Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (13) – Olympiakos, yıllar sonra ilk defa efsane oyuncusu Vassilis Spanoulis olmadan mücadele edecek

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 12.

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 9.

Olympiakos’a gelenler ve gidenler

Koç: Georgios Bartzokas

Yeni transferler: Thomas Walkup (PG, Zalgiris Kaunas), Tyler Dorsey (SG, Maccabi Tel Aviv), Moustapha Fall (C, ASVEL), Michalis Lountzis (PG, Promitheas Patras)

Sözleşme uzatanlar: Shaq McKissic (SF), Georgios Printezis (PF)

Takımdan ayrılanlar: Vassilis Spanoulis (SG), Aaron Harrison (SG, Türk Telekom), Charles Jenkins (SG Iberostar Tenerife), Kosta Koufos (C, serbest), Antonis Koniaris (PG, serbest), Octavius Ellis (C, Türk Telekom)

Vassilis Spanoulis’e veda

Olimpiakos ve EuroLeague efsanesi Vassilis Spanoulis, 2021-22 sezonu öncesinde 39 yaşında basketbolu bıraktığını açıkladı. 2010’dan beri Olympiakos forması giyen Spanoulis, 2012 ve 2013’te üst üste, EuroLeague tarihinin unutulmayacak şampiyonluklarından ikisine imza attı. İki yıl da Final Four MVP’si seçilen “Kill Bill”, 2013’te normal sezonu da en değerli oyuncu ödülüne layık görüldü. 

EuroLeague tarihinin en skorer oyuncusu olan Yunan gard, Olympiakos’tan önce ezeli rakibi Panathinaikos’ta forma giymişti. 2005-06 sezonunda Panathinaikos forması giydikten sonraki sezon Houston Rockets ile NBA şansını deneyen Spanoulis, tekrar Yunanistan’a döndü ve Panathinaikos formasıyla 2009’da ilk EuroLeague şampiyonluğunu kazandı. 2010’larda Avrupa basketbolunun en değerli beş oyuncusundan biri olduğu su götürmez bir gerçek olan Spanoulis, yaş aldıkça eski performansından uzaklaştı. Efsane figürün kadroda olmamasının olumsuz etkileri olsa da, iki taraf adına ayrılık doğru bir karar olarak değerlendirilebilir.

Thomas Walkup ve Tyler Dorsey takviyeleriyle gard rotasyonu

Kostas Sloukas’ın geçtiğimiz sezon başında geri dönmesinin ardından geminin kaptanı olduğu Olympiakos’ta, Spanoulis, Charles Jenkins ve Aaron Harrison’un ayrılığı; Thomas Walkup ve Tyler Dorsey’in transferleriyle kısa rotasyonunun çehresi değişti. Walkup, güçlü fiziği ile Sloukas’ın savunmada yarattığı eksikleri kapatabilecek bir partner. Zalgiris Kaunas’ta geçirdiği üç sezonda EuroLeague seviyesinde değerli bir rotasyon oyuncusu olduğunu gösteren 28 yaşındaki ABD’li gard, geçen sezon 34 maçın tamamında sahada yer alıp 5,2 sayı, 2,6 ribaund, 2,2 asist ortalamaları tutturdu. Takımdan ayrılan Charles Jenkins, EuroLeague’in zorlu savunmacı kısalarından biriydi. 2013’te NBA’den geldikten sonra Kızılyıldız, Olimpia Milano, Khimki ve Olympiakos formaları giyen gard, önümüzdeki sezon Lenovo Tenerife ile FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde (BCL) mücadele edecek. Walkup’ın, Jenkins’in yokluğundan doğan savunmadaki güç kaybını telafi etmesi gerekiyor.

Aaron Harrison, skorer karakterli bir oyuncu olarak geldiği Olympiakos’ta beklentileri karşılayamadı ve Türkiye’ye, bu sefer Türk Telekom formasıyla döndü. Yeni transfer Tyler Dorsey, hücum yönünde skor üretme konusunda Sloukas’la sorumluluğu paylaşmalı. 25 yaşındaki ABD’li iki numara, üç sezon NBA’de tutunmaya çalıştıktan sonra Maccabi Tel Aviv formasıyla EuroLeague’e adım attı. 2021 yazının öne çıkan transferlerinden biri olan Dorsey, geçen sezon 34 maçın tamamında sahaya çıkarak maç başına 11,2 sayı, 2,7 ribaund, 1,6 asist istatistikleri yakaladı.

McKissic ve Printezis’in takımda kalması, Moustapha Fall eklemesi

Olympiakos, Shaq McKissic ve Georgios Printezis’in sözleşmelerini uzattı. 2016-17 sezonunda Uşak Sportif formasıyla kendini Avrupa’ya tanıtan, Gaziantep ve Beşiktaş’ta oynadıktan sonra Olympiakos’la EuroLeague sahnesine adım atan McKissic, atletizmiyle fark yaratıyor. 31 yaşındaki ABD’li oyuncu, 2020-21 sezonunda 10,7 sayı, 2,3 ribaund, 2,2 asist ve en değerlisi 1,5 top çalma istatistikleriyle takıma önemli katkı sağladı.

Bir yıl daha sözleşmesi uzatılan kulüp ve Avrupa basketbolu efsanesi Printezis; Sloukas, Kostas Papanikolaou ve Giannoulis Larentzakis’le takımın Yunan çekirdeğini oluşturacak. Olympiakos’un başarılı olduğu 2010’ların ilk yarısında, takımın Yunan bir çekirdeğe sahip olması önemli pay sahibiydi.

Moustapha Fall, takımın bir diğer önemli eklemesi oldu. Ülkemizde Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Pınar Karşıyaka formalarıyla izlediğimiz Fall, Fransa’da Monaco ve Elan Chalon, Rusya’da Lokomotiv Kuban tecrübelerinin ardından geçtiğimiz sezon ASVEL ile EuroLeague sahnesine adım attı. 29 yaşındaki Fransız basketbolcu, 8,8 sayı, 5,5 ribaund, 1,6 asist ortalamaları tutturdu ve gösterdiği performansla milli takımla Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele etme şansı yakaladı. 2,18 boyunda ve 124 kilo ağırlığındaki Fall, Olimpiakos’ta Nikola Milutinov’un yokluğunda oluşan fizik eksiğini kapatacak.

Fall ile etkili bir 4-5 numara ikilisi olabilecek Sasha Vezenkov, önümüzdeki sezon dikkatli şekilde izlenmesi gereken isimlerden. Vezenkov, Aris’te gösterdiği performansın ardından büyük beklentilerle Barcelona kadrosuna katılmıştı. Orada geçirdiği üç sezonda sıkıntılı bir süreç geçiren 26 yaşındaki dört numara, 2018’den beri formasını giydiği Olympiakos’ta kendini buldu. Yunan pasaportu bulunan ve geçtiğimiz sezon %43 üçlük yüzdesiyle 11,5 sayı, 5,4 ribaund, 1,1 asist ortalaması yakalayan Vezenkov’un artan performansını ivmelenerek devam ettirecektir.

EuroLeague’de tüm zamanların en skorer ismi, basketbolu bırakan “Kill Bill” lakaplı Vassilis Spanoulis:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler