Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Ekim 2021): Akşener-Davutoğlu görüşecek

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, akşam saatlerinde sağanak yağışlı olacak, sıcaklık ise 14 derece. İzmir’de hava 17, Antalya’da 20, Ankara’da 5, Diyarbakır’da ise 13 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 802 yeni vaka tespit edildi, 228 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 111 milyon 114 bin 85’e çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 87 kuruş, avro kuru 10 lira 29 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.391 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 501 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,48 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün İYİ Parti ve AKP grup toplantıları yapılacak. 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine devam edilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda Deprem Araştırma Komisyonu’nun raporu görüşülüyor.

Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yapılan açıklamaya göre, İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü dolayısıyla kentte toplu taşıma tüm gün ücretsiz olacak. Kutlamalar vesilesiyle Gülhane Parkı’nda Ceylan Ertem konser verecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu parti genel merkezinde ziyaret edecek. 

  • Kısaca düne bakalım: 

Yeni yasama yılının ilk “Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri”, TBMM Başkanlığı’nca “Gelen Kağıtlar” listesinde yayımlandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ile DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’e ait dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yasama yılının ilk TBMM grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu’nun gündeminde ekonomi, hayat pahalılığı ve zamlar vardı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Kılıçdaroğlu, “Sana her şey bedava, asgari ücretlinin nasıl geçindiğini biliyor musun?” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi vurgusu yaptı. Sancar,  “Tutum Belgesi güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır. Tutum Belgemiz Türkiye’nin deklarasyonudur” dedi.

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimi sorun olarak gören CHP, İP ve HDP vardır” diye konuştu. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuştu. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin aracının önünün öğrenciler tarafından kesilmesine sert tepki gösteren Erdoğan, “Böyle öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içerisine sızmış teröristlerdir” dedi. Erdoğan’ın bu açıklamalarının ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde 11 öğrenci kampüs içinde ve dışında gözaltına alındı. 

İstanbul‘un Ümraniye ilçesine bağlı Esenkent Mahallesi‘nde bulunan atık kağıt depolarına iki gün önce (4 Ekim), çevik kuvvet ve zabıta ekipleri baskın düzenledi. İstanbul Valiliği’nin 23 Ağustos’ta, kağıt toplayıcılığının yasaklanmasına yönelik aldığı kararın ardından düzenlenen baskında, depoların kapatılmamasını isteyen kağıt toplayıcılarına çevik kuvvet ekipleri biber gazı ile müdahale etti. Çıkan olaylarda üç işçi gözaltına alındı. Üç işçi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan ve tutuksuz yargılanan uzman çavuş Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, oyuncu Farah Zeynep Abdullah hakkında müvekkiline hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nda 8 Ekim Cuma günü karşılacağı Norveç maçı için hazırlıklarına devam ediyor. 

Basketbolda temsilcimiz Pınar Karşıyaka, Şampiyonlar Ligi’nde Hapoel Jerusalem’i son saniyelerde Bonzie Colson’ın attığı üç sayılık basketle 86-84 yendi. Bir diğer temsilcimiz Tofaş ise sahasında Filou Oostende’yi 92-83 mağlup etmeyi başardı. Her iki ekibimiz de böylelikle Avrupa maceralarına galibiyetle başlamış oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Fransa’da, Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu (CIASE), yaklaşık iki buçuk yıl boyunca yaptıkları çalışmanın ardından hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı. Rapora göre, Fransa’da kiliselerde 1950’den bu yana 216 bin çocuk cinsel istismara maruz kaldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salı günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile ekim sonunda Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’nde görüşeceğini duyurdu. 

Rusya ilk defa uzayda film çekecek ekibi Kazakistan’ın Baykonur Üssü’nden uzaya gönderdi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.