Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Eylül 2021): “Barınamayanlar” sokakta

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da sağanak yağış bekleniyor.

Bugün İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 13 derece. Ankara’da hava 11, Antalya’da 22, Diyarbakır’da 16, İzmir’de ise 19 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 168 yeni vaka tespit edildi, 242 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 106 milyon 541 bin 76’ya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül’den bu yana okullardaki her vakanın dikkatle izlendiğini belirten Koca, “Endişeye mahal verecek bir durum olmadığını bilmenizi isterim. Bilim Kurulumuz aşının yaygınlaşması ile birlikte artık okulların en son kapanan değil asla kapanmayan kurumlar olması konusunda ısrarlıdır” dedi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 65 kuruş, avro kuru 10 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.407 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 491 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,94 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak. 

TCMB, eylül ayına ilişkin finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksi ile haftalık para ve banka istatistiklerini duyuracak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı tüketici güven endeksini açıkladı. Ağustos ayında 78,2 olan tüketici güveni, eylül ayında 79,7’ye yükseldi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rize’de çay üreticileriyle bir araya gelecek, esnaf ziyaretinde bulunacak, muhtarlar ve STK temsilcileriyle buluşacak, Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneği’ni ziyaret edecek, kanaat önderleriyle görüşecek.

Metin Lokumcu davasının ağır ceza mahkemesinde görülmesine karşı yapılan itirazlar reddedildi. 13 emniyet görevlisinin yargılandığı dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, davanın ağır ceza mahkemesinde görülecek olmasını, “Dava en başta, 2011’de olması gereken yere geldi” diyerek yorumladı.

Meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl altı hapis cezasına çarptırılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın‘ın tek kişilik oyununun prömiyeri ertelendi. İBB, Aydın ile mevcut çalışmalarını durdurduklarını açıkladı. Nazife Aksoy duruşma sonrası açıklamasında kurumların sessizliğine dikkat çekmişti.

Devlet yurtlarının yetersizliğini, yüksek kira ve apart fiyatlarını protesto eden üniversite öğrencileri kötü hava koşullarına rağmen yine sokaktaydı. Dün gece, İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de yurt ve ev kiralarına tepki göstermek için parklarda kalan üniversite öğrencilerine polis müdahale etti. Eskişehir’de altı öğrenci gözaltına alındı. İzmir’de sabahlayan gençlere mahalleli yemek vererek destek verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yüksek kira talepleri nedeniyle binlerce öğrencinin yurt veya ev bulamadığına ilişkin çıkan tartışmaları yorumladı. Kasapoğlu, “Verileri bilmeden farklı şekilde ortaya koyanlar, bildiği halde kötü niyetle istismar edenler, 8 milyon öğrenci üzerinden bu yurt konusunda belli bir amaçla, algıyla milletimizi kandırmaya çalışıyorlar” dedi. Üniversite öğrencilerinden oluşan grup, yurtların kapasitelerinin artırılmasını, öğrenci evlerine destek programı sağlanmasını, kiraların ve apart fiyatlarının denetlenmesini talep ediyor.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de altıncı hafta heyecanı, dün (22 Eylül) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Galatasaray, deplasmanda Yukatel Kayserispor’a Emrah Başsan ve Mame Thiam’ın (2) attığı goller ile 3-0 mağlup oldu. Gaziantep FK ise Medipol Başakşehir’i Muhammed Demir’in dokuzuncu saniyede attığı gol ile 1-0 mağlup etti. Muhammed Demir’in attığı gol, Süper Lig tarihinde atılan en erken gol oldu. 

Süper Lig’in altıncı haftasında şu ana kadar alınan sonuçlar şöyle:

VavaCars Fatih Karagümrük 0-0 Fraport-TAV Antalyaspor

Çaykur Rizespor 1-2 Altay

Beşiktaş 3-3 Adana Demirspor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 0-1 Demir Grup Sivasspor

Gaziantep FK 1-0 Medipol Başakşehir 

Yukatel Kayserispor 3-0 Galatasaray

Göztepe 0-2 Atakaş Hatayspor

Süper Lig’in altıncı haftasında bugün (23 Eylül) oynanacak maçlar ise şöyle:

17.00: İttifak Holding Konyaspor-Trabzonspor

20.00: Aytemiz Alanyaspor-Kasımpaşa

20.00: Fenerbahçe-GZT Giresunspor

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Fed, politika faizini yüzde 0 ve 0,25 aralığında tuttu.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter profilini “dünyanın en havalı diktatörü” olarak değiştirdi. Hükümetin Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmesinin ardından ülkede protestolar baş göstermişti. Bukele’nin kendini “diktatör” olarak tanıtmasındaki amacın, kendisini diktatörlükle suçlayan protestoculara ironik bir yanıt vermek olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, koronavirüs aşısı üreten şirketlerin eşi benzeri olmayan bir insan hakları krizini körüklediğini açıkladı. Örgütün hazırladığı rapora göre, düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların yüzde 1’inden azı tam aşılandı. Uluslararası Af Örgütü yıl sonuna kadar 2 milyar aşının düşük ve orta-gelirli ülkelere ulaştırılması için çağrıda bulunurken, aşı şirketleri küresel aşı arzını artıracak girişimlerde yer almayı reddediyor. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.