’nın tüm ilçelerinde yeni “metalik maden” aramaları yapılıyor.

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da üzüm, ceviz ve kiraz başta olmak üzere meyve tarımı yaygın. Yöre halkı maden faaliyetleri yüzünden tarımın biteceğinden endişeli. Malatya’da bulunan 354’ü endemik olmak üzere bin 890 bitki türü de maden çalışmaları nedeniyle risk altında.

Artvin’in yüzde 71’ine maden arama ruhsatı verildi

Artvin’de ilk madencilik faaliyeti 1994 yılında başladı. Halkın protestoları nedeniyle ilk maden şirketi “Cominco” 2002 yılında, diğer maden şirketi “Inmet Mining” ise 2008 yılında faaliyetlerini durdurdu. Ayrıca 2008 yılında Rize İdari Mahkemesi maden ruhsatını iptal etti, Danıştay da bu kararı onadı.

Mart 2011’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülke genelinde Yeni Maden Kanunu çerçevesinde bin 343 maden alanının ihale edileceğini duyurdu. Bu maden sahaları arasında Artvin’deki Cerattepe bölgesi de yer aldı.

Önceki mahkeme kararlarına rağmen maden faaliyetine yeniden izin verilmesi ve şirketin faaliyete geçmek için hazırlanması üzerine Artvin halkı, 21 Haziran 2015’te Cerattepe’de nöbete başladı. Halkın Cerattepe’deki nöbeti 245 gün sürdü. 15 Şubat 2016’da şirketin, polis eşliğinde Cerattepe’ye iş makineleri ve konteynır getirmek istemesi üzerine protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Protestolar yaklaşık bir hafta boyunca Artvin’in merkezinde ve Cerattepe bölgesinde devam etti. Polis, protestolara plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Kent merkezindeki esnaf iki gün kepenk indirdi. Olaylarda çok sayıda kişi yaralandı.

Muğla’da 5 bin yıllık İasos Antik Kenti’nin bulunduğu mahalleye maden yükleme limanı inşa edilecek

Muğla’nın Milas ilçesinde, İasos Antik Kenti’nin bulunduğu Kıyıkışlacık Mahallesi’ne, Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. şirketi tarafından liman inşa edilmesi planlanıyor. Milas’taki Güllük Körfezi’nde faaliyetine devam eden bir liman bulunmasına rağmen bu limanın karşısına yeni bir liman açılmasına vatandaşlar tepkili.

İzmir-Tire’de 200 futbol sahası büyüklüğünde mermer ocağı açılacak

Emerald Madencilik, İzmir’in Tire ilçesinde bulunan, kızılçam ormanları ile kaplı Kartal Dağı’na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurmak amacıyla şubat ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Mermer ocağının doğaya vereceği zararlara karşı dağın çevresinde bulunan Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar ile Aydın’a bağlı Habibler köylerinde yaşayanlar bir araya gelerek, Kartal Dağı Koruma Platformu’nu kurdu.

Cantaş İnşaat, Edirne-Lalapaşa’daki kalker ocağını 10 kat büyütmek için başvuruda bulundu

Edirne-Lalapaşa’daki Vaysal ve Hacıdanişment köyleri arasında bulunan kalker ocağını işleten Cantaş İnşaat Şirketi, kapasite artırmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne başvuruda bulundu. 2007 yılında 250 bin ton kapasite ile açılan kalker ocağını işleten şirket, kapasitesini 2 milyon tona çıkarmak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.