Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Aralık 2021): Maliye Bakanı yine değişti

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 9 derece. İzmir’de hava 11, Antalya’da 10, Ankara’da -1, Diyarbakır’da ise 1 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’ı geçti. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 49 kuruş, euro kuru ise 15 lira 32 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.857 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 771 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 69,70 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevinden ayrıldı. Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” söylemini sık sık tekrarlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Kasım’da “Faizi savunanla beraber olmam, olamam” sözleri dikkat çekmişti. Erdoğan’ın isim vermeden eleştirdiği Elvan’ın istifa edeceği veya görevinden alınacağı bir süredir kulislerde konuşuluyordu. Elvan’ın Merkez Bankası’nın dolara doğrudan müdahale etmesinin hemen ardından görevinden istifa etmesi de dikkat çekti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kasım ayı dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

TCMB, dolar satarak kura müdahale ettiğini açıkladı. Açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” denildi. TCMB’nin müdahalesinin ardından düşen dolar kuru, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’deki grup konuşmasının ardından yeniden yükseldi.

Peki Erdoğan grup toplantısında ne dedi? Döviz kurundaki artışa ve ekonomiye ilişkin konuşan Erdoğan, “Düşük faizle bu kısır döngüden kurtardığımız para tümüyle yatırıma, istihdama, üretime akacaktır. Artık faiz oranını ülkemizin ihtiyacına göre belirleyeceğiz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer” dedi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de partisinin dünkü grup toplantısında konuştu. Ağırlıklı olarak kur krizi ve ekonomik sorunlara değinen Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirerek, “O cahilce konuştukça dolar zıplıyor, insanlarımız fakirleşiyor” dedi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını da içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

Alparslan Türkeş Vakfı tarafından hafta sonu Ankara’da düzenlenen anma toplantısına yönelik saldırının ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Bundan sonra dikkat etsin. Arkasında bir ülkücü nefesi var” diyerek hedef gösterdiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a bir tehdit de MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan geldi. Yalçın, “Mansur Yavaş artık rahat durmalı. Sayın Genel Başkanımızın haklı ikazlarını dikkate almalı. Almazsa kendisi bilir. Bizden söylemesi: Rüzgâr eken fırtına biçer. Fitne eken, öfke, kin, nefret, hışım ve şiddet biçer. Halkın haceti bunlar değil” dedi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, geçen cuma günü “siyasi ve askeri casusluk” suçlamasıyla gözaltına alınan ve sonra da tutuklanan DEVA Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan hakkında isnat edilen suçlamanın yasal unsurlarının oluşmadığının “çok açık” olduğunu vurguladı. Babacan, “Arkadaşımız hakkında somut bir delil de ortaya konamamıştır. Adli süreç içinde de arkadaşımızın sonuna kadar yanında olacağız, bu dosyanın takibini sonuna kadar bizim hukukçu arkadaşlarımız sürdürecek. Hakikat er ya da geç ortaya çıkacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 20. Milli Eğitim Şûrası’nda yaptığı konuşmada, öğretmenlerin özlük haklarını artırmayı mali ve çalışma şartlarını iyileştirmeyi ihmal etmediklerini belirtti. Erdoğan, “Kadrolu öğretmen ile sözleşmeli öğretmen ayrımını ortadan kaldırıyoruz” dedi.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Twitter, kişilerin izni olmadan paylaşılan fotoğrafları yayından kaldıracak. Kişisel verilerin korunması uygulamasını kapsamlı bir şekilde genişleten Twitter, kişilerin izinleri olmadan fotoğraflarının yayınlanmasının önüne geçmeyi planlıyor. Yeni politika kullanıcıların tepkisine yol açarken, birçok kişi yeni politikanın uygulanabilirliğini sorguluyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı kaynaklı güvenlik tehdidinin arttığını belirterek NATO’nun doğuya genişlemeyi durdurmasını talep etti. NATO ise Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmaması konusunda uyardı.

Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Çinli tenisçi Peng Shuai için duyulan endişeler nedeniyle Çin’deki tüm turnuvaların derhal askıya alındığını duyurdu.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin, 2017’de 44 kişilik mürettebatıyla batan denizaltıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının usulsüz dinlenmesine ilişkin davada tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam edelim.

Ziraat Türkiye Kupası’nda Eyüpspor’u konuk eden Atakaş Hatayspor, iki kalecisinin de kırmızı kart görmesi sonrası forvet oyuncusu Mame Diouf’un kaleye geçtiği maçı penaltı atışları sonucunda 6-5 kazanarak adını bir üst tura yazdırdı.

Almanya Bundesliga’nın 14. haftasında oynanacak Borussia Dortmund-Bayern Münih karşılaşmasına koronavirüs salgını gölge düşürdü. Sarı-siyahlı kulüp, maç öncesi satılan 67 bin biletin koronavirüs düzenlemeleri beklentisiyle iptal edildiğini açıkladı. 

NBA takımlarından Los Angeles Lakers’ın basketbolcusu LeBron James, koronavirüse yakalandı. James, 24 saat içinde iki testi negatif çıkmaması halinde en az 10 gün takımdan ayrı karantinada kalacak.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 22 bin 556 yeni vaka tespit edildi. 196 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 120 milyon 527 bin 57’ye çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklamada bulundu. Açıklamanın önemli kısmını ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantına ayıran Bakan Koca, yeni varyantların ortaya çıkmasının beklenen bir gelişme olduğunu belirtirken endişelenecek bir durum olmadığını dile getirdi.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 13.30’da “Gündem: Medya”, saat 14.00’te “Alternatif Siyaset”, saat 15.00’te ise “Ön Libero” olacak. Akşam saat 20.00’de “Açık Oturum” yayımlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.